Новини

Як народні депутати відвідували засідання профільних комітетів у вересні

Як народні депутати відвідували засідання профільних комітетів у вересні

Протягом вересня 2017 року в комітетах Верховної Ради України було проведено 48 засідань. Найчастіше збирались представники бюджетного комітету, а також сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму – по чотири рази, натомість Комітет з питань правової політики та правосуддя цього місяця не засідав жодного разу.

У вересні середній показник відвідуваності народними депутатами засідань профільних комітетів становив 71,3%. Це приблизно на 0,5% вище, ніж середній показник відвідуваності за період VIII скликання загалом.

У розрізі фракцій найстараннішими виявилися представники “Об’єднання “Самопоміч”, що відвідали 88,6% засідань профільних комітетів. На другому місці народні обранці від “Народного фронту” – 81%. У свою чергу, парламентарі від "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" відвідали 77,8% засідань, а представники "Блоку Петра Порошенка" – 76,7%. Набагато менш дисциплінованими від своїх колег виявилися члени депутатської групи “Воля народу” –  65,5%, обранці від "Радикальної партії Олега Ляшка" – 64,9% та позафракційні парламентарі – 63,6%. Найгірше ж протягом вересня працювали у комітетах члени депутатської групи "Партія "Відродження" – 54,2% відвіданих засідань та нардепи “Опозиційного блоку” – 46,1%.

Також у вересні, вже традиційно, жінки більш старанно відвідували засідання профільних комітетів, ніж чоловіки: 75,9% проти 70,6%.

У розрізі областей найдисциплінованішими виявилися депутати-мажоритарники з Вінницької, Рівненської та Чернівецької областей. Представники з даних регіонів не пропустили жодного засідання свого комітету. У свою чергу, середній відсоток відвідуваності засідань депутатами-списочниками становить 75,1%, в той час як депутати-мажоритарники “можуть похизуватися” показником лише у 66,8%.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук, аналітик щодо роботи парламентських комітетів Громадянської мережі ОПОРА

тел: 066 29 28 784

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.