Новини

Як депутати від Сумщини голосували за ініціативу колеги щодо російських артистів

Днями Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект щодо гастрольних заходів артистів із Росії. Одним із ініціаторів документу став народний депутат із Сумщини, обраний у окрузі №157, Олег Медуниця. Що передбачає цей законопроект, та чи підтримали його інші обранці Сумщини відстежували експерти Громадянської мережі ОПОРА.

Сам Закон «Про внесення змін до Закону України "Про гастрольні заходи в Україні" (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора)» досить короткий і, окрім уточнення визначення «учасник гастрольного заходу», передбачає обмеження при здійсненні гастрольних заходів та особливий порядок гастролей для учасників із «країни-агресора».

Зокрема, стаття 3 цього Закону була викладена в новій редакції та забороняє під час проведення гастрольних заходів заклики до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу і цілісності держави, розпалювання національної, класової, соціальної, релігійної та іншої ворожнечі, до пропаганди війни, тероризму, екстремізму, сепаратизму, комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки.

Також вказано, що «не допускається проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України». Окрім цього заборонено гастрольні заходи, які пропагують порнографію, культ насильства  й жорстокості, виробництво та вживання наркотиків і психотропних речовин.

Не може бути учасником гастролей особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

У статті 4 викладені особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни країни-агресора. Зокрема, відтепер «громадяни країни-агресора» повинні за 30 днів до дня проведення гастрольного заходу подає до Служби безпеки України спеціальний запит на отримання інформації про наявність або відсутність законних підстав для недопущення до участі у зазначеному гастрольному заході. Служба безпеки України протягом 10 днів з моменту одержання запиту  розглядає та надає організатору гастрольного заходу відповідь.

Статтею 10 цього Закону визначається адміністративно-господарська відповідальність у формі штрафу в розмірі від п'ятдесяти до ста мінімальних заробітних плат.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Станом на 9 жовтня він готується до підписання.

Результати поіменного голосування за цей Закон: «за» - 154, «проти» - 6, «утрималися» - 29, «не голосували» - 153. Всього в залі було зареєстровано 342 народних депутати.

Цікаво, що співавтор Закону Олег Медуниця, за даними поіменного голосування, не голосував за свій же Закон. Голоси інших народних обранців від Сумщини розподілилися наступним чином: Олександр Сугоняко – «за», Андрій Деркач – «не голосував», Ігор Молоток – «проти», Микола Лаврик – «за», Владислав Бухарєв був відсутній в сесійній залі.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: +380663055190

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.