Новини

Херсонщина: Чим можуть бути корисні виборцю регіональні сайти парламентських партій

Херсонщина: Чим можуть бути корисні виборцю регіональні сайти парламентських партій

Офіційні регіональні сайти парламентських партій допомагають спростити комунікацію з виборцями та виправдати довіру, за умови, що будуть містити достатню кількість необхідного контенту. Наскільки активно осередки парламентських партій на Херсонщині використовують свої сайти як інструмент звітності перед виборцями та здобуття їхньої довіри? Експерти Громадянської мережі ОПОРА вирішили проаналізувати регіональні сайти парламентських партій на Херсонщині.

Для виборців офіційні сайти партій – це найпростіший та найшвидший інструмент знайти інформацію стосовно їхньої діяльності. Наприклад, щоб впевнитись, чи виконує свої обіцянки конкретний депутат, детально ознайомитись із депутатськими річними звітами. Або, щоб потрапити на прийом,  дізнатись, де знаходиться і коли працює приймальня. Парламентські фракції та групи активно ведуть свої всеукраїнські сайти, в яких здебільшого можна знайти біографічні дані про лідерів партії, ознайомитись з ідеями, програмою, обіцянками, діяльністю, а також знайти їхні контакти. Що ж стосується регіональних осередків, ситуація виглядає інакше. Є політичні сили, які вирішили комунікувати зі своїми виборцями в інтернеті через всеукраїнські сайти, а деякі мають свої окремі сторінки. Функціонал, представлений на сайтах, теж відрізняється, наприклад, наявність або відсутність можливості отримати зворотний зв'язок через онлайн-звернення. Херсонська область не є винятком. Так, серед херсонських осередків мають власні сайти «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» та Об’єднання «Самопоміч». Новини з регіонів публікують на всеукраїнських сайтах «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка та ВО «Батьківщина». Окрім змісту, важливий критерій для зручності в доступі до інформації – наскільки сайт є простим для користування і наскільки легко відшукати ту чи іншу інформацію. І тут більш виграшними для херсонського виборця є регіональні сайти. Тому що на всеукраїнських сайтах парламентських партій багато загальної інформації і менше уваги приділяється регіонам.

Найбільш сучасним виглядає сайт Об’єднання «Самопоміч» (samopomich.ks.ua). Однак на головній сторінці є збій в роботі – частина іконок з посланнями накладається на інші. Головна сторінка містить таку інформацію: розділи, посилання на інформацію про депутатів міської та обласної рад, події, новини, посилання на проекти «безпечне місто», «здорове місто», юридична допомога, контроль бюджету, волонтерська діяльність, а також контакти та адресу в Херсоні. Сайт містить такі розділи: головна, новини, події, проекти, команда, ОСББ, контакти, звіти осередків, замовити газету. Новини та події оновлюються, містять фото, опис та дату публікації. У розділі «Проекти» міститься опис проектів та контакти кураторів, а також заходи, що проводяться в межах проекту. Така структура допомагає виборцю легко та доступно ознайомитись з тим, хто конкретно займається реалізацією програми партії та що вже зроблено на даний момент. У розділі «Команда» представлені члени команди громадської організації, з яких частина є депутатами. У розділі є фото, вказано ПІБ та посаду в організації. Біографічні дані відсутні. У розділі «ОСББ» немає даних. У розділі «Контакти» зазначена інформація про місцезнаходження офісу в Херсоні з прикріпленою Google-картою, телефони для зв’язку та розклад роботи. У розділі «Звіти осередків» є інформація про звіти осередків за рік роботи. Але доступні для ознайомлення звіти тільки Каховського та Скадовського осередків за період жовтень 2015 р. –жовтень 2016 р. Звіти Херсона та Іванівки відсутні. У розділі «Замовити газету» є можливість заповнити Google-форму та отримати безкоштовну підписку на газету. У розділах про депутатів Херсонської та обласної рад зазначена інформація щодо депутатського складу: фото, посада та гіперпосилання на річний звіт. Але він доступний для ознайомлення тільки двох депутатів обласної ради. Також на сайті є іконка, яка по кліку переадресовує на сторінку осередку в Facebook.

Висновки:

  • Сайт є найбільш інформативним для виборця, у порівнянні з іншими парламентськими осередками партій на Херсонщині.
  • Наявні тільки окремі звіти про діяльність партії в області.
  • Наявні тільки окремі звіти депутатів.
  • Розділ «ОСББ» пустий.

Що можна покращити:

  • У розділі «Команда» додати біографічні дані членів команди.
  • Розділ «ОСББ» наповнити інформацією або, якщо діяльність в даному напрямку не здійснюється, вилучити розділ.
  • Розмістити річні звіти в Херсоні та Іванівці.
  • Розмістити річні звіти депутатів.

Сайт «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (kherson.solydarnist.org) містить окремі розділи: територіальна організація, партія, новини, контакти. Головну сторінку заповнює блок новин, а з правого боку розміщена інформація про події та опитування. У розділі «Територіальна організація» міститься коротка інформація про заснування осередку та склад ради Херсонської територіальної організації партії. Склад ради – це просто список із ПІБ без гіперпосилань на біографію, фото та контактів лідерів «БПП «Солідарність» в Херсонській області. Персоналії краще запам’ятовуються через більш розгорнуту інформацію, якої тут бракує. Розділ «Партія» після кліку автоматично переадресовує на всеукраїнський сайт «БПП «Солідарність». Розділ «Новини» дублює головну сторінку сайту, за виключенням деяких незначних візуальних відмінностей. Новини містять по 1 – 2 якісні фотографії та короткий опис події. Події висвітлюють діяльність осередку як в обласному центрі, так і в самій області. У відвідувачів сайту є можливість поділитися новиною, але іконки соціальних мереж майже непомітні. Розділ «Контакти» містить інформацію про адресу та телефон приймальні в Херсоні, а також електрону пошту. Години роботи приймальні тут не зазначені (але їх можна знайти в розділі «Події»). У цьому ж розділі можна відправити онлайн-звернення, але для зворотного зв’язку треба вказати свою електрону пошту. Сайт доступний на трьох мовах: українська, російська та англійська. На головній сторінці є посилання на офіційні сторінки Twitter і Facebook всеукраїнської організації партії. Хоч регіональний осередок має власну активну сторінку в Facebook, посилання на неї відсутнє. Звіти депутатів можна знайти в новинах, подіях або за допомогою ключових слів у навігації по сайту. Річний звіт осередку відшукати у вищеперерахованих розділах не вдається.

Висновки:

  • До кінця не зрозуміло, на яку аудиторію націлений сайт – Херсон, область або одночасно і те, і інше. Оскільки маємо, в принципі, ключову інформацію про місто, але новини публікуються і про діяльність партії в області.
  • Не вистачає інформації про хоча б ключові персоналії осередку партії.
  • Головна сторінка дублює інший розділ («Новини»).
  • Наявна інформація тільки про приймальню в Херсоні. Час її роботи в контактах не зазначено.
  • Є посилання на сторінку Facebook всеукраїнської організації партії, але на таку ж сторінку осередку посилання відсутнє.
  • Сайт зручний для користування, містить функцію пошуку по ньому та можливість ознайомитись з наповненням на кількох мовах.
  • Новини англійською мовою не доступні.

Що можна покращити:

  • Розмістити фото, біографічні та контактні дані хоча б про ключові персоналії осередку партії.
  • Розмістити іконку з посиланням на сторінку осередку в Facebook.
  • Розмістити інформацію про приймальні в області.
  • Створити окремий розділ про звітування осередку та депутатів.
  • Дублювати розділ «Новини» англійською мовою.

Сайт «Народного фронту» (nf.ks.ua) представляє Херсонську обласну організацію. На головній сторінці інформація не оновлюється. Наприклад, Арсеній Яценюк усе ще позиціонується як Прем’єр-міністр України, а Олександр Турчинов — спікер Верховної Ради України. На даний момент ця інформація не відповідає політичній дійсності. Майже половину головної сторінки займає PR-відео, опубліковане в Youtube у 2014 році. З правого боку сторінки розміщено банер із гаслом «Сильна команда – сильний прем’єр». Однак сайт містить окремі розділи: головна, новини, програма партії, керівництво, контакти. Новини про діяльність осередку оновлюються, але дати в публікаціях відсутні, і не можливо зрозуміти, наскільки свіжа новина. Однак за допомогою інтернет-ЗМІ можна знайти ці ж новини в їх статтях і перевірити актуальність. Ця система не є зручною.  Розділ «Програма партії» містить коротку загальну інформацію про мету, цілі й напрямки діяльності партії. Розділ «Керівництво» містить відомості про склад керівних органів Херсонської обласної організації Політичної партії «Народний фронт», а саме ПІБ, рік народження та посаду. Фото та більш детальна інформація відсутні. У розділі «Контакти» розміщено адресу осередку в Херсоні, мобільні телефони начальника відділу з організаційної роботи та керівника прес-служби. Чи є вказана адреса за сумісництвом приймальнею – залишається таємницею. Також на сайті розміщено величезні іконки, за допомогою яких можна потрапити на всеукраїнські сторінки в соціальних мережах партії. До речі, офіційна сторінка осередку в соціальних мережах відсутня. 

Висновки:

  • Дуже мало корисної інформації на сайті для виборця: новини про діяльність та адреса офісу в Херсоні, а також мобільні мобільні телефони начальника відділу з організаційної роботи та керівника прес-служби.
  • Відсутня детальна інформація про керівництво, звіти депутатів та річні звіти, приймальню тощо.

Що можна покращити:

  • Оновити контент на головній сторінці сайту.
  • Зазначати дату публікації в новинах.
  • Включити опцію пошуку по сайту.
  • Створити окремий розділ про звітування осередку та депутатів.
  • Розмістити фото, біографічні та контактні дані хоча б про ключові персоналії осередку партії.
  • Включити опцію зворотного зв’язку.
  • Вказати в контактах інформацію про адресу, контакти та час роботи приймальні.

На всеукраїнському сайті ВО «Батьківщина» (ba.org.ua) є розділ «Регіональні осередки», на якому розміщено ПІБ керівника осередку та його контакти (робочі телефон та адреса), мобільний голови прес-центру та контакти громадської приймальні. У розділі «Новини» є підрозділ «Регіональні новини». За кліком можна перейти на сторінку Херсонської області. Новини оновлюються часто і є дати публікацій.

На всеукраїнському сайті «Опозиційного блоку» (opposition.org.ua) у розділі «Новини» є підрозділ «Регіональні новини». Новини з регіонів не розмежовані по областям, тобто публікуються всі разом. Але якщо в пошуку вбити слово «Херсон», то висвітяться новини з Херсонської області. Вони оновлюються часто, є фото та дати публікацій. У розділі «Контакти» розміщено електрону пошту прес-центру, номер телефону контактного центру, а також онлайн-форму. Контакти осередків не розміщено.

На всеукраїнському сайті Радикальної партії Олега Ляшка (liashko.ua) у розділі «Осередки» розміщено контактні дані в. о. голови осередку (мобільний та пошта), а також посилання на районні осередки в області та новини осередку. У районних осередках вказано імена та контакти (мобільні та пошти) контактних осіб. У новинах херсонського осередку за 2017 рік опубліковано всього одну статтю.

Що в залишку?

Осередки парламентських партій у Херсоні та області вибірково розміщують доступну для ознайомлення інформацію для виборців. Найвідповідальнішою партією в контексті віртуальної комунікації з виборцями в Херсонській області є Об’єднання «Самопоміч». Але все ж таки деякої важливої інформації не вистачає, наприклад звітів про діяльність. Наступним за актуальністю та доступністю інформації є сайт регіональної команди «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Якщо сайт Об’єднання «Самопоміч» адаптований під широку аудиторію – виборці в Херсоні та області, то сайт «БПП «Солідарність» точково задовольняє інформаційні запити виборців. Поки що останнім та найгіршим офіційним сайтом є сайт «Народного фронту», із застарілою інформацією та наявністю новин, актуальність яких неможливо відслідкувати через сайт. Осередки інших парламентських партій Херсонщини офіційно висвітлюють свою діяльність через центральні сайти.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Анастасія Супрун, спеціально для Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 066 280 87 25

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)