Новини

Механізм виділення Кабміном субвенцій для регіонів непрозорий, а розподіл коштів нерівномірний та може залежати від депутатів-мажоритарників

Механізм виділення Кабміном субвенцій для регіонів непрозорий, а розподіл коштів нерівномірний та може залежати від депутатів-мажоритарників

Суми коштів, що виділяються в рамках субвенцій на різні регіони України, є абсолютно нерівномірними. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо розподілу Кабміном субвенцій з держбюджету за 2016 рік були презентовані 26 жовтня під час прес-конференції.

26 10 2017 pr conf BondarchukКерівник проекту ОПОРИ в рамках Програми РАДА Анатолій Бондарчук розповів: «Аналізуючи звітування депутатів-мажоритарників перед виборцями, часто можна натрапити на такий пункт, як «залучені на округ кошти». Найчастіше мова йде про кошти із субвенції, що розподілені Кабінетом Міністрів на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами та між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами). Саме за її рахунок фінансується встановлення дитячих майданчиків, нових вікон у школах, проводяться ремонти приміщень, доріг та багато чого іншого, про що теж потім звітують депутати, відзначаючи, що це стало можливим саме за їхнього сприяння. То ж ми провели дослідження виділення Кабінетом Міністрів України субвенцій з державного бюджету за 2016 рік та співставили ці кошти з виборчими округами депутатів-мажоритарників, аби подивитись на тенденції», – зазначив він.

У рамках дослідження була проаналізована відповідна Постанова Кабінету Міністрів України №395 від 24 червня 2016 року. Згідно з Додатком №3 до цієї постанови, встановлюється досить великий перелік із 3 714 об’єктів (заходів) на загальну суму 2 мільярди 452 мільйони 792 тисячі 671 гривню. Для аналізу експертами ОПОРИ був обраний 2016 рік, бо, оскільки цей календарний рік закінчився, суми видатків є остаточними і змін більше не буде. Крім того, відбулися не лише всі процедури по освоєнню коштів, зокрема тендери, а й самі роботи та заходи, що були передбачені кошторисами.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА щодо моніторингу роботи парламентських комітетів Андрій Савчук розповів про результати проведеного дослідження. «Загалом ми дійшли до трьох головних висновків: 1) процес виділення даних субвенцій з державного бюджету є доволі «політизованим»; 2) механізми формування та процедури затвердження переліку об’єктів (заходів), на які виділяються кошти, є непрозорими та значною мірою незрозумілими; 3) суми коштів, що виділяються на різні регіони України, є абсолютно нерівномірними», – зазначив він.

26 10 2017 pr conf 1

За словами аналітика, аналіз переліку об`єктів для субвенцій за 2016 рік демонструє непрозорість процесу їх виділення та відсутність рівномірності розподілу коштів між областями. Так, дві сусідні й цілком співставні за кількістю населення та площею області – Тернопільська та Івано-Франківська, отримали діаметрально протилежні суми коштів. Перша – 31 мільйон гривень, а друга у 5,5 разів більше – 169 мільйонів гривень.

Під час заходу представники Громадянської мережі ОПОРА презентували інтерактивну мапу виборчих округів депутатів-мажоритарників із врахуванням залучених коштів субвенцій на цих територіях: https://rada.oporaua.org/mapa-subvencii-2016

«Понад 20 мільйонів гривень для своїх потреб отримали 27 виборчих округів, від 15 до 20 мільйонів гривень отримав 61-й виборчий округ, а от сума від 10 до 15 мільйонів гривень дісталася ще 29 округам. У свою чергу, понад 40% округів недоотримали коштів із державних субвенцій. Так, 38 округів отримали менше, ніж 10 мільйонів гривень, а ще 43 округи не отримали коштів зовсім. Це найбільш яскраво демонструє не лише нерівномірність розподілу субвенцій, але й відверту заангажованість процесу», – розповів експерт.

26 10 2017 pr conf SavchukЯк відзначив Андрій Савчук, у розподілі державних субвенцій спостерігається певна нерівномірність в межах фракційного поділу депутатів-мажоритарників. «Найбільшу кількість субвенцій, як у грошовому, так і в кількісному еквіваленті отримали 72 округи депутатів-мажоритарників від фракції “Блоку Петра Порошенка” – 1 мільярд 62 мільйони гривень та 1 837 субвенцій відповідно. На другому місці – 26 округів нардепів з групи “Партія “Відродження” із 446 мільйонами гривень та 361 субвенцією. Трохи більше ніж 322 мільйони гривень було направлено до 18 мажоритарних округів фракції “Народного фронту”, в той час як до 41-го округу позафракційних народних обранців сукупно надійшла приблизно така ж сума – 290 мільйонів гривень субвенцій. У свою чергу, 19 округів нардепів з групи “Воля народу” змогли використати 239 мільйонів гривень. Незважаючи на значну кількість мажоритарників (16), фактично не отримали субвенцій округи депутатів від фракції “Опозиційного блоку” – лише 46 мільйонів гривень. Половина з цих коштів, до речі, дісталася округам Юрія Солода (ВО 47) та Сергія Матвієнкова (ВО 57).  Обидва округи знаходяться на Донеччині. Лише 26 мільйонів гривень були направлені до 4 мажоритарних округів, чиї інтереси у Раді представляють члени фракції “ВО “Батьківщина” і лише 5,5 мільйонів гривень до 2 округів нардепів від “Самопомочі” (усі до 116 округу Ірини Подоляк)», – підкреслив він.

Варто також зазначити, що дані, які використовувалися в матеріалі щодо розподілу коштів по депутатських округах, не оприлюднюються Кабінетом Міністрів України, тому збиралися експертами ОПОРИ машинним способом. Це могло вплинути на їх повноту та точність.

Підсумовуючи, експерти запропонували шляхи вирішення цієї проблеми для громадськості. На їхню думку, варто вимагати повної прозорості механізмів і формату формування пропозицій щодо переліку об’єктів (заходів), що планується фінансувати за рахунок субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Далі відповідний перелік пропозицій має якісно оцінюватись за чітко визначеними критеріями, а Кабмін – підтримувати лише найкращі проекти. Одночасно громадськість має вимагати рівномірності розподілу коштів субвенцій по регіонах (округах) країни. І лише після цього у громадськості з’являться реальні можливості контролю цільового використання коштів державних субвенцій та викорінення корупційних схем.

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Повний текст дослідження читайте за посиланням: https://rada.oporaua.org/analityka/zviti/19751-derzhavni-subventsiji-khto-skil-ki-naprosiv-na-okrug

За додатковою інформацією звертайтеся:

Катерина Жемчужникова, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 066 270 17 13

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)