Новини

Амбітні чоловіки та слухняні жінки: чи залежить консолідованість від статі?

Амбітні чоловіки та слухняні жінки: чи залежить консолідованість від статі?

Депутатки Опозиційного блоку значно консолідованіші ніж, їх колеги чоловіки, а ось жінки з Самопомочі не поспішають підтримувати лінію фракції. ОПОРА продовжує досліджувати консолідованість фракцій, перевіривши, чи дійсно жінки більш схильні підтримувати лінію фракції, жінки з якої фракції консолідованіші та яку роль тут відіграють виборчі списки.

У більшості країн світу жінки в законодавчих органах є меншістю, яка представляє інтереси приблизно половини населення країни. Український парламент не є виключенням. За даними Державної служби статистики України станом на 2014 рік 53,77% населення України становили жінки, в цей же рік відбулися позачергові вибори до Верховної Ради України VIII скликання, на яких було обрано 47 жінок, це 11,1% від загального складу парламенту. Під час обговорення питання репрезентації жінок у законодавчій гілці влади подекуди висловлюються думки про меншу зацікавленість жінок у політиці у порівнянні з чоловіками, прихильники іншої позиції наполягають на тому, що це є результатом, у тому числі, соціалізації жінок у патріархальному суспільстві. Обидві сторони апелюють до гендерного розриву в амбіціях («ambition gap»), тобто різниці в прагненні до просування по кар’єрній драбині.

У контексті українського парламенту гендерний розрив в амбіціях міг би означати, зважаючи на високий рівень персоналізації партійної системи (коли певний член партії, частіше за все її лідер, ототожнюється з усією партією), що українські парламентарки будуть більш консолідовано голосувати зі своєю фракцією, ніж їх колеги чоловіки. Проте чи так це насправді? Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала рівень консолідованості голосування чоловіків та жінок, аби зруйнувати ще один стереотип про амбітних хлопців та покірних дівчат.

Що там у парламенті?

Станом на квітень 2018 р. у Верховній Раді України 422 народних депутати, з них 370 чоловіків і 52 жінки. Жодна з фракцій наразі не має 30% жінок у своєму складі. Ближче за інших до цього знаходиться фракція «Об’єднання «Самопоміч», у якій 28% депутаток. Наступними йдуть «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка з 20% та 19,1% відповідно. Дві найбільші фракції парламенту мають приблизно однаковий відсоток жінок у своєму складі: «Блок Петра Порошенка «Солідарність» − 12,6%, «Народний фронт» − 12,4%. Позафракційних депутаток 13% від усіх депутатів, які не є членами жодної з фракцій. Однак у нинішньому скликанні є дві депутатські групи («Воля народу» та партія «Відродження»), які складаються виключно з чоловіків. Якщо не брати їх до уваги, то найнижчі показники будуть у «Опозиційного блоку» з 7%.

15 05 2018 gendernyj rozpodil u VR

Консолідоване голосування: жінки vs чоловіки

Рівень консолідованості парламентаря(-ки) вимірюється за допомогою підрахунку кількості голосувань, в яких він/вона голосували симетрично з абсолютною більшістю (50%+1) своєї фракції. Проаналізувавши дані за чотири роки роботи Верховної Ради України VIII скликання, ОПОРА не виявила суттєвої відмінності у консолідованості між чоловіками та жінками. Результати показують, що рівень консолідованості депутатів становить 74,2%, а депутаток - 74,1%, тобто навіть на одну десяту менше. Проте, якщо подивитися на дані у розрізі фракцій, можна побачити, що рівень консолідованості жінок та чоловіків різниться залежно від фракції.

Показники консолідованого голосування чоловіків та жінок у Радикальній партії Олега Ляшка та «Батьківщині» майже збігаються. Натомість у «БПП «Солідарність» та «Народному фронті» депутатки поступаються чоловікам на 2% за рівнем консолідованого голосування. Найчастіше бунтують у «Самопомочі» жінки, випереджаючи чоловіків за голосуванням проти лінії фракції на 3%. Лише депутатки «Опозиційного блоку» та позафракційні мають вищий рівень консолідованого голосування зі своєю фракцією ніж чоловіки, при цьому рівень консолідованості жінок з «Опозиційного блоку» на 15% вищий за показники чоловіків і на 14% за загальний рівень консолідованості фракції. Зважаючи на те, що у цій фракції всього троє жінок, можна припустити, що отримати мандат жінці в цій фракції досить важко, що збільшує їх відданість.

15 05 2018 riven konsolidovanosti golosuvan

Попри те, що в деяких фракціях чоловіки голосують консолідованіше за жінок, якщо порівнювати показники консолідованості серед депутатів-бунтівників, то виявиться, що бунтівниці все ж більш схильні підтримувати лінію фракції. У Радикальній партії Олега Ляшка почесне місце в кінці списку за рівнем консолідованості серед чоловіків займає Артем Вітко (64,5%), у той час як серед жінок менше за інших лінію фракції підтримує Валерія Заружко (71,6%). У «Народному фронті» Денис Дзензерський (49,8%) опинився позаду своєї колеги Тетяни Донець з рівнем консолідованості 58,2%. Депутат з «Батьківщини» Руслан Богдан (59,8%) продовжує цю тенденцію відстаючи від Альони Шкрум, у якої показник консолідованості − 75,8%. Хоча фракція «Самопоміч» мала нижчий рівень консолідованості серед жінок, її депутат Андрій Журжій (61,9%) виявився все ж менш схильним до консолідованого голосування, ніж Тетяна Острікова (65,1%). Бунтівниця з «Опозиційного блоку» Тетяна Бахтеєва (84,8%) виявилася більше ніж у два рази консолідованішою за депутата Ігоря Шурму (34,7%). У «Блоці Петра Порошенка «Солідарність» Наталія Агафонова (44,3%) підтримувала позицію більшості у фракції частіше, ніж Віталій Чепинога (27,1%). Позафракційний Яків Безбах (40,8%) проявив меншу підтримку інших позафракційних депутатів, аніж Ірина Геращенко, яка голосувала консолідовано у 58,4% випадків.

Скляна стеля українського парламенту

У виборчому списку «Опозиційного блоку» на позачергових парламентських виборах 2014 року зі 195 поданих кандидатів (з врахуванням тих, чию реєстрацію було скасовано) 65 – жінки. У відсотковому відношенні це 33,3%, що є для українських партій досить непоганим показником. Утім 73,8% з цих 65 жінок знаходяться у другій половині виборчого списку, у випадку «Опозиційного блоку» після 98-го номеру, що суттєво зменшує шанси цих жінок потрапити до парламенту. Нижченаведений графік показує, що чим ближче до кінця виборчого списку «Опозиційного блоку», тим прямопропорційно зростає відсоток жінок на цих місцях, досягаючи в останній чверті 50%.

Дисбаланс чоловіків та жінок на початку виборчого списку наочно ілюструє явище «скляної стелі» − бар’єра, який заважає жінкам підніматися кар’єрною драбиною та займати керівні посади. Ті жінки, яким пощастило потрапити в парламент, нестимуть значно більше витрат у випадку проявів незгоди з партією, ніж чоловіки, оскільки опинитися на прохідних місцях вимагало від них більше ресурсів.

Протилежний приклад – партія «Самопоміч», яка має найнижчий рівень консолідованості серед жінок у порівнянні з чоловіками. У її виборчому списку 61 кандидат (з врахуванням тих, чию реєстрацію було скасовано), з яких лише 23% жінки (14 осіб). Утім ця політична партія демонструє низхідну тенденцію: у першій чверті 6 жінок, що відповідає 40% від усіх кандидатів у цій частині списку, чим далі, тим кількість жінок зменшується, стрімко падаючи у третій чверті виборчого списку партії до 13,3%. Як наслідок, попри те, що у «Самопомочі» відсоток жінок у виборчому списку був менший, ніж в «Опозиційному блоці», відсоток депутаток від них пройшов більший.

Інші парламентські партії показують аналогічне Опозиційному блоку зростання кількості жінок у кінці виборчого списку, проте з деякими відмінностями. Наприклад, Батьківщина демонструє значний підйом на 20% з другої до третьої чверті, однак відсоток жінок на останніх місцях падає на десять пунктів до 35%. У Народному фронті та Радикальній партії кількість кандидаток на початку списку дещо перевищує кількість своїх колежанок, що опинилися у другій чверті списку, на 2,1% та 7,1% відповідно. Схожий спад у другій чверті виборчого списку в БПП «Солідарність» відрізняється від двох попередніх випадків, оскільки кількість жінок на початку списку вища, ніж в інших частинах виборчого списку, хоча загальний відсоток жінок для кожної чверті є незначним − від 10% до 24%.

15 05 2018 kilkist zhinok u vyborchomu spysku partii

У підсумку, дані не виявили зв’язку між статтю депутатів та їх рівнем консолідованості з власною фракцією. Показники в розрізі різних фракцій, які демонструють як вищий рівень консолідованості жінок для одних фракцій, так і вищий рівень консолідованості чоловіків для інших фракцій, лише підтверджують тезу. Одним з можливих, проте не єдиним поясненням феномену «Опозиційного блоку» може бути низький рівень доступності прохідних місць у виборчому списку від цієї партії, таким чином витрати від прагнення просування власного іміджу перевищують вигоди для депутаток. Однак це зовсім не означає, що збільшення рівня доступності зменшить рівень консолідованості. Поза тим, аналіз виборчих списків парламентських партій чітко демонструє нерівність доступу до мандата між чоловіками та жінками, що лише зайвий раз підтверджує необхідність гендерних квот.

Спеціально для ОПОРИ, Поліна Бондаренко

тел.: 093 938 12 63

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.