Новини

Найменше підтримували законопроєкти, спрямовані на підтримку українського спорту депутати з Донецької та Волинської областей

Вчора, 04 лютого, в Пекіні розпочалися XXIV зимові Олімпійські ігри, на яких Україну представлятимуть 45 спортсменів, які виступатимуть в 12 дисциплінах.

Прогнозовано, українські політики будуть публічно вітати українських спортсменів та розповідатимуть про важливість спорту та спортивних перемог для цілої країни.

Ми ж вирішили проаналізувати, як народні депутати підтримували законопроєкти, спрямовані на підтримку українського спорту.

Для цього нами створено тематичну політику на порталі аналізу голосувань rada4you.org, в якій міститься 16  голосувань за 9 законопроєктів, 8 з яких прийнято в цілому, а 1 - за основу:

Всі розглянуті законопроекти отримували високий рівень підтримки в сесійній залі. В середньому, 297 голосів “ЗА”.

Єдина ініціатива, яка отримала голоси “ПРОТИ” - проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту) (№2077), який за два читання отримав 5 голосів “ПРОТИ” від депутатів з фракцій “Слуга Народу” та “Голос”.

Відповідно до цього документу, Спортивна студентська спілка України та Українська федерація учнівського спорту будуть представляти Україну в міжнародних спортивних організаціях, на Всесвітніх універсіадах і Гімназіаді, інших міжнародних спортивних змаганнях, організовувати та проводити на території України всеукраїнські та міжнародні спортивні заходи, а також отримувати фінансову підтримку за рахунок коштів державного бюджету.

Найбільше ж голосів депутати віддали за проєкт Закону про антидопінгову діяльність у спорті (№5099) - за основу, 342 голоси “ЗА”. Цим документом визначено правові та організаційні засади провадження антидопінгової діяльності в Україні, обов’язки відповідних закладів, установ та організацій щодо запобігання застосуванню та поширенню допінгу.

В розрізі фракцій та груп, найчастіше підтримували законопроєкти, спрямовані на розвиток українського спорту, представники “Слуги Народу”, “Довіри” та “Європейської солідарності”.  

Натомість, найменшу підтримку вказані законопроєкти отримали від позафракційних депутатів та  “Опозиційної платформи - За життя”. 

Досить цікавим виглядає рівень підтримки спорту депутатами, обраними в мажоритарних округах в розрізі областей.

Так, найвищу підтримку “спортивних” законопроєктів демонстрували парламентарі з Миколаївської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей, найменше ж голосували “ЗА” нардепи з Донецької та Волинської областей.