Новини

Як парламентарі голосували за законопроєкти, які стосувалися виборчої реформи

15-16 лютого Громадянська мережа ОПОРА проводила Форум прихильників виборчої реформи. Учасники Форуму розробляли стратегію довгострокових адвокаційних дій та щодо протидії спробам повернутися до застарілих версій виборчого законодавства.

Ми ж вирішили проаналізувати як парламентарі ІХ скликання голосували за законопроєкти щодо змін до виборчого законодавства.

Так, нами виявлено 8 голосувань, які ми об’єднали в тематичну політику

Чинна Верховна Рада прийняла Виборчий кодекс з правками Президента України, яким, зокрема, врегульовано питання розподілу всіх мандатів виключно на основі персоніфікованого голосування виборців; дотримання гендерної квоти у списках навіть у разі скасування реєстрації кандидата; забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та людей з інвалідністю; регулювання питання цензу осілості; забезпечення рівного доступу кандидатів на пост президента України до формування ОВК і ДВК, уникнення домінування в них парламентських партій; посилення прав громадських організацій на судове оскарження; усунення обмеження щодо висування кандидатів лише партіями, які мають осередки у 14 областях, тощо.

Також, депутати прийняли закон про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства, який за оцінками експертів має як позитивні, так і негативні сторони. Зокрема, дискусійною виглядає поправка №409, якою  пропорційна система виборів з відкритими списками запроваджується у громадах з кількістю виборців понад 10 тисяч. Також, до дискусійних положень цього документу можна віднести, наприклад, недемократичну процедуру відкликання депутатів місцевих рад;  висока мінімальну кількість голосів виборців, необхідних кандидату для просування у першу частину списку, скасування виборів старост, тощо

Крім того, депутати скасували надання довідки про наявність чи відсутність судимості для деяких кандидатів на місцевих виборах; приняли за основ законопроєкт відповідно до якого для здійснення закупівель окружної (територіальної) виборчої комісії може призначатися уповноважена особа на підставі рішення такої комісії, та законопроєкт яким врегульовується  дострокові повноваження голів ОТГ.

Якщо подивитись на підсумки голосування, то найчастіше згадані законопроєкти підтримували депутати з фракції “Слуга Народу”, союзниками яких виступали фракція “Європейська солідарність” та депутатська група “Довіра”.

Головними опонентами ініціатив були депутати з фракції “Опозиційна платформа - За життя” та групи “За майбутнє”. Дещо меншою мірою, депутати з фракції “Голос”. 

Виборча реформа. Фракції

В розрізі областей найбільше підтримували розглядувані законопроєкти нардепи з Миколаївської та Чернівецької областей, а найменше - представники Волинської та Чернігівської областей.

Виборча реформа. Області

Цікаво, що серед депутатів найменше підтримувала законопроєкти, які стосуються виборчої реформи Оксана Савчук, яка представляє округ №83, Івано-Франківська область. Вона жодного разу не проголосувала “ЗА” під час їх розгляду, при цьому,  1 раз була ПРОТИ, 2 рази утрималася, та 1 раз не голосувала  

При цьому, ця депутатка висувалася ВО “Свобода”, в передвиборчій програмі якого одним з зобов’язань значилося: “Запровадити пропорційну систему виборів до парламенту за відкритими списками”. Та і в програмі самої кандидатки однією з обіцянок було “Підтримка запровадження відкритих виборчих списків.”