Новини

Депутатки Леся Василенко та Дар'я Володіна, входять до керівництва групи міжпарламентських зв’язків з Великобританією, але не голосують за законопроєкти, спрямовані на співпрацю з цією країною

Останнім часом, Великобританія є одним з найбільш рішучих та послідовних союзників України. Особливо цінною виглядає підтримка Сполученого Королівства виглядає на тлі посилення загрози повномасштабного вторгнення російських військ.

В українському парламенті створено групи міжпарламентської взаємодії, спрямовані на посилення співпраці українських депутатів з колегами з інших країн. В чинній Верховній Раді створена така група, завданням якої є співпраця британськими парламентарями. До неї входить 131 нардеп.

Очолюють групу співголови, Леся Василенко (“Голос”) та Дмитро Наталуха (“Слуга народу”), в яких є 5 заступників Дар'я Володіна(“Слуга народу”), Олег Волошин (“ОПЗЖ”), Володимир Крейденко(“Слуга народу”), Галина Михайлюк (“Слуга народу”), Олексій Устенко (“Слуга народу”). Альона Шкрум (“Батьківщина”) займає посаду секретаря цієї комісії.

Ми ж вирішили подивитися, як українські парламентарі голосували за ініціативи, спрямовані на посилення співпраці між нашими країнами і як голосують за ці ініціативи депутати, які зголосилися посилювати співпрацю з британськими парламентарями.

Для цього ми створили політику, до якої внесено голосування, спрямовані на ратифікацію Угод та Протоколів з Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії. Ми знайшли 5 таких голосувань 

Так, депутати ратифікували:

  • Протокол про внесення змін до Конвенції про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на приріст вартості майна.
  • Протокол про внесення змін до Угоди про міжнародні автотранспортні перевезення.
  • Протокол про внесення змін до Меморандуму щодо обміну та взаємної охорони інформації з обмеженим доступом у сфері оборони (№0069).

 Також 2 Угоди:

  • Про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство.
  • Рамкову угоду щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Виявляється, що співголова групи міжпарламентських зв'язків з Британією, Леся Василенко, лише 1 разу проголосувала “ЗА” згадані ініціативи. Інші 4 голосування вона була відсутня:  

Заступниця співголови групи Дар’я Володіна не підтримала жодної згаданої ініціативи. Депутатка 4 рази була відсутня, і 1 раз не голосувала, будучи зареєстрованою в сесійній залі:  

Для порівняння, представник “ОПЗЖ”, Олег Волошин, який є заступником співголови групи підтримав 2 ініціативи, та 3 рази утримувався 

Альона Шкрум (“Батьківщина”) 3 рази проголосувала “ЗА” 

Дмитро Наталуха (“Слуга народу”) 4 рази проголосував “ЗА” 

Галина Михайлюк (“Слуга народу”), Олексій Устенко (“Слуга народу”), Володимир Крейденко (“Слуга народу”), підтримали всі 5 законопроєктів