Новини

Обмовки депутатів про бюджетні кошти

Обмовки депутатів про бюджетні кошти

Коли народні депутати говорять про бюджетні кошти, на словах у них може бути одне, а на думці зовсім інше. Яскравим прикладом цього є обмовки народних обранців та результати голосування з окремих питань останнього засідання бюджетного комітету.

Одним із перших на засіданні бюджетного комітету 9 жовтня обговорювалося питання перерозподілу бюджетних коштів Міністерства внутрішніх справ на сплату єдиного соціального внеску, що виник через збільшення виплат правоохоронцям. Йдеться про мільйон 700 тис. грн., які правоохоронці зекономили на комунальних послугах, запроваджуючи сучасні енергозберігаючі технології. Користуючись нагодою, народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин звернувся до присутнього на засіданні заступника начальника Головного управління, командуючого внутрішніми військами МВС Сергія Ткаченко з проханням налагодити внутрішню виховну роботу з підлеглими, щоб вони не били народних депутатів по голові.

"Прошу принагідно від колег депутатів прийняти наше побажання краще налагодити внутрішню виховну роботу з вашими підлеглими щоб вони не били народних депутатів по голові, а потім не приходили погоджувати бюджетні призначення", - сказав народний депутат.

Попри те, що керівник МВС пообіцяв врахувати побажання депутата, Юрій Михальчишин та декілька його колег не підтримали пропозицію про перерозподіл коштів, що не завадило прийняти рішення більшістю голосів. Цікаво інше. Після голосування, голова бюджетного комітету, член Партії регіонів, Євген Гєллєр заявив, що ставлення правоохоронців до народних депутатів напряму залежить від результатів голосування по виділенню бюджетних коштів.

"Юрію Андріяновичу (звертається до народного депутата від ВО «Свобода», - авт.), дивіться, ви проти, а потім ображаєтеся за їхні дії. Треба було спочатку піти назустріч, підтримати, а вже потім задавати питання", - сказав, посміхаючись, голова бюджетного комітету.

Обмовився на засіданні бюджетного комітету і депутат від Партії регіонів Андрій Деркач. Обговорюючи питання використання коштів від реалізації надлишкового майна військових та заборгованості робітникам боєприпасних заводів у Шостці, він запевнив своїх колег з опозиції, що їм ніколи не вдасться домовитися ні про які спільні схеми з Міністерством оборони.

"Питання по надлишковому майну. Комерціалізація – добре. Ніколи з ними Ви ні про яку схему не домовитеся. Вони вже все вирішили, хто буде будувати, коли буде будувати", - сказав народний депутат.

У відповідь голова комітету закликав свого колегу не плутати особисте з бюджетними коштами.

"Не плутайте особисте, - Шостку. Ці ж гроші, це не тільки. Ви кажете ні в які схеми вас не візьмуть. Тут нікого ні в які схеми не беруть", - констатував депутат від Партії регіонів.

Масова дезорієнтація провладних депутатів відбулася під час розгляду питання про надання НАК "Нафтогаз України" державних гарантій на виконання боргових зобов’язань підприємства без відповідного забезпечення. Депутати провладних сил підтримали внесення до законопроекту поправки, автором якої є представник фракції «Батьківщина» Тетяна Слюз. Суть поправки зводиться до того, що державні гарантії НАК "Нафтогаз" надаються на умовах гласності, строковості, а також виконання зобов’язань відповідно до ст. 17 бюджетного кодексу України. Схаменулися провладні народні обранці лише після того, як один з представників Партії регіонів, зреагувавши на озвучену секретарем цифру 13 – За, крикнув до своїх колег: «Що ви робите? Ми за це не голосуємо». В той же час голова комітету заявив, що опозиційні депутати заплутали своїх колег і поставив питання на переголосування. З другої спроби поправка Тетяни Слюз не отримала підтримки більшості.

Роман Мартин, Громадянська мережа ОПОРА