Новини

Хто з нардепів Дніпропетровщини забував зареєструватись, але голосував

 

Народні депутати з Дніпропетровщини мають більшу кількість електронних реєстрацій, ніж письмових. А картка одного народного обранця навіть брала участь у голосуванні в день, на який депутат мав довідку про відсутність у сесійній залі за станом здоров’я. Про це повідомляють експерти Громадянської мережі ОПОРА, які проаналізували реєстрації та голосування депутатів у березні.

У ЗМІ часто висвітлюють скандали, пов’язані з «кнопкодавством», коли один народний депутат голосує за кількох своїх колег, проте, як це пов’язано з письмовою реєстрацією народних депутатів? Письмова реєстрація означає, що кожен народний депутат своїм підписом особисто засвідчує свою присутність на пленарному засіданні, що унеможливлює використання його картки для голосування без його відома.

Активісти Громадянської мережі ОПОРА вже підкреслювали важливість виконання народними депутатами ЗУ «Про регламент Верховної Ради України», в якому, зокрема, наголошується на необхідності письмової реєстрації народних депутатів на пленарних засіданнях. Цього разу ми проаналізували законопроекти, які були підтримані більшістю Верховної Ради та вступили в силу в березні поточного року. Як вважаєте, скільки з них були прийняті з порушенням ЗУ «Про регламент»?

У першу чергу ми порівняли дані письмової та електронної реєстрації народних депутатів, обраних як в мажоритарних округах, так і за списками партій, що представляють Дніпропетровську область. Найбільше зацікавлення викликає неспівпадіння в кількості реєстрації в бік збільшення електронної реєстрації, попри те, що в законі чітко вказано, що кожен депутат повинен засвідчувати свою присутність на засіданні особистим підписом під час письмової реєстрації. Далі ми перевірили, чи «голосувала» картка народного депутата в цей день. Важливо зазначити, що аналіз проводився лише за допомогою відкритих даних на офіційному сайті Верховної Ради, тож ми не можемо підтвердити чи спростувати інформацію, чи дійсно той чи інший депутат був фізично відсутній на засіданні парламенту.

Депутат

 

Фракція

Письмова реєстрація

Електронна реєстрація

Різниця

Яків Безбах

24

мажоритарник

позафракційний

15

15

0

Максим Курячий

25

мажоритарник

Блок Петра Порошенко

15

15

0

Андрій Денисенко

26

мажоритарник

позафракційний

13

1

-12

Тетяна Ричкова

27

мажоритарник

Блок Петра Порошенко

15

15

0

Іван Куліченко

28

мажоритарник

Блок Петра Порошенко

12

15

3

Віталій Купрій

29

мажоритарник

позафракційний

8

9

1

Олександр Дубінін

30

мажоритарник

позафракційний

11

12

1

Костянтин Павлов

31

мажоритарник

Опозиційний блок

11

15

4

Андрій Гальченко

32

мажоритарник

Опозиційний блок

14

14

0

Костянтин Усов

33

мажоритарник

Блок Петра Порошенко

12

9

-3

Олег Кришин

34

мажоритарник

Народний фронт

11

8

-3

Андрій Шипко

35

мажоритарник

Відродження

14

15

1

Артур Мартовицький

36

мажоритарник

Опозиційний блок

14

15

1

Дмитро Шпенов

37

мажоритарник

Опозиційний блок

8

15

7

Вадим Нестеренко

38

мажоритарник

Блок Петра Порошенко

10

5

-5

Дмитро Ярош

39

мажоритарник

позафракційний

0

0

0

Валентин Дідич

40

мажоритарник

позафракційний

14

14

0

Юрій Береза

 

списочник

Народний фронт

14

13

-1

Віктор Галасюк

 

списочник

Радикальна партія

15

12

-3

Сергій Рибалка

 

списочник

Радикальна партія

12

8

-4

Дмитро Колєсніков

 

списочник

Опозиційний блок

14

14

0

Андрій Немировський

 

списочник

Блок Петра Порошенко

11

15

4

Андрій Павелко

 

списочник

Блок Петра Порошенко

13

15

2

Віктор Кривенко

 

списочник

Блок Петра Порошенко

12

12

0

Олександр Вілкул

 

списочник

Опозиційний блок

7

15

8

Юлія Тимошенко

 

списочник

Батьківщина

6

5

-1

Денис Дзензерський

 

списочник

Народний фронт

0

3

3

На наступному етапі дослідження ми проаналізували дані результатів голосування за підтримані законопроекти в дні, в які той чи інший депутат за невідомих обставин не зареєструвався особисто. Найбільше нас здивував Денис Дзензерський, який 15 березня голосував навіть попри те, що за даними на сайті Верховної Ради хворів.

Dzendzerskyj hvorie berezen 2018

1 березня 2018 року Андрій Павелко не реєструвався письмово в журналі для реєстрації, проте його картка голосувала «за» проект Закону про Вищий антикорупційний суд (№7440) - за основу, проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в'язнів - громадян України (№8064) - за основу та в цілому та проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в АР Крим та Севастополі (№7546) - за основу та в цілому. Також Андрій Павелко проголосував «за» повернення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (№7441).  У цей день на вечірнє засідання Ради також не зареєструвався письмово народний депутат Олександр Вілкул. При поіменному голосуванні за проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі (№3096-д) - у другому читанні та в цілому Олександр Вілкул проголосував «за», Андрій Павелко «не голосував».

14 березня Дмитро Шпенов не зареєструвався письмово на ранкове засідання Верховної Ради, проте підтримав проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації (№2016) - у другому читанні та в цілому та проект Закону про внесення змін до статті 242 Кримінального процесуального кодексу України (№6070) - за основу. Олександр Дубінін підтримав проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво в разі виникнення катастроф (№0174) - в цілому.

15 березня Денис Дзензерський, попри хворобу, підтримав  Постанову про звільнення Гонтаревої В.О. з посади Голови Національного банку України (№7500) - за основу та в цілому та проект Постанови про призначення Смолія Я.В. на посаду Голови Національного банку України (№7501) - за основу та в цілому, голосував «за» дострокове припинення повноважень народного депутата України Денісової Л.Л.,  дострокове припинення повноважень народного депутата України Пацкана В.В., звільнення Лутковської В.В. з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, проект Постанови про звільнення Голови та інших членів Рахункової палати (№4283) - за основу та в цілому.

Народний депутат Денис Дзензерський 20 березня знов не зареєструвався в журналі реєстрації народних депутатів, але підтримав проект Постанови про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (№8063) - в цілому. А от Олександр Вілкул в цей день підтримав проект Кодексу України з процедур банкрутства (№8060) - за основу, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" (№8155) - за основу та в цілому, про направлення на повторне перше читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава (№6428), проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур (№6673) - за основу і також не зареєструвався в журналі реєстрації на вечірньому засіданні Верховної Ради України.

22 березня Денис Дзензерський підтримав проект Закону про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" (щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища) (№4551) - у другому читанні та в цілому, надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Савченко Н.В., надання згоди на затримання народного депутата України Савченко Н.В., надання згоди на арешт народного депутата України Савченко Н.В., проект Постанови про Заяву Верховної Ради України стосовно невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України - Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (№8168-1) - за основу та в цілому, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні (№6578) - за основу, проект Закону про внесення зміни до розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" у зв'язку з підготовкою та проведенням в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018 (№7516) - за основу та в цілому, проект Закону про внесення зміни до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України у зв'язку з організацією та проведенням фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018 (№7519) - за основу та в цілому, проект Закону про внесення зміни до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України у зв'язку з організацією та проведенням фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018 (№7517) - за основу та в цілому. Також, Денис Дзензерський підтримав проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення деяких положень (№8151) - за основу та в цілому. А от незареєстровані належним чином Олександр Вілкул та Костянтин Павлов «утримались». Натомість, Костянтин Павлов підтримав проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування (№7085) - за основу.

Попри те, що найбільша кількість народних депутатів не реєструвалась письмово, але картка спрацювала в системі РАДА в п’ятниці 2, 16 та 23 березня, коли парламент переважно розглядав депутатські запити.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко, громадська консультантка ОПОРИ в Дніпропетровській області

тел.: 0501008891

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.