Новини

Субвенції для Сумщини у 2017 році: серед пріоритетів – школи і лікарні

Субвенції для Сумщини у 2017 році: серед пріоритетів – школи і лікарні

Сумська область отримала 192 мільйонів гривень субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Експерти Громадянської мережі ОПОРА дослідили, які пріоритети розподілу цих коштів були в регіоні. Виявилось, що округ Миколи Лаврика завалено меблями, а основна частина субвенцій виділяється школам і лікарням.

У порівнянні з іншими областями 192 млн грн – це досить небагато. Найбільше у 2017 році з держбюджету було виділено на розвиток Вінницької області – 371 млн грн, а це 7,1% від загальної суми виділених субвенцій. Далі в рейтингу Харківська (343 млн грн або 6,5%) та Івано-Франківська (337 млн грн чи 6,4%) області.

Всього між областями було розподілено 5 млрд 252 млн гривень субвенцій, які витратили на 12 389 об’єктів. У 2018 році у бюджет закладена приблизно така ж сума коштів на цей вид допомоги уряду.

Найбільшу кількість субвенцій, а саме 373, виділено на округ №161 (депутат Микола Лаврик), але у грошовому вираженні найбільша сума виділена на округ №157 (депутат Олег Медуниця) – 53 млн. грн.

Політичний контекст державного фінансування

Досить часто можна почути від депутатів-мажоритарників про будівництво чи ремонт тих чи інших об’єктів «це я зробив», але насправді ж гроші були виділені із державного бюджету, тобто роботи виконуються за кошти платників податків, а не депутата особисто. Таким чином, маніпулюючи громадською думкою, мажоринатрники намагаються збільшити свою популярність на окрузі. Отже, що ж таке субвенції і чому вони з політичним «присмаком»?

Субвенції – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. Кожного року субвенції закладаються в Державний бюджет України, і мають зазвичай загальні формулювання: на розвиток медицини, освіти, на формування інфраструктури ОТГ, на погашення різниці між фактичною вартістю комунальних послуг, що постачалися населенню, на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості, на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Крім цих субвенцій, також існує Державний фонд регіонального розвитку, який також використовується для фінансування проектів на місцях.

Депутати Верховної Ради України безпосередньо мають відношення до розподілу коштів та формування проектів субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Як саме, більш детально читайте тут.

Механізм державних субвенцій досить активно використовується як спосіб взаємодії політиків із виборцями. Особливо це помітно на прикладах малих субвенцій, які виділяються не для стратегічного розвитку тієї чи іншої громади чи галузі, а на реалізацію незначних проектів. Дуже яскравим прикладом є 373 малих субвенцій для округу №161 (депутат Микола Лаврик, центр місто Ромни Сумської області). Таким чином відбувається розпорошення фінансів між напрямками сумнівної пріоритетності, що нівелює довготривалий ефект від державних субвенцій.

09 08 2018 Sumy kilkist subvencij

Пріоритети для Сумської області: округи та проекти

Найбільше у 2017 році субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій було виділено на округ №157 (депутат Олег Медуниця, депутатська фракція Політичної партії «Народний фронт», центр округу місто Суми). Ці 53 мільйонів гривень знайшли своє вираження у 74 об’єктах фінансування.

Ці кошти були витрачені на медичну сферу - придбання різноманітного обладнання та ремонт у сумських лікарнях, в тому числі дитячій; на розвиток дитячого спорту; на придбання обладнання, меблів та ремонту шкіл та дитячих садочків міста Суми; для придбання обладнання міській бібліотеці; Придбання обладнання для Комунальної установи "Центр надання соціальних, медичних та психологічних послуг учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей"; реконструкція спортивних майданчиків у місті Суми, в тому числі реконструкція волейбольного майданчику в парку імені І. М. Кожедуба; ремонт дахів житлових будинків; ремонт тротуарів та прибудинкових територій; озеленення житлового кварталу; Придбання спортивного спорядження для відділу туризму, спорту та фізичного розвитку комунального закладу Сумський Палац дітей та юнацтва; ремонт "Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського".

На другому місці по залучених субвенціях знаходиться округ депутата із групи «Воля народу» Ігоря Молотка №160 (центр округу місто Шостка). Мова йде про 101 субвенцію загальною сумою 50,8 млн. гривень. Ці кошти були розподілені на ремонт, закупівлю обладнання для шкіл, шкіл-інтернатів, реконструкцію спортивних майданчиків, ремонт покрівлі у гуртожитках коледжів і училищ Шостки, придбання обладнання для Обласного діагностичного центру у місті Шостка. Також кошти витрачені на реконструкцію доріг, ремонт освітлення, озеленення скверів, реконструкцію, ремонт та закупівлю обладнання для лікарень, будівництво дитячих майданчиків, реконструкцію магістральної тепломережі та мереж ГВП; реконструкцію стадіону «Зірка» в Шостці, реконструкцію спортивних майданчиків, озеленення вулиць, вуличне освітлення, ремонт районного територіального центру соціального обслуговування, реконструкцію вуличної сцени, ремонт бібліотеки, ремонт опалення будинку культури, ремонт центру первинної медичної допомоги, вуличне освітлення; придбання обладнання для ДЮСШ, придбання обладнання для творчих колективів, придбання обладнання для сільських та селищних рад (Вирівська, Присеймівська, Мельнянська, Воронізька, Клишківська, Ковтунівська, Чапліївська), придбання майданчиків та іншого обладнання для дитячих садочків Конотопу і Шостки, будівництво міського фонтану у Шостці.

Серед найбільш вартісних проектів – капітальний ремонт автодороги О191705 Шостка – Чапліївка, Капітальний ремонт автодороги С191712 Богданка – Ковтунове – а/д Шостка – Чапліївка; капітальний ремонт автодороги О191707 Богданівка – Собич – Клишки Шосткинського району, капітальний ремонт ділянки автодороги О191705 Шостка – Чапліївка, реконструкція вулиці Зарічна в с. Маково Шосткинського району, реконструкція внутрішніх доріг та тротуарів у Шостці.

Крім цього, цікавими проектами є, наприклад, реконструкція системи виготовлення та подачі біопалива для водогрійних котлів Шосткинської ТЕЦ, будівництво світлофору і Конотопі, закупівля моделей роботів "Лего" та програм для них для гуртка "Робототехніки" для Шосткинського навчально-виховного комплексу: Спеціалізована школа I-II ступенів-ліцей.

Для округу №158 з центром у м. Білопілля (депутат Олександр Сугоняко, який офіційно знаходиться у фракції Блоку Петра Порошенка, але є членом Соціал-демократичної партії) у 2017 році було виділено 32,7 млн. гривень. Ці гроші були розподілені на 83 об’єкти фінансування, серед яких придбання обладнання для Обласного центру позашкільної освіти, музичних шкіл, ДЮСШ та загальноосвітніх шкіл, які розташовані в межах округу, придбання обладнання для дитячих садочків, ремонт шкіл, амбулаторій, районних лікарень, будинків культури, профтехучилищ, ремонт тротуарів, будівництво спортивного майданчика в Білопіллі, будівництво водогону в с. Бездрик, реконструкція каналізації м. Білопілля, реконструкція вуличного освітлення, ремонт доріг та житлових будинків у м. Білопілля, будівництво дитячих майданчиків, купівля обладнання для сільських та селищних рад, наприклад, смт. Хотінь, с. Бездрик, капітальний ремонт мосту через р. Псел біля с. Битиця, обладнання спортивних майданчиків тощо.

На округ депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Лаврика (округ №161 із центром в місті Ромни) у 2017 році було спрямовано рекордну кількість субвенцій – 373 об’єкти отримали фінансування із Державного бюджету, розпорошивши таким чином 25,4 млн. гривень.

Проекти, на які було виділено ці кошти, є здебільшого дрібними і стосуються купівлі обладнання, меблів для лікарень, дитячих садочків, шкіл, бібліотек, ДЮСШ, музичних шкіл в селах та містах округу. Також кошти виділялися на відновлення освітлення, ремонт будинків культури, будівництва водогонів, придбання автомобілів і автобусів для лікарень та шкіл.

Абсолютна більшість позицій з розподілу субвенцій звучать як «придбання комплекту меблів». Також часто зустрічається фраза «дитячий майданчик», втім як і на округах колег депутата.

У переліку профінансованих витрат є і такі, що здатні дивувати. Наприклад, придбання більярдного столу з аксесуарами для Зарудянського сільського клубу с. Заруддя Роменського району. Також цікавою позицією є придбання одягу для сцени для Роменського міського будинку культури.

Округ позафракційного Андрія деркача №159 з центром у місті Глухів у 2017 році отримав 22,3 млн. грн. субвенцій з Держбюджету, які були розподілені між 84 об’єктами фінансування. Здебільшого кошти були спрямовані на фінансування потреб шкіл, дитячих садочків та лікарень у селах та містах округу. Також кошти витрачалися на придбання дитячих та спортивних майданчиків, транспортних засобів, ремонтів будинків культури та інших будівель, реконструкцію мереж вуличного освітлення, будівництво водогонів, капітальний ремонт доріг та тротуарів в ряді населених пунктів.

Найменше коштів було розподілено на округ №162 (депутат Владислав Бухарєв із ВО «Батьківщина, центр округу – місто Охтирка). Всього округ отримав 7,8 млн. гривень для фінансування 14 об’єктів. Кошти здебільшого пішли на ремонтні роботи в лікарнях, школах, училищах сіл і міст округу, а також на будівництво футбольного майданчику із штучним покриттям у місті Лебедин.

09 08 2018 Sumy sumy subvencij

Дане дослідження підготовлене на основі аналізу Додатку №3 до розпоряджень Кабміну про “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” за період 2016 – 2017 рр. Це шість розпоряджень (№70, №310, №463, №484, №689, №861).

Для прив’язки об’єктів до виборчих округів ми використовували географічний принцип. Нам не вдалося встановити місцезнаходження в межах певного округу для 62 субвенцій.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: +380663055190

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.