Новини

Як працюють в парламенті депутати-мажоритарники з Херсонської області

 

Впродовж трьох місяців представники Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг діяльності народних депутатів Херсонщини. В рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та реалізовується Громадянською мережею ОПОРА, проводиться щорічний проміжний моніторинг активності нардепів мажоритарників у різних областях України.

У Херсонській області моніторинг здійснюється по всім 5 депутатам, які були обрані за одномандатними округами – Олександр Володимирович Співаковський (182 округ), Юрій Віталійович Одарченко (183 округ), Іван Юлійович Вінник (184 округ), Сергій Володимирович Хлань (185 округ), Федір Федорович Негой (186 округ). Відповідно до визначених критеріїв Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала діяльність народних депутатів України у період з березня по травень 2018 року, що були обрані в одномандатних округах Херсонської області за такими критеріями: 1) відвідуваність засідань ВРУ та парламентських комітетів; 2) законодавча активність; 3) подача запитів; 4) виступи на пленарних засіданнях парламенту; 5) участь у голосуваннях у сесійній залі; 6) робота приймалень на місцях; 7) особиста активність на округах.

Для парламенту питання відвідуваності народними депутатами пленарних засідань було актуальним з моменту створення даного органу. Найбільш відповідальним депутатом щодо відвідування сесій є представник Блоку Петра Порошенко «Солідарність» Олександр Співаковський – 0 «прогулів» за електронною та письмовою реєстраціями. Друге місце посідає його однопартієць Сергій Хлань – 3 «прогули» за письмовою реєстрацією. Обранець від «Батьківщини» Юрій Одарченко має 7 пропусків за письмовою реєстрацією, але 6 з них по стану здоров’я. Найменш відповідально ставляться до своїх обов'язків депутати від «БПП «Солідарність» – Іван Вінник (11 «прогулів» за письмовою реєстрацією) та Федір Негой (лідер за пропуском по даними письмової реєстрації 32 з 39). Цікаво, що всі нардепи були зареєстровані за допомогою електронної системи 39 разів під час всіх 39 пленарних засідань протягом березня-травня 2018 року.

Щодо відвідувань комітетів депутати виявились більш відповідальними. За даними протоколів та стенограм засідань парламентських комітетів, які на момент складання звіту були у наявності, всі мажоритарники не пропустили жодного засідання в своєму комітеті, окрім Юрія Одарченка, який з 6 засідань Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ був відсутній 5 разів з невідомих причин. Найбільше за цей період засідань проходило в Комітеті з питань науки і освіти – 7, в якому працює О. Співаковський. Іван Вінник був присутній на всіх чотирьох засіданнях Комітету з питань національної безпеки і оборони. По 2 засідання пройшло в Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин, на яких відповідно були присутні С. Хлань та Ф. Негой.

Участь у голосуваннях – один з показників активності нардепа під час пленарних засідань ВРУ, який відображає його позицію стосовно тих чи інших законопроектів та політичних рішень. Найбільше не голосує серед мажоритарників Херсонщини С. Хлань, який не голосував 772 рази з 1 128 разів. Найбільше голосує «за» (841 з 1 128) та одночасно найбільше «утримується» від голосувань (утримався 84 рази) О. Співаковський. Протягом моніторингового періоду голосував «проти» тільки Ю. Одарченко – 9 разів.

Моніторинг співвідношення реєстрації та участі у голосуванні нардепів під час пленарних засідань показав, що під час відсутності письмової реєстрації голосування за проекти законів від імені Ф. Негоя (187 проголосовано «за»), І. Вінника (121 проголосовано «за»), С. Хланя (9 «за») та Ю. Одарченка (2 рази «за») в парламенті відбуваються.

За результатами законотворчої діяльності лідером є Сергій Хлань, який протягом трьох моніторингових місяців зареєстрував 9 законопроектів, з яких 5 стосувались проблем округу, а 2 – передвиборчої програми (сприяння розвитку сільського господарства). 5 законопроектів, що стосувались проблем округу, присвячені лісовому господарству та посиленню охорони лісів південно-східного регіону України.

На другому місці Іван Вінник та Федір Негой, які подали по 6 законопроектів. Всі законопроекти Івана Вінника стосуються передвиборчої програми. Наприклад, нардеп обіцяв сприяти збереженню Української незалежності, держаної цілісності та єдності, чому відповідає реалізація проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про Збройні Сили України” щодо здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ.

Половина законопроектів Ф. Негоя стосується передвиборчої програми. Наприклад, у своїй передвиборній програмі обіцяв сприяти розбудові сільського господарства в окрузі; зазначав, що буде відстоювати введення більш жорстокого рівня відповідальності за злочини проти власності, чому відповідає законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству.

Протягом моніторингового періоду Олександр Співаковський зареєстрував 5 законопроектів та 6 постанов. Всі законопроекти нардепа стосуються його передвиборчої програми, наприклад, обіцяв займатися реформуванням освіти, відповідно прийняття та реалізація законопроекту про внесення змін до статті 22 Закону України "Про освіту" щодо навчально-виховних комплексів сприятимуть забезпеченню реалізації права громадян на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. Найпасивнішим виявився народний депутат «Батьківщини» Юрій Одарченко, який подав 3 законопроекти та 1 постанову.

Найбільшу кількість депутатських запитів надіслав Сергій Хлань – 9 запитів загалом. З яких 5 стосуються будівництва автомобільної дороги між селом Волосянка (Славське) Сколівського району Львівської області та селом Пилипець Міжгірського району Закарпатської області (колективні запити від 93 нардепів), а останні стосуються медичної сфери (також колективні запити нардепів). Олександр Співаковський подав 7 депутатських запитів, з яких 5 також є колективними запитами нардепів щодо будівництва дороги між Львівською та Закарпатськими областями; інші також стосуються медичної сфери. Юрій Одарченко подав 2 запити, з яких перший - колективний щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України, а другий стосується Херсонщини – щодо порушення процесуальних строків здійснення досудового розслідування кримінальних справ щодо службових осіб Відкритого акціонерного товариства "Херсонські комбайни". Іван Вінник подав 1 запит також щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України. Жодного депутатського запиту не подав Федір Негой.

Рекордсменом по виступам в парламенті є Іван Вінник від БПП «Солідарність» – 24 виступи, з яких найбільшу кількість зробив протягом квітня (15 виступів). Тема, яку найчастіше піднімав під час виступів – внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо неврахування часу проїзду у межах України до місця проведення відпустки та назад). На другому місці Олександр Співаковський – 19 виступів, з яких найбільше уваги приділив ефективному управлінню майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав. Однакову кількість виступів протягом моніторингового періоду зробили Юрій Одарченко та Сергій Хлань – по 8 виступів відповідно. Ю. Одарченко найчастіше акцентував увагу на вищому антикорупційному суді; С. Хлань - внесенню змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Жодної теми не піднімав в парламенті за цей час Федір Негой.

Моніторинг активності народних депутатів у межах одномандатних округів. На рівні 5 херсонських народних депутатів стабільно активними є О. Співаковський та С. Хлань. Вони відвідують округ, епізодично проводять прийом виборців, беруть участь у заходах та роботі органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. О. Співаковський, після того, як обійняв посаду ректора ХДУ, став частіше відвідувати округ та ВНЗ з метою виконання своїх обов’язків освітянина, але це вплинуло на відсутність нардепа в дні відведені для роботи в комітетах, комісіях і фракціях. Наприклад, за допомогою публікацій в Фейсбук та моніторингу ЗМІ, було виявлено, що 7 березня проводив зустрічі в університеті та вітав жінок з «8 березня» в ОДА; 8 травня О. Співаковський прочитав для своїх студентів, магістрантів лекцію «Управління ІТ», а 25 квітня був присутнім в ХДУ на Всеукраїнському освітньому форумі «Нова українська школа – діалог з В. О. Сухомлинським», - все це дні, відведені для роботи в комітетах, комісіях і фракціях. У нардепа, окрім приймальні в м. Херсон, також активна online-приймальня в Фейсбук. У дні, відведені для роботи з виборцями, стабільно відвідує округ Сергій Хлань та звітує про це на своїй сторінці в Фейсбук. Здебільшого до його активностей в окрузі можна віднести зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, виборцями та участь в офіційних заходах, також активно працює приймальня нардепа в Каховці.

Іван Вінник – медійна особа на рівні національного телебачення, часто бере участь в телеефірах, наприклад, як на телеканалі «122 Україна». Але якщо говорити про активність на рівні округу, то ситуація з присутністю депутата зовсім інакша. Під час попереднього моніторингу приймальня нардепа знаходилась в м. Нова Каховка і працювала раз на тиждень. Під час проміжного моніторингу 2018 року контактна особа та помічник нардепа Валерій Брусенський повідомив, що на даний момент приймальня не працює, є лише приймальня в Києві. З виборцями комунікують за допомогою особистих зустрічей, наприклад, депутат приїздить у село, і тоді громадяни мають можливість звернутись до нього за допомогою. З іншого боку, під час моніторингу ми не спостерігали високої активності нардепа в окрузі.

У Юрія Одарченка працює дві приймальні – в м. Херсон та смт Білозерка, але сам депутат протягом моніторингового періоду не часто з’являвся на окрузі. З публічних заходів представники ОПОРИ зафіксували тільки одну активність нардепа – 11 квітня – участь в урочистому відкритті XIII Міжнародного турніру з боксу. Федір Негой є найнепублічнішим мажоритарником Херсонщини, як у медіапросторі, соціальних мережах, так і в контексті прямої комунікації з виборцями. Хоча у нардепа і працюють приймальні, але ОПОРА під час несподіваного візиту не виявила помічників депутата в часи прийому громадян в м. Олешки.

За коментарями звертайтеся:

Анастасія Супрун, Громадська консультантка ОПОРИ в Херсонській області

тел.: 093 91 75 333

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)