Новини

23 законопроекти – весняна активність депутатів-мажоритарників Кіровоградщини

23 законопроекти – весняна активність депутатів-мажоритарників Кіровоградщини

23 зареєстрованих законопроекти, 28 депутатських запитів, 3 виступи в парламенті і 11 особистих прийомів громадян – таку роботу продемонстрували депутати-мажоритарники з Кіровоградської області впродовж березня-травня 2018 року. Про результати активності парламентарів розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час презентації 12 червня у Кропивницькому.

Чотири з п’яти народних депутатів, які представляють одномандатні округи регіону не завжди були присутні на пленарних засіданнях Верховної Ради. Але вони – Костянтин Яриніч (ВО №99), Станіслав Березкін (ВО №100), Олесь Довгий (ВО №102) та Анатолій Кузьменко(ВО №103) – виявили певну законодавчу активність. Натомість народний депутатМихайло Поплавський (ВО №101) був присутній на всіх без виключення пленарних засіданнях парламенту, але не став автором чи співавтором жодного законопроекту, постанови чи запиту. Не вдалося виявити активності цього депутата й в окрузі.

За словами громадської консультантки ОПОРИ в Кіровоградській області Зої Лебідь, серед позитивних тенденцій за весняний період – наявність у чотирьох з п’яти нардепів діючих громадських приймалень та їхні законодавчі ініціативи. «Щоправда активність чотирьох з п’яти народних депутатів в округах значно знизилася у порівнянні з цим же періодом у 2016-2017 роках. Загалом вони здійснили лише 15 візитів до округів та провели 10 особистих прийомів громадян, при чому 9 з яких – заслуга одного депутата», - повідомила вона.

12 06 2018 Kropyvnytskyj 1

Натомість, з-поміж негативних тенденцій можна відзначити те, що майже всі представники області у Раді проводять особисті прийоми громадян рідше, ніж один раз на місяць та не звітують перед виборцями про свою парламентську діяльність. Крім того, не у всіх нардепів є активні сторінки в соціальних мережах для налагодження комунікації з виборцями.

Що стосується законотворчої роботи, то з 23 поданих народними депутатами від області законопроектів 5 стосуються округів. 12 з 28 поданих запитів розглядають питання одномандатних округів. «Серед цікавих тенденцій – відсутність співпраці між народними депутатами. Наприклад, парламентарі надсилають індивідуальні запити з одних і тих самих питань, які стосуються проблемних питань регіону», - зазначила Зоя Лебідь.

Моніторинг здійснювався за двома напрямками: законотворча діяльність народних обранців (парламентська робота) та робота в окрузі (взаємодія з виборцями). Кожен із напрямків включав по шість критеріїв оцінки. Зокрема, перший напрямок роботи нардепів оцінювався за показниками: відвідуваність пленарних засідань, відвідуваність засідань комітетів, участь у голосуваннях, законотворча діяльність, депутатські запити та виступи під час пленарних засідань. Другий напрямок включав критерії: наявність громадських приймалень, проведення особистих прийомів громадян, візити в округ/робота для округу/міжнародна діяльність, участь у роботі ОМС, прес-конференції/телеефіри, звітування.

12 06 2018 Kropyvnytskyj 4

Захід відбувся в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, uромадська консультантка ОПОРИ у Кіровоградській області

тел.: 0957943072

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.