Новини

Чверть запитів прикарпатських мажоритарників присвячено регіональній проблематиці округів

24% депутатських запитів прикарпатських мажоритарників стосуються тематики одномандатних виборчих округів цих депутатів. Такий результат моніторингу ОПОРИ щодо діяльності народних обранців Івано-Франківської області.

Через специфіку законотворчого процесу народним депутатам-мажоритарникам не завжди вдається вирішити проблеми виборчих округів, як того часто вимагають. Так, в межах своїх повноважень, у депутатів існує фактично два шляхи вирішення місцевої проблематики: звернутись з депутатським зверненням або подати депутатський запит. І якщо депутатське звернення передбачає звернення до посадових осіб, установ і організацій з пропозиціями, то депутатський запит – це вимога вчинення дій в межах компетенції органів, до яких спрямований запит. Таким чином, депутатський запит є одним із основних інструментів впливу парламентарів на вирішення місцевих проблем виборчих округів, в яких вони були обрані. Проте, як показує дослідження ОПОРИ, цей інструмент не дуже часто застосовується прикарпатськими мажоритарниками для вирішення локальних проблем їхніх виборчих округів.

Якщо розглядати загальну кількість запитів, поданих депутатами від початку набуття депутатських повноважень і станом на 15 жовтня 2017 року, то лідером за загальною кількістю запитів є Юрій Дерев’янко, який 108 разів скористався правом на депутатський запит. Юрій Тимошенко 60 разів звертався з депутатським запитом, Юрій Соловей – 42 рази, Михайло Довбенко 32 рази скористався правом на депутатський запит, Олександр Шевченко – 26, а Віктор Шевченко 8 разів звертався з депутатським запитом. Варто зауважити, що, на відміну від інших парламентарів, термін повноважень Віктора Шевченка триває лише більше року, оскільки до парламенту від був обраний на проміжних виборах 2016 року.

Найчастіше прикарпатські парламентарі адресували свої запити керівникам міністерств і відомств – 48% запитів, до Кабінету Міністрів України депутати сукупно подали 29% запитів, Генеральному прокурору – 11%, місцевим органам влади і управлінням – 10%, Голові ВРУ спрямовано 2% запитів прикарпатських мажоритарників, а до Президента України парламентарі регіону з депутатськими запитами не зверталися.

53% всіх депутатських запитів прикарпатських парламентарів тематично стосуються загальнонаціональних проблем, 24% запитів стосується проблематики виборчих округів, в яких вони обиралися і 23% запитів стосуються інших питань, що не відносяться до проблематики виборчих округів депутатів чи загальнонаціональної проблематики.

Олександр Шевченко найчастіше звертався до Кабінету Міністрів України, спрямувавши туди 38% свої запитів, місцевій проблематиці присвячено 4% його запитів, загальнонаціональній тематиці – 50% запитів. 46% запитів парламентаря стосувалися питань, що не відносяться до проблематики його округу, області чи загальнонаціональної проблематики.

Найбільше запитів Михайло Довбенко спрямував керівникам міністерств і відомств – 56%, 81% запитів стосується загальнонаціональної проблематики, 10% – проблематики округу чи області  і 9% запитів стосується інших питань.

Анатолій Дирів теж основну частину запитів спрямував  керівникам міністерств і відомств– 77%, 67% запитів стосуються загальнонаціональних питань, 11% – проблем округу чи області, а 22 % запитів депутата стосуються інших питань.

50% депутатських запитів Віктор Шевченко адресував керівникам міністерств і відомств. 62% запитів парламентаря стосуються загальнонаціональних питань, а 38% запитів – інших питань, не пов’язаних з виборчим округом чи загальнонаціональною проблематикою. Запитів, які б прямо стосувалися проблематики виборчого округу чи області  депутат наразі не подавав.

Юрій Дерев’янко найчастіше з депутатськими запитами звертався до Кабінету Міністрів України – 41% від загальної кількості поданих запитів. Загальнонаціональної проблематики стосуються 62% запитів, проблематики округу чи області – 20%, інших питань – 18%.

Більше половини власних запитів Юрій Тимошенко спрямував керівникам міністерств і відомств – 55%. 32% запитів депутата стосуються загальнонаціональної тематики, також 32% запитів стосуються проблематики округу чи області, 36% запитів стосуються інших питань, які не підпадають ні під регіональну специфіку округу, ні під загальнонаціональну проблематику.

Юрій Соловей найбільше запитів спрямував керівникам міністерств і відомств – 50%. Загальнонаціональній проблематиці депутат присвятив 38% запитів, місцевій проблематиці 55% запитів, і 7% запитів  – іншим питанням.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, громадський консультант ОПОРИ в Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.