Новини

Президент не вписався в кошторис

Президент не вписався в кошторис

Представника Громадянської мережі ОПОРА намагалися не пропустити на засідання бюджетного комітету, на якому народні депутати підтримали рішення перекрити надлишкові витрати Президента за рахунок премій Шевченка та стипендій аспірантів.

Чергове засідання бюджетного комітету, яке відбулося 9 жовтня 2013 року, вкотре підтвердило наявність серйозних проблем влади із забезпеченням відкритості та прозорості своєї діяльності. Представника Громадянської мережі ОПОРА, який є акредитованим парламентським журналістом, намагалися не пропустити на засідання органу влади. Цього разу, обов’язок захищати народних депутатів від преси взяли на себе працівники Секретаріату комітету. Перегородивши вхід до зали засідань, вони спробували не допустити журналіста до приміщення. Свою позицію держслужбовці аргументували тим, що кореспондентів не запрошували, що присутність преси потрібно погоджувати з головою комітету, а в залі немає вільних місць. На сам кінець посадовці згадали, що на попередньому засіданні представник ОПОРИ без дозволу голови комітету вів аудіозапис. З’ясувати хто саме вчиняє протиправні дії вдалося за допомогою народних депутатів, на вимогу яких один з молодиків назвався працівником секретаріату Володимиром Товстаком. Інші учасники протиправних дій відмовилися представлятися журналістові.

Незаконне перешкоджання роботі журналістів продовжилося і після початку засідання. Голова бюджетного комітету, член Партії регіонів Євген Гєллєр повідомив представників ЗМІ, що вони можуть бути присутніми лише, якщо слухатимуться народних депутатів, які не хочуть, щоб їх знімали зблизька. Необхідність протизаконного обмеження прав журналістів під час засідання бюджетного комітету можна спробувати пояснити прагненням народних депутатів приховати від громадськості результати розгляду частини питань. Зокрема, про погодження розпорядження Кабміну щодо перерозподілу видатків Державного бюджету Державного управління справами.

Члени бюджетного комітету підтримали рішення про виділення додаткових коштів на утримання резиденції Президента у Синьогорах та покриття незапланованих витрат Гаранта у Криму. Зі слів начальника фінансового управління Державного управління справами Василя Дмитрука, йдеться про 747 тис. грн. З них, - 668,3 тис. грн. - це комунальні видатки і платежі за електроенергію, у зв’язку з вводом додаткових окремих об’єктів у резиденції Президента у Синьогорах. Необхідність перерозподілу ще 78,7 тис. грн. посадовець пояснив тим, що перебуваючи у Криму, Президент не вписався в кошторис. Народні депутати погодилися перекрити ці кошти за рахунок премії Шевченка та стипендій аспірантам Інституту стратегічних досліджень.

"Винаходимо кошти, знімаючи 520 тисяч по премії Шевченка, у зв’язку з тим, що нами передбачено 5 премій, фактично було 3 премії, тому ми зекономили 520 тисяч, - пояснив начальник фінансового управління Державного управління справами Василь Дмитрук. - Ще 227 тисяч на стипендіях аспірантам інституту стратегічних досліджень, у зв’язку з тим, що середньорічний розмір стипендії зменшився і кількість аспірантів зменшилась".

Заснована 1961 року, Національна премія України імені Тараса Шевченка є найвищою творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Лауреатами Шевченківської премії у різні роки були Назарій Яремчук, Василь Шкляр, Юрій Шевельов, В’ячеслав Чорновіл та інші відомі українські діячі.

Роман Мартин

Громадянська мережа ОПОРА