Новини

26 із 29 комітетів ВРУ оприлюднюють менше половини публічної інформації

26 із 29 комітетів ВРУ оприлюднюють менше половини публічної інформації

З 29 комітетів Верховної Ради України лише 3 оприлюднюють у мережі Інтернет понад 50% публічної інформації. І хоча комітети ВРУ поступово стають більш прозорими для громадськості в режимі он-лайн, проте за останній квартал 6 комітетів погіршили показники висвітлення даних. Про це свідчать результати дослідження контенту 29-тиофіційних веб-сайтів, здійсненого Громадянською мережею ОПОРА.

Представники організації проаналізували наповнення порталів комітетів на відповідність вимогам законодавства та порівняли отримані у жовтні результати з показниками за липень. Українське законодавство зобов’язує органи влади звітувати про свою діяльність, а недостатнє висвітлення роботи – це порушення вимог законодавства.

За останній квартал 15 з 29-ти комітетів ВР почали оприлюднили на своїх сайтах у середньому на 7% більше суспільно-важливих даних, що стосуються їхньої роботи. Переважно збільшення відбулося за рахунок анонсування заходів та оприлюднення порядку денного засідань. Вагомим кроком до забезпечення прозорості роботи є запуск офіційного веб-сайту Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій, якого 3 місяці тому взагалі не було. Щоправда, поки обсяги оприлюдненої на ресурсі інформації дуже незначні. Без змін наповнюються сайти Комітету з питань науки і освіти на 38,7 %, та Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, обсяг оприлюднення даних на якому не перевищує 22,6 %.

Нерегулярно оновлюється інформація на сайтах Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Комітету з питань свободи слова та інформації, Комітету з питань європейської інтеграції, Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, а також Комітету з питань правової політики.

6 комітетів парламенту взагалі не мають офіційних веб-порталів та фактично не оприлюднюють дані про свою роботу в мережі Інтернет. Це Комітет з питань економічної політики, Комітет у закордонних справах, Комітет з питань охорони здоров'я, Комітет з питань соціальної політики та праці, Комітет з питань транспорту і зв'язку, а також Комітет з питань фінансів і банківської діяльності.

Щоб допомогти комітетам стати більш прозорими, ОПОРА подала народним депутатам пропозиції щодо шляхів подолання проблеми обмеженого оприлюднення публічних даних на відповідних сайтах. Особлива увага в рекомендаціях приділена забезпеченню висвітлення даних, що стосуються законопроектної роботи народних обранців. Щоб якісно оцінити цю діяльність необхідно володіти інформацією про: перелік законопроектів, з підготовки яких комітет визначено головним та проектів, до яких комітет має подати пропозиції; розподіл законопроектів за підкомітетами; дати та стадії розгляду документів; перелік та зміст рекомендацій, експертних висновків і рішень по них. Сьогодні, на більшості веб-сайтів ця інформація відсутня. Недостатнім є оприлюднення інформації про поточну діяльність комітету.

Більшість комітетів протиправно не оприлюднюють стенограми своїх засідань, на забезпечення яких у 2012 році витратили майже 1,5 млн. гривень.

комітети в інтернеті

Повний текст: АПГРЕЙД ПРОЗОРОСТІ КОМІТЕТІВ ВРУ