Новини

Рада прийняла 2 євроінтеграційні закони. Питання лікування Тимошенко не вирішене

Рада прийняла 2 євроінтеграційні закони. Питання лікування Тимошенко не вирішене

Протягом двох пленарних днів депутати намагались знайти компроміс стосовно питання можливості лікування Юлії Тимошенко закордоном та прийняття євроінтеграційних законів – про прокуратуру і поправки до виборчого законодавства. У результаті – два закони прийняті за основу. Доля Тимошенко може вирішитися на позачерговому засіданні Верховної Ради, яке, можливо, буде скликане наступного тижня.

Все почалося ще в четвер вранці. 7 листопада першим питанням у порядку денного стояв  Проект Закону (3461) про внесення змін в статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі – проект позафракційної Анжеліки Лабунської, який може дозволити відпустити ув’язнену Юлію Тимошенко на лікування закордон – одна із вимог Європейського Союзу. Проте одразу ж після відкриття засідання спікер Володимир Рибак оголосив перерву та запросив голів фракцій на погоджувальну раду.

Голова ВРУ

Тим часом біля по вулиці Грушевського біля будівлі Верховної Ради тривав мітинг опозиції на підтримку законопроектів про можливість лікування засуджених осіб закордоном та на підтримку євроінтеграції. Видавалось, що прапорів більше, ніж людей. Паркан навколо ВРУ і входи у будівлю Ради оточили бійці «Беркуту».

Мітинг опозиції

Беркут

мітинг

У сесійній залі біля трибуни опозиціонери поставили банери «Юлі – волю!».

Банери

Приблизно о пів на дванадцяту  повернулися лідери фракцій. Лідер ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк запропонував включити у порядок денний законопроекти євроінтеграційного пакету: законопроект про прокуратуру, про вибори, про лікування Тимошенко закордоном. Натомість Юрій Мірошниченко, представник Президента в парламенті, виступив із тим, що законопроект про лікування Тимошенко закордоном не знайшов консенсусу серед фракцій, Партія регіонів запропонувала доопрацювати цей законопроект. Опозиція обурено галасувала. Володимир Рибак запропонував голосувати за євроінтеграційні законопроекти після 16 години і закрив ранкове засідання парламенту.

Депутати

О 16 годині вечірнє засідання так і не розпочалося, хоча було оголошено, щоб депутати збиралися у сесійній залі. На нараді Голови ВРУ і голів фракцій були присутніми Пет Кокс і Олександр Кваснєвський, які прибули з місією Європейського парламенту з питань вирішення проблем вибіркового правосуддя в Україні.

Більше двох годин і депутати, і журналісти чекали хоч якогось розвитку подій. О 18-й годині Рибак оголосив, що оскільки перемовини з місією Кокса-Кваснєвського ще тривають, засідання ВРУ відбудеться у п’ятницю о 10 ранку. Депутати розчаровано почали виходити з сесійної зали.

ВРУ

У кулуарах Михайло Чечетов кілька разів голосно повторив на камеру: «Партія регіонів так швидко рухається в Європу, що опозиція за нами не встигає».

Михайло Чечетов

Кокс і Кваснєвський швидко вийшли з парламенту, не давши жодного коментаря журналістам.

Сьогодні, 8 листопада засідання розпочалося, як завжди, о 10 ранку. Депутати вшанували хвилиною мовчання пам'ять комуніста Михайла Герасимчука, який помер 7 листопада, привітали місію Кокса-Кваснєвського, а потім Володимир Рибак оголосив, що він іде з головами фракцій на консультації, а парламентарі нехай розглядають питання згідно з порядком денним.

ВРУ

Депутати почали обурюватися, але Рибак пішов з зали.

У порядку денному не було євроінтеграційних законопроектів. Заступник Голови ВРУ Ігор Калєтнік по-черзі ставив на голосування питання про призначення окремих позачергових місцевих виборів, Проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня заснування Карадазької біологічної станції. Проте опозиція не голосувала  і вимагала, щоб проекти євроінтеграційного пакету були включенні у порядок денний. У результаті суперечки було знайдено рішення – заступники спікера почали зачитувати депутатські запити. Сесійна зала спорожніла.

ВРУ

О 12 годині журналісти дізналися, що Кокс і Кваснєвський уже вийшли із кабінету, де відбувалися переговори із лідерами фракцій. Депутати почали збиратися у сесійній залі у групки і радитися.

ВРУ

Свободівці

Арсеній Яценюк повідомив з трибуни, що Партія регіонів не готова вирішувати питання лікування Юлії Тимошенко, про що стало зрозуміло з перемовин у кабінеті спікера Ради Рибака. Яценюк висловив вимоги: зібрати у вівторок позачергове засідання парламенту і проголосувати за євроінтеграційні законопроекти – про лікування Тимошенко, про вибори народних депутатів, про прокуратуру. Він сказав, що якщо Партія регіонів не погодиться на позачергове засідання і не проголосує за закони, це буде означати, що Угода про Асоціацію з ЄС зірвана.

Арсеній Яценюк

На брифінгу лідер фракції Партії регіонів Сергій Єфремов повідомив, що законопроект щодо лікування ув'язнених треба офіційно зареєструвати. Після того, як журналісти запитали про новий законопроект, який опозиція передала Єфремову зранку, він сказав, що це «папірець, на якому написано кілька рядків» і що він не зареєстрований. За словами Єфремова, він запропонував колегам із опозиції зареєструвати новий документ і спрямувати його на робочу групу, щоб підготувати узгоджений законопроект.

Сергій Єфремов

Як розповів позафракційний Сергій Міщенко, автор Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лікування засуджених за кордоном, якщо Верховна Рада не приймає якийсь законопроект і відправляє його на доопрацювання, це означає, що він не прийнятий і не буде розглядатися. Робочу групу з питань доопрацювання проектів законів можна створити, якщо за неї проголосують депутати.

Сергій Міщенко

У сесійній залі депутати дискутували про євроінтеграційні закони. Арсеній Яценюк розповів, що уже є документ із підписами 150 депутатів про позачергове засідання парламенту у вівторок 12 листопада. У ході дискусій Яценюк був готовий поступитися на один день.

Врешті депутати проголосували за створення робочої групи щодо удосконалення законопроекту Лабунської про лікування засуджених закордоном. Робоча група буде створена на пропорційній основі – це означає, що більшість у групі представлятимуть провладні депутати. Таким чином вирішення питання лікування Тимошенко закордоном відклалося.

Володимир Рибак оголосив про включення до порядку денного законопроекту із євроінтеграційного пакету - №3541 про прокуратуру (за поданням Президента України). Рішення прийнято. За прийняття за основу проголосувало 286 депутатів, не голосувала лише фракція комуністів. 287 парламентарів проголосували за скорочення терміну підготовки законопроекту про прокуратуру до другого читання проекту.

Майже одразу депутати проголосували за включення до порядку денного ще одного євроінтеграційного законопроекту - №3396 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів. 281 нардеп проголосував за прийняття його за основу та скорочення терміну підготовки до другого читання.

ВРУ

Рішення прийнято

Сьогодні після обіду прес-служба парламенту розповсюдила прес-реліз, у якому вказано, що Голова ВРУ Володимир Рибак заявляє, що готовий підписати розпорядження про проведення позачергового пленарного засідання парламенту 13 листопада. Вже зібрано 150 підписів депутатів для скликання позачергового засідання 12 або 13 листопада. На цьому засіданні передбачається розгляд останніх питань на виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи, законопроект стосовно умов лікування за кордоном засуджених до позбавлення волі. «Я підпишу таке розпорядження, щоб у середу зібралася Верховна Рада і розглянула ті питання, які необхідно терміново розглянути», - наголосив Голова Верховної Ради.

Нагадаємо, саміт Східного партнерства ЄС у Вільнюсі, на якому може бути підписана Угода про Асоціацію з Європейським Союзом, відбудеться через 3 тижні – 28-29 листопада.

Іванна Кобєлєва, Громадянська мережа ОПОРА