Новини

Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 122 (Львівська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 122 (Львівська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу 

Адміністративно-територіальні одиниці округу і соціально-економічна структура:

Виборчий округ № 122 включає Яворівський та Жовківський райони Львівської області. Це округ, де переважає сільське населення, в межах округу знаходяться міста Новояворівськ, Яворів, Жовква, Рава-Руська і Дубляни. Округ є найбільш чисельним серед округів Львівщини за кількістю виборців – понад 176 тисяч, більша частина яких проживає на території Яворівського району. На території останнього знаходиться Яворівський військовий полігон, який займає 1/4 площі округу. Цей полігон є одним з найбільших в Україні та пристосований для міжнародних військових навчань. Також у цьому районі, зважаючи на наявність мінеральних вод з лікувальними властивостями, знаходяться санаторії «Немирів» та «Шкло».

Найбільшою екологічною проблемою Жовківського району є наявність на його території (у селі Грибовичі) сміттєзвалища. Питання його закриття піднімається вже роками, однак практично рекультивація може початися за двох умов: наявністю ділянки для нового сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу. Наразі є інформація, що цьогоріч таки планують розпочати рекультивацію цього звалища.

Обидва райони є прикордонними, середньомісячна зарплата становить 2 424 грн у Жовківському районі та 2 603 грн у Яворівському р-ні.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

За результатами позачергових парламентських виборів 2014 року найбільшу підтримку в окрузі отримала партія «Народний Фронт» (38,29 % голосів) із суттєвим відривом випередивши «Блок Петра Порошенка» (19,77 %) і Об’єднання «Самопоміч» (16,32 %). За всеукраїнське об’єднання «Свобода» проголосувало лише 4,66 % виборців округу, тоді як на виборах 2012 року партія отримала другий після «Батьківщини» результат з показником 36,11 %. 

Жовківський район:

За результатами виборів 2010 року до Жовківської районної ради пройшло 11 партій: найбільше представництво отримали ВО «Свобода» – 25 депутатів, «Фронт Змін» – 13, Партія регіонів – 13, «Сильна Україна» – 11 та «Наша Україна» – 9. Однак з моменту виборів склад ради зазнав певних змін. Так, у січні 2014 фракція Партії регіонів заявила про саморозпуск, хоча вже через місяць депутат Степан Лаврів разом із єдиним депутатом від партії «Відродження» Романом Левом відновили фракцію Партії регіонів (2 депутати), тоді як інші 12 екс-депутатів-регіоналів створили фракцію «Європейське Розточчя» (12 депутатів). Наразі більшість у Жовківській районній раді формують фракції «Свобода» (27 депутатів), «Батьківщина» (16 депутатів) та «Наша Україна» (9 депутатів).

Головою Жовківської районної ради без змін залишається Тадей Швай («Фронт Змін»). Головою Жовківської РДА зовсім недавно (7 квітня) була призначена Надія Щур, яка попередньо була першим заступником голови РДА. Мером Жовкви є Петро Вихопень.

Певний час у Жовківському районі був конфлікт між ВО «Свобода» та колишнім міським головою Рава-Руської Іриною Верещук. Корупційний скандал і політичний конфлікт виник ще на початку осені 2013 року, коли секретаря Рава-Руської міської ради Ярослава Кашубу (ВО «Свобода») затримали при отриманні хабаря у сумі $ 1 000 за надання земельної ділянки. Разом з тим поширювалася інформація і про причетність Ірини Верещук до корупційних схем, пов’язаних із земельними питаннями.

Вихідцем з округу є нинішній депутат Верховної Ради від політичної партії «Опозиційний блок», екс-податківець Тарас Козак. У 2012 році він балотувався в одномандатному виборчому окрузі № 122 та програв Висилю Пазинюку. Опісля проявляв помітну активність лише напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС, коли пропагував ідеї Українського вибору Віктора Медведчука про Митний Союз. У міжвиборчий період Тарас Козак займався скуповуванням земельних паїв у Львівській області для власної агрофірми. У 2014 році, будучи 14 у списку партії, був обраний до ВРУ.

Яворівський район:

Головою Яворівської РДА в кінці березня було призначено Ореста Гнипу, який до виконання обов’язків т.в.о. голови РДА був головою села Домажир. Головою районної ради є член ПП «Наша Україна» – Іван Карпа. Фракція цієї партії (23 депутати) разом з фракцією «Батьківщини» (26 депутатів), є найбільш чисельними у раді. Тимчасово виконуючим обов’язки мера Яворова є секретар ради Павло Бакунець, оскільки мер Яворова Степан Венгерак помер у грудні 2014 року.

Медійна ситуація у виборчому окрузі

На території округу ведуть діяльність телерадіомовники, які мають покриття по всій Львівській області. Це телекомпанія та інформаційне агентство ZIK, яка належить Петру Димінському, телекомпанія Гал-ТБ та інформаційний портал Galnet.org – належать депутатами братам Дубневичам. До медіахолдингу мера Львова Андрія Садового належать радіостанції Lux FM (Львів), Lux FM (Київ), Радіо 24 та сайт Zaxid.net.

Крім того, на території Львівщини веде мовлення Львівська обласна державна телерадіокомпанія та «Львівське радіо», засновниками якого є Державний комітет телебачення і радіомовлення України. Генеральним директором є Шевчук Микола Миколайович.

У Жовківському районі виходить 3 комунальні друковані газети, засновниками яких є Жовківська районна рада, Жовківська міська рада і Рава-Руська міська рада, а також 1 Інтернет-видання та 1 інформаційний портал:

  • друкована газета (народний часопис) Жовківської районної ради «Відродження»
  • друкована газета Жовківської міської ради «Жовківські вісті»
  • друкована газета Рави-Руської міської ради «Прикордоння»
  • газета «Жовківчанка» http://zhovkivchanka.com/
  • туристично-інформаційний портал Жовківщини http://www.zhovkva-tour.info/

У Яворівському районі всі локальні ЗМІ знаходяться у комунальній власності влади району:

  • друкований часопис Яворівської районної ради «Яворівщина» разом з додатком «Ділова Яворівщина»
  • друкована газета Яворівської міської ради «Яворівський голос»
  • інформаційний сайт Новояворівська http://novoyavorivsk.com.ua/

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Володимир Зіновійович Парасюк (1987 р.н.) є уродженцем села Майдан Жовківського району. Безпартійний, освіту має лише загальну середню. Довгий час Парасюк у своїх біографіях вказував на наявність вищої освіти, однак після звернень активістів до університету, депутат визнав, що своє навчання на факультеті електроніки ЛНУ імена Івана Франка за спеціальністю «фізика та біомедична електроніка» не закінчив.

Інформації про місце роботи Парасюка перед тим, як він брав участь у подіях на Майдані – немає. Під час Революції Гідності був сотником Майдану, а пізніше – командиром батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Дніпропетровській області.

На позачергових виборах до Верховної ради у 2014 році балотувався як самовисуванець. Серед 13 кандидатів спершу фаворитом округу вважався діючий на той час народний депутат від Об’єднаної опозиції Василь Пазиняк (висуванець  ПП «Народний Фронт»). Проте, після його відмови брати участь у виборах, ситуація змінилася.

Основна боротьба протягом усієї передвиборчої кампанії точилася між висуванцем ВО «Батьківщина», командиром 24-ї окремої механізованої бригади імені Данила Галицького Олександром Павлюком, сотником Майдану й учасником АТО самовисуванцем Володимиром Парасюком і редактором Незалежного культурологічного часопису «Ї» політологом Тарасом Возняком, який кандидував від «Блоку Петра Порошенка».

За підсумками голосування в одномандатному виборчому окрузі № 122  Володимир Парасюк переміг з результатом 56,56 % або 69 281 голос виборців, які взяли участь у голосуванні. Це найбільший результат з поміж усіх мажоритарників Львівщини. Наступні кандидати отримали в рази менше голосів, майже з однаковим результатом Тарас Возняк («Блок Петра Порошенка») – 10,19 % (12 484) і Олександр Павлюк (ВО «Батьківщина») – 10,17 % (12 465).

Перемога Володимира Парасюка була непрогнозована до початку виборчої кампанії і має пряму залежність від подій Революції Гідності та російсько-української війни на Сході України. З іншого боку, переконливий результат засвідчує її невипадковість. Проте, вибір на користь Володимира Парасюка потрібно трактувати не як раціональний, а як емоційний, оскільки передвиборча кампанія показала, що виборців більше цікавила сама особистість кандидата, аніж те, що він міг їм запропонувати. Володимир Парасюк основну ставку під час агітації зробив на зустрічі з виборцями, а свою передвиборчу кампанію побудував на основі критики влади, патріотичних гасел та закликів до змін. Після обрання депутатом своїми помічниками взяв бійців батальйону «Дніпро-1».

Бізнес-інтереси народного депутата України

Народний депутат згідно офіційної декларації є одним з найменш заможних, адже не має ані житлових будинків чи землі, ані транспортних засобів. Єдиний дохід депутата – заробітна плата. Як зазначає сам депутат, транспортні засоби, які він використовує, належать його родині, а саме – сестрі Ірині Голуб та її чоловіку.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

Попередня професійна діяльність і місця роботи депутата невідомі. Під час Революції Гідності Парасюк був сотником Майдану. 21 лютого 2014 року виступив на сцені Майдану із ультиматумом до представників парламентської опозиції, щоб ті до ранку відправили Януковича у відставку, інакше вони підуть на штурм зі зброєю. В медійному дискурсі часто фігурує версія, що саме цей виступ був переломним у ході подій Революції 2013–2104 років.

Депутат разом з ГО «Центр допомоги та підтримки військових» збирає кошти на потреби армії. Картка Володимира Парасюка, на яку надходять пожертви, має статус волонтерської, однак детальних звітів про надходження коштів та подальшого їх використання, як це здійснюють інші волонтери, депутат не робить. 

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Серед конфліктів депутата в окрузі варто згадати про конфлікт із екс-мером Рави-Руської Іриною Верещук. Остання в лютому подала у відставку й однією із причин вказала[2]. Крім того, ймовірно, Олександр досі був помічником Парасюка, адже серед вказаних на сайті ВРУ помічників народного депутата є особа з такими ж ПІБ – Гостіщев Олександр Євгенович.

Медіавпливи народного депутата України

Депутат не має медіа-активів ні у виборчому окрузі, ні в інших округах.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Інформація про приймальні депутата Володимира Парасюка розміщені на сайті ВРУ на прохання депутата. Тож депутат має приймальні у  Жовківському районі (м. Жовква, вул. Львівська, 40, тел. 067 676 33 55), у Яворівському районі (приміщення Яворівської РДА, тел. 067 167 85 43. Також є приймальня у місті Львів (вул  Шота Руставелі, 7, тел. 098 627 82 83) у приміщенні Центру допомоги військовим.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Володимир Парасюк часто з’являється на території округу. Однак першу публічну зустріч з виборцями Яворівщини провів аж у кінці лютого, а з жителями Жовківщини така зустріч відбулася в кінці березня.

Депутат часто буває у Львові, адже в приміщенні ГО «Центр допомоги та підтримки військових» депутат має приймальню. Разом з цією організацією збирає кошти на потреби армії.

У березні депутат разом з «Автомайданом» пікетували обласну прокуратуру Львова та вимагали відставки прокурора Романа Федика, якого звинувачують

у бездіяльності при розслідуванні певних злочинів чи безпідставному закритті справ, а також у тому, що покриває продаж наркотиків. При цьому, така акція відбувалася під час пленарного засідання Верховної Ради. 

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Депутат є членом Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Не входить до жодної фракції, що пояснює недовірою до «старих» політиків.

Депутат у співавторстві з іншими депутатами зареєстрував 24 проекти законів та інших нормативно-правових актів. Два з них – щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції та щодо волонтерської діяльності, були прийняті Радою.

На виконання своїх передвиборчих обіцянок щодо люстрації та контролю влади депутат є співавтором законопроекту щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами, щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції, щодо відкриття інформації про права на зареєстровані транспортні засоби, щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції. Однак ці законопроекти отримали негативні експертні висновки. 

Також депутатом були зареєстровані законопроекти про встановлення строків транзитних перевезень для автомобільного транспорту та запровадження спрощеної процедури визнання вантажів гуманітарною допомогою.

Серед шести поданих депутатом запитів три були про протизаконні дії, вчинені вчителем Івано-Франківської ЗОШ № 2 Боронило Н.Г., спрямовані на повалення конституційного ладу, два запити стосувалися корупції та бездіяльності, що мали місце у Львівському наркодиспансері. І лише один запит – щодо фінансових зловживань колишнього очільника Яворівського райвідділу освіти.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Володимир Парасюк провів зустрічі з виборцями Яворівщини та  Жовківщини, на яких окрім іншого звітував про свою діяльність у Верховній Раді. Друкованих примірників звіту не виявлено, текст звіту в мережі Інтернет також не оприлюднено.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Місцеві ЗМІ здебільшого висвітлюють діяльність Володимира Парасюка у Верховній Раді – з акцентом на його виступи чи участь в конфліктних ситуаціях. Неодноразово за його участі у Раді зафіксовано зіткнення та бійки між депутатами. Також ЗМІ висвітлюють волонтерську діяльність депутата.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНОЇ МАПИ ОКРУГУ

Таблиця 1: Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район) Голова держадміністрації (обласної,  районної, міської) Голова ради (обласної, районної, міської, селищної)

Примітки

 

ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
Львівська область Синютка Олег Михайлович Безпартійний Колодій Петро Несторович ВО «Свобода»  
Жовківський район Надія Щур - Тадей Швай Фронт змін

Голову РДА призначено 7 квітня2015

(інформація про партійність відсутня)

Яворівський район Ореста Гнип   Іван Карпа Наша Україна Голову РДА призначено в кінці березня (інформація про партійність відсутня)
АТО (місто обласного підпорядкування) Міський голова Секретар ради Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря  

Жовква

Вихопень Петро Богданович безпартійний     Інформація про секретаря відсутня

Яворів

в.о. Павло Бакунець       Павло Бакунець був секретарем ради, однак після смерті мера став виконуючим обов’язки. Нового секретаря не обрано 

Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу №122

Назва ради (обласна, міська, районна, селищна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи Примітки
1. Львівська обласна рада Фракція ВО «Свобода» 37  
    Фракція Народного Руху 8  
    Фракція ПП «УДАР Віталія кличка» 5  
    Фракція Партії промисловців та підприємців України 16  
    Депутатська група «Наш край» 10  
    Депутатська група «Львівщина» 4  
    Депутатська група «За зміни» 16  
    Позафракційні депутати 46  
2. Жовківська районна рада фракції ВО «Свобода» 27  
    Фракція «Батьківщина» 16  
    фракцію «Європейське Розточчя» 12  
     фракції «Партії Регіонів» 2  
    фракції «Народний Рух України» 2  
    політичної партії «УДАР» 2  
    групи «Наша Україна» 9  
    Фракція ПП «Відродження» 11  
    групи «Самоврядна Жовківщина» 9  
  Жовківська міська рада     Інформація відсутня
  Яворівська районна рада

фракція «Наша Україна»

23 Інформація на сайтах не оновлюється з часу останніх виборів
   

фракція «Батьківщина»

24  
   

фракція «Свобода»

7  
   

фракція «Народний Рух України»

6  
   

Позафракційні

14  
   

депутатська група
«Народний фронт»

11  
  Яворівська міська рада

 

  Інформація відсутня
  Новояворівська міська рада

 

  Склад — 18 осіб. Інформація про фракції відсутня

Таблиця 3: Особиста активність народного депутата України Парасюка Володимира Зіновійовича у виборчому окрузі №122

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст
  22.12.2014 Яворівська РДА Зустріч з керівниками місцевих рад Яворівщини Керівники місцевих рад Яворівщини Представлення себе, про ситуацію в країні, про плани депутата
  12.01 Жовківська РДА   Представники райради, РДА, місцевих рад  
  22.02.2015 Новояворівськ Зустріч з виборцями Яворівщини виборці Про ситуацію в країні, про законопроекти, до яких долучився депутат, місцеві питання.
  22.03.2015 Народний дім Жовкви Зустріч з виборцями Жовківщини   Війна на Сході країни; подані законопроекти; обіцянки вирішити місцеві проблеми.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.