Новини

Як депутати голосували за захист прав переселенців

Як депутати голосували за захист прав переселенців

 

?☃️Новорічно-різдвяні свята - гарний привід зібратися вдома, в колі своєї родини. На жаль, в Україні є величезна категорія громадян, які цього не можуть зробити, бо їхні міста і села знаходяться на тимчасово окупованих російськими військами територіях.
Разом з тим, українська влада мала б забезпечити таким громадянам максимальну підтримку та забезпечення їх прав.
Ми ж вирішили проаналізувати як Верховна Рада приймала закони щодо дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, та мешканців тимчасово окупованих територій та посилення їх соціального захисту.
Для цього ми створили політику на нашому порталі rada4you.org, де об’єднали 23 голосування з цієї тематики: https://rada4you.org/policies/23
І картина виглядає дещо дивною.
⚡️Виявляється, що найменше підтримували законопроєкти, спрямовані на захист прав переселенців депутати з фракції “Опозиційної платформи - За життя” ОППОЗИЦИОННАЯ ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИЗНЬ, партії, яка отримала найвищу підтримку в прифронтових Донецькій та Луганській області.
za prava pereselentsiv partii
Більше того, найменше серед регіонів України підтримували згадані законопроєкти мажоритарники з Донецької області, показник їх підтримки становить 64%. Значно більше голосів “За” забезпечили депутати з Луганщини, 89% і це 12 місце серед областей України.
Натомість, найбільше своїми голосуваннями підтримали переселенців депутати з Миколаївської (99%), Житомирської (94%) та Івано-Франківської областей (93%)
za prava pereseentsiv
Схоже, що очільники фракції ОПЗЖ вирішили своїм прикладом продемонструвати колегам по фракції, що за законопроєкти щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб не потрібно голосувати. Адже, Юрій Бойко Юрий Бойко лише 2 рази проголосував ЗА, підтримавши законопроєкт про вступ за вступними іспитами в межах встановлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення за основу та в цілому. Натомість Вадим Рабінович Vadim Rabinovich не підтримав жодне з голосувань
Зокрема, ці депутати не голосували за:
?звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов'язань;
?соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей;
?ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (проект "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб");
?звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб;
?забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб;
?Виборчий кодекс України з урахуванням пропозицій Президента України, яким, в тому числі, забезпечено виборчі права переселенців.
Детальніше про те, як голосував Юрій Бойко: https://bit.ly/3rels70
Детальніше про те, як голосував Вадим Рабінович: https://bit.ly/3tizE1B