Новини

Помічники народних депутатів: скільки їх та хто найактивніший?

Помічники народних депутатів: скільки їх та хто найактивніший?

Згідно з Регламентом Верховної Ради, кожен народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта. Вони працюють за строковим договором або сумісництвом, а також на громадських засадах. Помічником-консультантом народного депутата України має право бути лише громадянин України із середньою спеціальною або вищою освітою та який вільно володіє державною мовою.

Нині у Верховній Раді восьмого скликання 6 816 помічників. 5 339 з них, тобто переважна більшість, працюють на громадських засадах. Ще 1 402 особи мають оплачувану роботу на постійній основі, а 76 надають послуги консультанта за сумісництвом.

За підрахунками ОПОРИ, народними депутатами залучено як помічників 4 717 чоловіків (69%) та 2 099 жінок (31%). Проте серед оплачуваних помічників-консультантів майже 60% осіб є жінками.

Загалом лише десятеро нардепів мають максимально можливу кількість помічників, тобто 31. Це Андрій Лопушанський, Григорій Тіміш, Дмитро Лубінець, Ігор Побер, Михайло Головко, Михайло Хміль, Олег Кришин, Олег Осуховський, Олександр Фельдман та Павло Кишкар. Натомість двоє народних депутатів – Наталія Агафонова та Наталія Кацер-Бучковська – мають лише по два консультанти. У середньому в українських парламентарів по 16 помічників.

Згідно з чинним законодавством кожному народному обранцю на місячне утримання помічників-консультантів виділяється 34 тисячі гривень. У межах цього фонду депутат самостійно визначає кількість помічників, які працюють за строковим договором, сумісництвом та на громадських засадах.

Найбільша кількість помічників на платній основі в Антона Яценка та Юрія Левченка – по дванадцять, Дмитра Лубінця – одинадцять та Михайла Головка – десять. Тобто ці депутати розподілили загальний фонд оплати праці на таку велику кількість осіб. Натомість 35 народних обранців мають лише по одному оплачуваному помічнику. У середньому ж народні депутати наймають по три – чотири консультанти за строковим договором.

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала, наскільки часто помічники народних депутатів долучаються до розробки законодавчих ініціатив.

Загалом за період VIII скликання Верховної Ради 129 помічників-консультантів народних депутатів 381 раз долучилися до розробки проектів законів та постанов. Найбільш активними у цьому плані були: Євген Шеремет (помічник Михайла Головка) – 17 ініціатив, Віктор Шендибило (помічник Андрія Білецького) – 15, Дмитро Шнайдер (консультант Вадима Івченка) – 14, Алла Шевченко (помічниця Юрія Бублика) – 13, Віталій Наконечний (консультант Андрія Журжія) – 12 і Тетяна Чіслова (помічниця Дмитра Лінька) – 11.

Цікаві факти:

  • Найчастіше помічників залучають представники ВО “Батьківщина” – у середньому майже 21 помічник на одного парламентаря, у  той же час на одного нардепа від Об’єднання “Самопоміч” припадає лише 11 консультантів.
  • Найбільша кількість жінок-помічниць у нардепа з депутатської групи “Партія “Відродження” Антона Яценка – 14 (всього у нардепа 15 помічників).
  • У середньому депутати-мажоритарники мають у своєму розпорядженні на чотири помічники більше, ніж їхні колеги-списочники.
  • Нардепи з Рівненщини та Буковини у середньому залучають найбільше помічників – понад 23 особи.
  • Найпоширеніші імена серед консультантів-чоловіків: Олександр (462 особи), Сергій (365) та Володимир (331); а серед помічниць-жінок: Тетяна (159), Наталія (152) та Олена (148). Найпопулярніші прізвища серед помічників: Мельник (25), Шевченко (24) та Коваленко (21).

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Сприяння відкритості роботи парламенту через технічне вдосконалення Порталу відкритих даних Верховної Ради України" на виконання Плану дій Ініціативи "Відкритий парламент" за підтримки проекту ЄС-ПРООН "Рада за Європу".

Дані отримані Громадянською мережею ОПОРА за допомогою Порталу відкритих даних  Верховної Ради України.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 066 29 28 784

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)