Новини

Дніпропетровщина: хто з недоторканих «За», а хто «Проти» притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів

 

Народні депутати, обрані від Дніпропетровської області, розійшлись в питанні щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності своїх колег депутатів.

Відповідно до статті 80 Конституції України «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані». Також, Конституція гарантує недоторканність Президенту України та суддям.

З жовтня 2014 року до тепер, під час восьмого скликання у Верховній Раді України вже відбулось 8 голосувань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України. Такими депутатами стали: Сергій Клюєв, Сергій Мельничук, Ігор Мосійчук та Олександр Онищенко.

Депутати, обрані в одномандатних виборчих округах від Дніпропетровської області не дійшли згоди в голосуванні за притягнення  до кримінальної відповідальності жодного зі своїх колег.

Максим Курячий та Іван Куліченко («Блок Петра Порошенка») максимально голосували за притягнення до кримінальної відповідальності зазначених осіб. Переважно голосували «За» Костянтин Усов та Вадим Нестеренко («Блок Петра Порошенка»), Олег Кришин («Народний фронт»), позафракційні Валентин Дідич та Олександр Дубінін.

Андрій Шипко (Група «Партія «Відродження»), позафракційні Яків Безбах та Дмитро Ярош голосували і «За» і «Проти» притягнення до кримінальної відповідальності своїх колег депутатів.

Ніколи не голосували «За» притягнення до кримінальної відповідальності окремих депутатів Андрій Гальченко, Костянтин Павлов, Дмитро Шпенов, Артур Мартовицький – фракція «Опозиційного блоку»; позафракційні Віталій Купрій та Андрій Денисенко.

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91,
email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.