Новини

Як Верховна Рада у 2008 році [не] визнавала агресію Росії проти Грузії

10 років тому, у серпні 2008 року, Російська Федерація окупувала частину території Грузії. Тоді Верховна Рада України не змогла засудити військову агресію Росії. Можливо, через відсутність адекватної реакції на дії Росії у Грузії, поряд з відсутністю превентивних дій з боку української держави, у 2014 році РФ окупувала вже частину території України, анексувала Кримський півострів та вторглася на Донбас.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала 7 постанов Верховної Ради VI скликання, в яких парламент 2 вересня 2008 року намагався виразити свою позицію щодо російсько-грузинського конфлікту, об’єднавши їх у політику «Про військову агресію Росії в Грузії». Жодна з цих постанов не отримала достатньої кількості голосів для прийняття.

На момент голосування до парламентської коаліції входили дві фракції. Це пропрезидентська “Наша Україна-Народна Самооборона” та прем’єрська фракція “Блок Юлії Тимошенко”. Загалом до коаліції входило 226 народних депутатів. Ініціаторами 5 постанов були депутати з коаліції, ще двох – опозиційні депутати. Депутати з фракції “НУНС” ініціювали 4 постанови, депутати Партії Регіонів, КПУ та БЮТ – по одній.

Відмінність цих постанов полягала у тому, що їх автори по різному трактували та оцінювали дії Росії в Грузії. Загалом всі постанови можна поділити на три групи. Перша – це ті, які засуджують агресію РФ проти Грузії (№3053 авторства депутатів НУНС Володимира Ар’єва та Юрія Стеця,  №3054 – депутатів НУНС Юрія Костенка та Ярослава Джоджика, №3082 – Бориса Тарасюка, який тоді також входив у фракцію НУНС). До другої групи можна віднести проекти №3076 та №3076-2, які були більш поміркованими та прямо не засуджували дії РФ. Постанови оцінювали події, які відбувалися в Грузії, як російсько-грузинський конфлікт. Авторами першої постанови був один з лідерів фракції НУНС Вячеслав Кириленко та керівник фракції БЮТ Іван Кириленко. До третьої групи належать постанови №3070 та №3076-1, які називали агресором Грузію, а російські війська – миротворчим контингентом. Автором першої постанови був лідер КПУ Петро Симоненко, другої – депутатка від “Партії регіонів” Олена Лукаш.

Найбільше за постанови, де засуджувались дії Росії по відношенню до Грузії, голосували представники фракції “НУНС”, найменше – Комуністичної партії України.

Більшість представників фракції “Блок Юлії Тимошенко” підтримали лише постанову Івана Кириленка.

Народні депутати, які максимально голосували за постанови про засудження дій Росії по відношенню до Грузії: Володимир Ар’єв, Юрій Гримчак, Іван Сподаренко, Віктор Шемчук.

24 депутати не голосували за відповідну політику, така сама кількість депутатів “Партії регіонів” та Комуністичної партії послідовно голосувала проти постанов про засудження дій Росії в Грузії.

Окремо хотілось би виділити голосування нардепів, які увійшли в парламент нинішнього скликання. Таких депутатів – 72.

Загалом ОПОРА проаналізувала 3143 голосування 449 народних депутатів.

Тут і тут можна ознайомитись зі стенограмами того засідання парламенту в 2008-му.

Нагадаємо, що на початку серпня 2008 року російські війська вторглися на територію Грузії. У підсумку, вони окупували Абхазію та Південну Осетію, де були створені однойменні самопроголошені республіки. Світова спільнота засудила дії РФ та не визнала незалежність цих республік. Росія всупереч своїм зобов'язанням використала під час військових дій Чорноморський флот, який тоді базувався на території України, а саме в Криму. Також Чорноморський флот РФ був використаний для захоплення Криму в 2014 році.