Новини

Які комітети ВРУ люблять працювати без свідків? (ОНОВЛЕНО)

Які комітети ВРУ люблять працювати без свідків? (ОНОВЛЕНО)

За дві парламентські сесії 26 комітетів ВР провели 293 засідання (дані станом на 01.10.13 р.). З них, майже чверть, а саме 71 засідання (24,4 %) відбулися без анонсу чи були перенесені. 222 засідання відбулися у запланований час. Представники ще 3 комітетів відмовилися надати ОПОРІ протоколи своїх засідань, що є грубим порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації». Йдеться про Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітет з питань бюджету та Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради. ОПОРА готує позовні заяви до суду, щоб забезпечити право громадян на інформацію про роботу органу влади.

Громадянська мережа ОПОРА дослідила питання плановості роботи комітетів Верховної Ради та дійшла до висновку, що народні депутати нерідко практикують проводити засідання «по-тихому». Частина комітетів воліють не попереджати громадськість про свої робочі плани, регулярно та без попередження переносячи заплановані засідання на інший час.

У Законі «Про комітети Верховної Ради України» вказано, що депутати повинні організовувати свою діяльність у комітетах за принципом плановості. Згідно ч.3 ст.41 профільного Закону, планування роботи комітетів, яке включає визначення основних заходів, термінів їх виконання та відповідальних осіб, відбувається на кожну чергову сесію Верховної Ради України. Більше того, саме план роботи є підставою для скликання чергового засідання комітету його головою. Теоретичним винятком з цього правила є можливість проведення засідання на вимогу не менше третини членів комітету.

Громадянська мережа ОПОРА порівняла вказаний у протоколах час проведення засідань з анонсованими на сайті ВР датами. Таким чином, організація визначила рівень плановості роботи 26 комітетів.

Рекордсменом у частині непублічності є Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій. За весь час своєї діяльності орган влади провів лише 3 засідання, про жодне з яких належним чином не повідомили громадськість. На другому місці Комітет з питань верховенства права та правосуддя: 9 засідань, 5 з яких збиралися без попереднього оголошення. На сайті Верховної Ради розміщено інформацію про 6 засідань.

Станом на 1 жовтня Комітет з питань культури і духовності провів 11 засідань. На сайті Верховної Ради повідомлялося про 8. Проте, на практиці, згідно анонсу відбулося лише 5. Помічник голови Комітету Сергій Сиротенко пояснив ОПОРІ, що така ситуація склалася через недоліки в роботі організаційного управління, яке вимагає подавати анонси майбутніх засідань не пізніше ніж за тиждень до дати їх проведення. Якщо цей термін недотримується, управління не розміщує їх на сайті Верховної Ради.

Решта комітетів Верховної Ради без оголошення часу та місця проведення організували від 5 до 50 % своїх засідань. Найкращий показник дотримання плановості роботи у Комітету з питань соціальної політики та праці. Всього цей орган влади провів 15 засідань, про час, дату та місце проведення 14 з яких було попередньо оголошено.

З дослідження ОПОРИ видно, що більшість комітетів не вважають за потрібне повідомляти громадськість про плани своєї роботи. Це є грубим порушенням вимог Закону «Про доступ до публічної інформації», який передбачає обов’язок органів влади оприлюднювати інформацію про свої засідання, плани проведення та їх порядок денний. З початку роботи найбільше засідань провели Комітет з питань економічної політики, Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Комітет з питань соціальної політики та праці. Ці органи влади збиралися 15 разів. В той ще час, всього тричі за 7 останніх місяців збиралися депутати члени Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій, а також Комітету з питань транспорту і зв'язку.

В Законі України «Про комітети Верховної Ради» не передбачено чітко визначеної кількості засідань, які мали б провести комітети. Свою діяльність вони повинні планувати відповідно до необхідності розгляду законопроектів та здійснення інших покладених функцій. Однак, проаналізувавши середню плановість проведення засідання комітетів, а також кількість законопроектів, що перебувають на розгляді органу влади, ОПОРА дійшла висновку, що частина депутатів працюють значно менше, ніж більшість їх колег. Якщо більшість комітетів провели в середньому по 11 засідання за останні півроку, то в Раді є 2 комітети, які зустрічалися всього тричі. Йдеться про Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій, на розгляді якого перебуває 8 профільних законопроектів та 35, до яких орган влади має подати зауваження. На розгляді Комітету з питань транспорту і зв'язку перебуває 41 профільний законопроект та 106, по яких він не є головним. Також нижчий середнього показник у Комітету закордонних справ, який провів 7 засідань, Комітету з питань верховенства права та правосуддя (9), Комітет з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки (9).