Новини

Що має зробити парламент для належної організації виборів народних депутатів у 5 проблемних округах

Що має зробити парламент для належної організації виборів народних депутатів у 5 проблемних округах

Те, що парламентські фракції досі не змогли домовитися щодо дати організації повторних виборів у 5 проблемних округах, загрожує не тільки забезпеченню належних нормотворчих практик, реалізації права громадян обирати і бути обраними, а може стати на заваді укладенню Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Таку думку висловила координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час відкритої дискусії між громадськістю та парламентських партій «Що має зробити парламент для належної організації виборів народних депутатів у проблемних виборчих округах», організованому 10 червня Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та ОПОРОЮ.

Оксана Калетник (Комуністична партія України) сказала, що фракція КПУ готова голосувати за проведення виборів 18 серпня. Павло Петренко (ВО «Батьківщина») і Валерій Карпунцов з "УДАРу" пропонують провести вибори у жовтні 2013 року, проте Ігор Мірошниченко із ВО «Свобода» наголосив, що його фракція може піти на компроміс і готова до проведення виборів у вересні.

Експерти вважають, що проблему належної організації виборчого процесу можна вирішити, прийнявши зміни до виборчого законодавства. Вони дали свою оцінку законопроекту Мін’юсту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», розробленого для виконання Плану першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС.

Розширення повноважень окружних виборчих комісій, обмеження участі «технічних» партій у формуванні виборчих комісій, деталізацію вимог до утворення виборчих округів, встановлення граничного розміру виборчих фондів партій та кандидатів, посилення прав міжнародних спостерігачів – такі зміни до Закону про вибори пропонує Міністерство юстиції.

За словами Олександра Клюжева, аналітика Громадянської мережі ОПОРА, положення законопроекту щодо обмеження участі «технічних» партій у формуванні ОВК та ДВК, удосконалення процедур жеребкування кандидатур до їх складу можуть бути підтримані у повному обсязі.

Схвальної оцінки заслуговують зміни щодо утворення виборчих округів, розширення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації, врегулювання участі ЗМІ у інформаційному забезпеченні виборів, надання офіційним спостерігачам від іноземних держав та міжнародних організацій права на отримання копій протоколів тощо.

Проект Закону не вирішує проблем підкупу виборців, прояви якого масово фіксувалися у 2012 р. Із застереженнями може бути прийнята пропозиція щодо встановлення граничних розмірів виборчих фондів партій–суб’єктів виборчого процесу та кандидатів в одномандатних округах.

ОПОРА вважає, що не можуть бути підтримані зміни щодо передачі до ОВК повноважень із реєстрації кандидатів у одномандатних округах. Спірною ініціативою видається надання громадянам, які проживають або перебувають на території іноземних держав, права голосувати лише у загальнодержавному окрузі. Остання проблема вимагає всебічного розгляду із метою недопущення необґрунтованих обмежень конституційних прав громадян.

Девід Еніс, директор Міжнародної фундації виборчих систем (Київ), наголошує на проблемах із виборчими комісіями – за його словами вони працюють не дуже професійно.

Володимир Ковтунець, експерт Інституту виборчого права, вважає, що не треба робити кардинальні зміни у виборчому законодавстві, як от встановлення граничного розміру виборчих фондів партій та кандидатів. «Насамперед потрібно повиправляти помилки у законі і врегулювати процедуру там, де вона створила нам проблеми, наприклад, процедуру приймання виборчих документів окружними виборчими комісіями», - вважає експерт.

Олександр Черненко, голова Правління Комітету виборців України, акцентував на тому, що Мін'юст не врахував всі рекомендації Місії ОБСЄ/БДІПЛ і влада досі не підготувала виборчий кодекс.

ОПОРА наголошує, що удосконалення Закону України «Про вибори народних депутатів України» має бути синхронізовано із прийняттям інших важливих нормативно-правових актів цієї сфери регулювання. Серед іншого, мова йде про законодавство щодо територіальної організації виборів та попереднього навчання членів  виборчих комісій. Положення виборчого закону також потребують чіткої синхронізації із Кримінальним кодексом, Кодексом про адміністративні правопорушення, іншими  законами.

 80

81

82

83

84

Більше фото тут

Удосконалення Закону України «Про вибори народних депутатів». Перспективи та пріоритети

За коментарями звертайтесь:
Ольга Айвазовська,
координатор виборчих та політичних програм,
063 617 97 50, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.