Новини

Верховна Рада врахувала пункти «плану Кокса» щодо реформування парламентських комітетів

Верховна Рада врахувала пункти «плану Кокса» щодо реформування парламентських комітетів

Верховна Рада прийняла за основу законопроекти, які наводять лад у сфері парламентських комітетів для наступного скликання Верховної Ради.

5 квітня народні депутати розглянули законопроекти №7550 та №6256, що стосуються реформування парламенту в контексті діяльності комітетів Верховної Ради. Першим документом передбачається, що задля забезпечення пропорційного представництва народних депутатів у парламентських комітетах та делегаціях посади в них будуть розподілятися за методом бельгійського математика Віктора д’Ондта. А друга законодавча ініціатива має на меті оптимізувати роботу парламентських комітетів, яких має бути не більше 20, а також чітко співвіднести предмети їх відання зі сферами діяльності профільних міністерств, аби налагодити їхню дієву співпрацю для вироблення спільного бачення та впровадження суспільно важливих реформ держави у відповідних галузях.

Обидва законопроекти вирішили розглядати за скороченою процедурою. Зрештою, за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д′Ондта №7550 підтримано 241 народним депутатом, проти – 10, утрималось – 16, не голосувало – 102. За основу проект Закону про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств №6256 прийнято 229 голосами, проти виступило 15 народних обранців, утрималось – 2, не голосувало – 99.

Варто зазначити, що позиції щодо передбачення меншої кількості комітетів, які б чітко співвідносились зі сферами відповідальності міністерств, а також запровадження методики розподілу керівних посад у комітетах за принципом д’Ондта закладені у «плані Кокса» під пунктами 17 та 18. Доповідь та дорожня карта щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України були підготовлені Місією Європейського парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса впродовж вересня 2015 – лютого 2016 років.

За словами керівника проекту Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми РАДА Анатолія Бондарчука, загалом ці нововведення сприятимуть прозорості процесу формування керівництва парламентських комітетів. «Якщо говорити про принцип д’Ондта, то народні обранці в тексті законопроекту №7550 сподіваються з його допомогою врегулювати порядок розподілу керівних посад в комітетах. Тепер посади голів, перших заступників, заступників та секретарів комітетів розподілятимуться між партіями пропорційно в залежності від кількості отриманих ними депутатських мандатів. Це дозволить всім партіям, що потраплять в парламент отримати керівні посади. Важливо, що і опозиційні фракції, які можуть бути більш чисельними за партії коаліції, зможуть отримати посаду голови Комітету. В умовах нинішнього підходу це практично неможливо, бо ключовий вплив на розподіл керівних посад мають фракції, що увійшли в коаліцію. Тому результат розподілу залежить від домовленостей та компромісів, що не завжди відповідав пропорційному представництву, яке мало дотримуватися», – зазначив він.

Посади розподілятимуться послідовно між фракціями відповідно до визначеної квоти. Чергову у зазначеній послідовності посаду отримує та депутатська фракція, яка має найбільшу квоту (визначену з точністю до сотих), що обчислюється за формулою К = Ф : (П+1), де Ф – загальна кількість членів депутатської фракції, а П – кількість посад, отриманих депутатською фракцією до даного кроку. Після кожної отриманої посади квота депутатської фракції перераховується з урахуванням нової кількості отриманих посад.

Наприклад, є три партії (А,Б,В), які беруть участь у розподілі чотирьох керівних посад. Перша партія отримала 100 мандатів, друга – 60, третя – 40. На першому етапі розподілу посаду отримає партія А (квота 100 мандатів), на другому – партія Б (квота 60 мандатів), на третьому – партія А (квота 50 мандатів), на четвертому – партія В (квота 40 мандатів).

Місце

Партія А

Партія Б

Партія В

1

100

60

40

2

50

60

40

3

50

30

40

4

33,33

30

40

«Разом з тим, в законопроекті №7550 не достатньо врегульовані права опозиції. Не передбачено, що окремі контрольні комітети, наприклад, Комітет з питань бюджету чи Комітет з питань свободи слова мають очолити представники опозиції. Така демократична практика існує в багатьох країнах світу та в окремих скликаннях застосовувалася в Україні, – підкреслює Анатолій Бондарчук. – Окрім цього, варто наголосити, що автори законопроекту не визначають в який спосіб будуть розподілятися посади в комітетах Верховної Ради та не зазначено черговість комітетів Верховної Ради України для внесення пропозицій щодо їх персонального складу. Тому дане питання потрібно врегулювати в законопроекті перед другим читанням».

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.