Новини

Хто не голосував за відтермінування е-декларування для активістів

Хто не голосував за відтермінування е-декларування для активістів

154 депутати не брали участь у голосуваннях за відтермінування е-декларування для громадських активістів. Найбільше таких народних обранців у “Опозиційному блоці” та “Блоці Петра Порошенка”.

22 березня 2018 року народні депутати України безуспішно намагалися внести до порядку денного пленарного засідання парламенту законопроект № 8120 щодо відтермінування е-декларування для громадських активістів. Загалом, голова Верховної Ради Андрій Парубій 9 разів ставив дане питання на голосування, але жодного разу необхідна кількість голосів не набиралася. У найкращому випадку воно знаходило підтримку 194 депутатів у залі, у найгіршому – 136.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала всі голосування та виявила, що 154 народні депутати взагалі не голосували ні “за”, ні “проти”, ні “утримався” з даного питання.

Найбільше “ніяк не голосували” за відтермінування електронного декларування обранці з “Опозиційного блоку” (31 депутат) та “Блоку Петра Порошенка” (29), а також групи “Партія “Відродження” (20). З групи “Воля народу” та Радикальної партії не проявили свій голос по 15 депутатів, з “Народного фронту” – 11, з ВО “Батьківщина” – 6, із “Самопомочі” – один. Також жодного разу не голосували 26 позафракційних депутатів.

28 03 2018 ne golosuvaly za viterminuvannia e deklaruvannia

Загалом неучасть у голосуваннях є усталеною практикою для українського парламенту. ОПОРА постійно фіксує випадки, коли народні депутати були зареєстровані на засіданні та, відповідно, фізично присутні, але не голосували. Таку позицію можна розцінювати як ухиляння від виконання депутатських обов’язків брати участь у розгляді винесених у сесійну залу ініціатив та як спосіб відмежуватися від прийняття рішення з гострих політичних питань, що дозволяє їм мати більш гнучку позицію перед своїми виборцями або політичними партнерами. Наприклад, якщо депутат або фракція голосують “проти”, то потім їм складніше пояснювати виборцями, чому їх рішення під час наступних голосувань змінилося на “так”. Тому неучасть у голосуванні певною мірою вирішує дану проблему. Що стосується політичних партнерів, то відмова від голосування може сигналізувати для інших політичних сил про готовність вести переговори (домовлятися) щодо цього питання.

Нагадаємо, що напередодні голосування в парламенті країни “Великої сімки” завили про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних громадських організацій та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликали Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Анатолій Бондарчук, керівник проекту ОПОРИ в рамках Програми РАДА

тел.: 096 918 74 08

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.