Новини

Перші Півроку Роботи Верховної Ради VІІ Скликання: Регіональний Вимір Харківська Область

Перші Півроку Роботи Верховної Ради VІІ Скликання: Регіональний Вимір Харківська Область

Блок 1. Законотворча активність народних депутатів регіону

За півроку роботи в парламенті депутат від 168 мажоритарного округу Валерій Писаренко ініціював 21 проект нормативно-правових актів. Серед них немає жодного законопроекту, всі 21 є проектами постанов. Більшість розроблених та ініційованих Валерієм Писаренком постанов безпосередньо охоплюються профілем його роботи як голови Комітету з питань правової політики.

4 з 21 постанов набули чинності. Це дві взаємопов’язаних постанови: Постанова «Про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України і про його направлення до Конституційного Суду України» та Постанова «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України, які забезпечують парламентське проходження поданого Президентом України та визначеного невідкладним законопроекту № 2049». Змістом останнього є зміна редакції ст. 98 Конституції з «Контроль за використанням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата» на «Контроль від імені Верховної Ради України за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням здійснює Рахункова палата. Організація, повноваження і порядок діяльності Рахункової палати визначаються законом».

Ще дві Постанови стосуються проведення парламентських слухань на тему: «Про стан виконання судових рішень в Україні» 22 травня 2013 року та «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників». Перші 3 зазначені Постанови було внесено В. Писаренком у складі невказаних народних депутатів-членів Комітету з питань правової політики, 4-й – ініційований у складі групи з 18 нардепів, пов’язаних із Харківщиною (Бережна І.Г., Біловол О.М., Богословська І.Г., Гіршфельд А.М., Горіна І.А., Денисенко А.П., Добкін Д.М., Кацуба В.М., Мисик В.Ю., Мураєв Є.В., Немілостівий В.О., Остапчук В.М., Святаш Д.В., Фельдман О.Б., Чечетов М.В., Шенцев Д.О., Поляков В.Л.).

Ірина Бережна – депутат від 169 мажоритарного округу, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, голова підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу (ЄС), забезпечення його відповідності зобов'язанням України у рамках Ради Європи (РЄ) та оцінки відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції – за півроку виступила ініціатором 20 проектів нормативно-правових актів. 16 з них – законопроекти, 3 – проекти постанов, 1 – проект заяви. Більшість законодавчих ініціатив Бережної відповідає профілю її роботи як першого заступника голови Комітету ВРУ з питань  європейської інтеграції та змісту її передвиборчої програми.

4 документи, до ініціювання яких долучилася І. Бережна, парламентом вже проголосовані й набули чинності – 1 законопроект, 2 постанови й 1 заява. Розроблений разом з І. Геращенко Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків» надає одиноким батькам аналогічні до прав, наданих чинним законодавством України одиноким матерям, права на першочергове отримання жилих приміщень, додаткові гарантії зайнятості та право на безпосереднє звернення до суду за вирішенням спорів про відмову у прийнятті на роботу. Перша постанова ініційована нею у складі великої групи депутатів, пов’язаних із Харківщиною, й стосується відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників, друга – проведення парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» й розроблена І. Бережною разом із депутатами Кондратюком О.К., Пацканом В.В., Геращенко І.В. Проголосована ВРУ 22.02.2013 Заява «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом» була ініційована нею у складі великої групи різнофракційних депутатів (Немиря Г.М., Тарасюк Б.І., Геращенко І.В., Порошенко П.О., Тихонов В.М., Льовочкіна Ю.В., Нетецька О.А., Курпіль С.В., Задорожний В.К., Кіссе А.І., Балога В.І., Дмитрук М.І., Кириленко І.Г., Панькевич О.І.).

Також Ірина Бережна виступила розробником та ініціатором 6 законопроектів, спрямованих на комплексне врегулювання певних проблем. Це 2 законопроекти, спрямовані на посилення соціально-економічних гарантій молоді: розроблений самостійно проект Закону «Про забезпечення молодих фахівців першим робочим місцем із звільненням роботодавця від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та ініційований разом із Пінчуком А.П. та Пшонкою А.В. проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (щодо посилення правового та соціально-економічного захисту осіб, які навчаються)». Ще один законопроект – «Про нотаріат» – який був внесений разом із І.А. Горіною й зараз опрацьовується у Комітеті з питань правової політики, за Висновком Головного науково-експертного управління ВРУ, оновить законодавче регулювання нотаріальної діяльності, адже чинний Закон України «Про нотаріат», прийнятий у 1993 році, не відповідає сучасним вимогам як щодо організації нотаріальної діяльності, так і щодо порядку здійснення нотаріальних дій.  Ще 3 взаємопов’язаних законопроекти, внесені разом із нардепом Добкіним Д.М., спрямовані на створення науково-технологічного парку Харківській області: «Про технополіс П’ятихатки», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування в умовах спеціального режиму технополісу П'ятихатки», «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо реалізації проекту технополісу П'ятихатки».

Самостійними ініціативами депутата, крім того, стали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відновлення гарантій незалежності судової влади)», включений до порядку денного 2 сесії 02.04.2013, та проект Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: "Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України"», зареєстрований 24.05.2013.

У активі Дмитра Святаша – депутата від 170 мажоритарного округу, голови підкомітету з питань удосконалення Податкового кодексу України, загального податкового адміністрування, податкового боргу Комітету з питань податкової та митної політики – 4 нормативно-правові акти. З них був проголосований та набув чинності лише один – вже вищезазначена колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

У складі депутатських груп він долучився до розробки 3-х законопроектів: «Про внесення змін до деяких законів України та виклад Закону України "Про страхування" у новій редакції», «Про державне мито», «Про перевезення на таксі та перевезення на замовлення». З них лише законопроект «Про державне мито» безпосередньо стосується профілю його роботи як члена Комітету з питань податкової та митної політики. Поки що Дмитро Святаш не ініціював законопроектів, які б безпосередньо були спрямовані на реалізацію його конкретних зобов’язань перед виборцями округу.

Горіна Ірина – депутат від 171 мажоритарного округу, заступник голови Комітету з питань економічної політики, голова підкомітету з питань регулювання державних закупівель – за півроку виступила ініціатором 9 нормативно-правових актів, з яких набув чинності лише один –  колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників».

Горіна долучилася до розробки 8 законопроектів, всі вони стосуються її профілю роботи як заступника голови Комітету з питань економічної політики. Самостійно депутат подала на розгляд парламенту 3 проекти Законів: «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (у тексті кодексу слова «громадянин-підприємець» у всіх відмінках і числах замінити словами «фізична особа-підприємець»),  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких термінів» (у підпункті 14.1.89¹ пункту 14.1 статті 14 слово «сільськогосподарську» виключити), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання змісту та порядку застосування штрафних санкцій у сфері господарювання і неустойки)» (встановлює баланс інтересів боржників і кредиторів).

У співавторстві Горіна долучилася до розробки 3-х законопроектів, спрямованих на комплексне врегулювання певних проблем. Разом з К. Ляпіною вона ініціювала 2 взаємопов’язаних законопроекти, націлених на спрощення процедури припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом». І разом з І. Бережною було внесено проект Закону «Про нотаріат», призначений оновити законодавче регулювання нотаріальної діяльності, адже чинний Закон України «Про нотаріат», прийнятий 20 років тому, не відповідає сучасним вимогам.

Володимир Мисик – депутат від 172 мажоритарного округу, голова підкомітету діяльності та організації органів прокуратури, державного захисту визначених законом осіб Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – за півроку виступив ініціатором 6 нормативно-правових актів, з яких набув чинності лише один –  колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Володимир Мисик долучився до розробки 4-х законопроектів. Всі вони пов’язані з профілем його роботи як члена Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. 3 з них є його самостійною ініціативою: «Про вилучення окремих положень із Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України"» (запропоновано вилучити ті положення з зазначеного Закону, які вже були внесені прийнятим раніше Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією" задля усунення дублювань у положеннях статті 3692 Кримінального кодексу України),  «Про внесення змін до статей 10-1 та 11 Закону України "Про прокуратуру" щодо повноважень прокурора Автономної Республіки Крим» (приведення зазначених статей у відповідність до Конституції та чинного законодавства України), «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочини проти статевої недоторканості неповнолітніх)» (збільшення кримінальної відповідальності для тих злочинців, які після звільнення знову скоюють злочин проти статевої недоторканості дітей та зменшення можливості для їх дострокового звільнення).

Анатолій Денисенко – депутат від 173 мажоритарного округу, голова підкомітету з питань приватизації (реприватизації) та націоналізації Комітету з питань економічної політики – ініціював 4 нормативно-правових акти, з яких набув чинності лише один – колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Всього Анатолій Денисенко долучився до розробки 2-х законопроектів. Один з них – «Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про судовий збір" щодо звільнення державних органів приватизації від сплати судового збору» (разом з Іванчуком А.В., Кальцевим С.Ф., Горіною І.А., Ляпіною К.М., Москаленком Я.М., Пономарьовим А.В., Боритою О.В., Головком М.Й.), стосується профілю його роботи як члена Комітету з питань економічної політики, другий – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок)», не стосується. Проект 1208 від 08.01.2013 висунутий Денисенком самостійно, 04.06.2013 він був проголосований й не прийнятий.

Олександр Фельдман – депутат від 174 мажоритарного округу – за півроку виступив ініціатором 15 нормативно-правових актів, з яких набув чинності лише один – колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Олександр Фельдман причетний до розробки 13 законопроектів, 12 з них є самостійними ініціативами депутата. Більшість розроблених ним проектів законів охоплюються профілем його роботи як голови підкомітету з питань соціальних програм державного бюджету Комітету з питань бюджету.

Проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за пропаганду ідей нацизму)» закріплює визначення поняття «нацизм» та встановлює диференційовану адміністративну відповідальність за пропаганду нацизму.

Проект Закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про попереднє ув'язнення" (щодо права осіб, які утримуються у слідчих ізоляторах на короткочасні виїзди у зв'язку із смертю або тяжкою хворобою близького родича, що загрожує життю хворого)» націлений на приведення законодавства України у відповідність до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, адже діючий Закон України «Про попереднє ув'язнення» не надає особам, взятим під варту, цього права, що є порушенням права людини на повагу до сімейного життя.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" (щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків)» пропонує застосування механізму, який спростить захист порушених прав власників свідоцтв на знак для товарів і послуг, на відміну від відшкодування збитків. Розмір разового грошового стягнення, що визначатиметься судом, пропонується встановити від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат в залежності від обсягу порушення та/або намірів порушника прав власника свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Депутат вніс 3 законопроекти, спрямовані на посилення захисту споживачів споживчого кредитування: «Про мораторій на примусове стягнення будь-яких сум за договорами споживчого кредитування, крім заборгованості по основній сумі кредиту та заборгованості по процентам», «Про внесення змін до статті 11 Закону України "Про захист прав споживачів" (щодо обмеження розміру пені та строку нарахування неустойки за договорами про надання споживчого кредиту)» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов'язкового нотаріального посвідчення договорів споживчого кредитування)».

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантування права громадян на звернення до міжнародних органів з захисту прав людини)» вносить до Кримінального, Господарського та Цивільного процесуальних кодексів України, Кодексу адміністративного судочинства та Закон України «Про судоустрій і статус суддів» механізми  захисту прав громадян України при їх зверненні до Комітетів ООН із захисту прав людини.

Проект Закону «Про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування державними бюджетними науковими установами та вищими навчальними закладами науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт)» визначає видатки спеціального фонду, які здійснюються державними бюджетними науковими установами та вищими навчальними закладами III–IV рівнів акредитації за рахунок власних надходжень, захищеними видатками Державного бюджету України, що унеможливить  затримку з боку Державної казначейської служби здійснення платежів бюджетних наукових установ та вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації за рахунок спеціального фонду Держбюджету (тобто власних коштів).

Також Олександр Фельдман розробив 2 взаємопов’язаних законопроекти, що визначають поняття, організаційні форми, правові засади діяльності та заходи державної підтримки соціальних підприємств в Україні: проект Закону «Про соціальні підприємства» та проект Закону «Про внесення зміни до статті 154 Податкового кодексу України (щодо державної підтримки соціальних підприємств)».

Володимир Кацуба – депутат від 175 мажоритарного округу, член Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України – за півроку роботи, окрім участі у колективному ініціюванні Постанови «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників», жодного нормативно-правового акту не вніс.

Дмитро Шенцев – депутат від 176 мажоритарного округу, Заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – виступив ініціатором 9 нормативно-правових актів, з яких набув чинності лише один – колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Дмитро Шенцев долучився до розробки 8 законопроектів, всі вони є колективними ініціативами. Більшість з них не має стосунку до профілю його роботи як заступника голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, але близька до змісту його Передвиборчої програми. Зокрема, це ініційовані ним проекти Законів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості» та «Про внесення змін до Закону України "Про загальну середню освіту" щодо підтримки загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості» (обидва разом з Деркачом А.Л., Голубом О.В., Смітюхом Г.Є.Волковим О.М., Пшонкою А.В., Мураєвим Є.В.), «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення умов для повернення культових споруд релігійним громадам)» (з Мірошниченком Ю.Р.Деркачом А.Л., Гриневецьким С.Р., Голубом О.В., Рибаковим І.О.).

Віктор Остапчук – депутат від 177 мажоритарного округу, голова підкомітету з питань залізничного транспорту Комітету з питань транспорту і зв'язку – виступив ініціатором 5 нормативно-правових актів, з яких набув чинності лише один – колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Віктор Остапчук причетний до внесення 4-х законопроектів, з яких лише один стосується його профілю роботи як члена Комітету з питань транспорту і зв'язку й одночасно є його самостійною розробкою – проект Закону «Про внесення змін до пункту 5 Розділу VI "Прикінцеві положення" Закону України "Про морські порти України" (щодо реформування портової галузі)». Також він самостійно ініціював законопроект «Про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо стимулювання сплати поточних платежів з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і погашення заборгованості до Пенсійного фонду України», яким пропонує списати платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування нарахованих та несплачених штрафів та пені, пов’язаних із заборгованістю через несвоєчасну сплату страхових внесків за період до 31 грудня 2010 року, якщо на дату подання заяви вони не мають заборгованості зі сплати страхових внесків.

Дмитро Добкін – депутат від 178 мажоритарного округу, член Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування – взяв участь у розробці 10 проектів нормативно-правових актів, з яких 4 законопроекти і 6 проектів постанов. З них набув чинності лише один документ – колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників».

Один проект Закону, «Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223», та 5 проектів постанов, до розробки яких причетний Дмитро Добкін, безпосередньо стосуються його профілю роботи як члена Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування й були ініційовані ним у складі групи членів цього Комітету (Жванія Д.В., Близнюк А.М., Михайленко О.Д., Парасків О.Д., Буховець О.Ю., Карташов Є.Г., Пехов В.А., Дудка О.І.). Ще 3 взаємопов’язаних законопроекти – «Про технополіс П’ятихатки», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування в умовах спеціального режиму технополісу П'ятихатки», «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо реалізації проекту технополісу П'ятихатки» – було внесено ним разом із нардепом Бережною І.Г.

Депутат від 179 мажоритарного округу Анатолій Гіршфельд виступив ініціатором 8 нормативно-правових актів – 4 законопроектів й 4 проектів постанов. З них набув чинності той самий один – Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Анатолій Гіршфельд поки не позначився самостійною нормотворчістю, а винесені ним у співавторстві з іншими депутатами законопроекти не пов’язані з його профілем роботи як заступника голови Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій. У межах власної компетенції депутатом ініційовано 3 проекти Постанов: «Про проведення парламентських слухань на тему: "Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні" (20 листопада 2013 року)» (разом з Омельченком В.П., Мочковим О.Б., Тягнибоком О.Я., Тігіпком С.Л.), «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання" (щодо інноваційної політики)» (з Омельченком В.П., Лук'янчуком Р.В., Тігіпком С.Л.), «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України № 77/98-ВР від 4 лютого 1998 року "Про Консультативну раду з питань інформатизації при Верховній Раді України"» (з Омельченком В.П., Мочковим О.Б., Лук'янчуком Р.В.).

Олександр Біловол– депутат від 180 мажоритарного округу – виступив ініціатором 9 нормативно-правових актів, з яких набули чинності дві колективно внесені Постанови – «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників» та «Про проведення парламентських слухань на тему: "Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров'я України" (5 червня 2013 року)».

Олександр Біловол долучився до розробки 7 законопроектів, більшість з яких безпосередньо стосується його профілю роботи як заступника голови Комітету з питань охорони здоров'я, але жодний з них не є його самостійною ініціативою. Це проекти Законів «Про внесення змін до Закону України "Про екстрену медичну допомогу" щодо захисту працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги від протиправних посягань», «Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" (щодо державної реєстрації імпортера лікарського засобу)», «Про внесення змін до статті 10 Закону України "Про лікарські засоби" (щодо переоформлення ліцензії)», «Про загальнообов'язкове державне медичне страхування», «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного податку на пиво), «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо спрямування доходів від підвищення акцизного податку на пиво на будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ")», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування доходів від підвищення ставок акцизного податку на пиво на фінансування заходів з охорони здоров'я та Національної дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ")».

Євгеній Мураєв – депутат від 181 мажоритарного округу – виступив ініціатором 6 нормативно-правових актів, з яких набув чинності лише один – колективно ініційована Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».

Євгеній Мураєв поки не виносив на розгляд парламенту самостійних ініціатив. У складі груп депутатів він долучився до розробки 4 законопроектів, жодний з яких не пов'язаний з профілем його роботи як голови підкомітету з питань зовнішньоекономічних зв'язків та транскордонного співробітництва чи члена Комітету ВРУ у закордонних справах. Це проекти Законів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості» та «Про внесення змін до Закону України "Про загальну середню освіту" щодо підтримки загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості» (обидва разом з Деркачом А.Л., Голубом О.В., Смітюхом Г.Є.Волковим О.М., Пшонкою А.В., Шенцевим Д.О.), «По внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів» (разом з Деркачом А.Л., Смітюхом Г.Є., Пшонкою А.В., Голубом О.В., Шенцевим Д.О.), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу коштів ресурсних платежів)» (з Азаровим О.М. та  Бережною І.Г.).

УСЬОГО в активі 14 депутатів-мажоритарників від Харківщини за півроку роботи у ВРУ – 8 чинних нормативно-правових актів: 1 закон, 6 постанов, 1 заява:

  • Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків».
  • Постанова «Про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України і про його направлення до Конституційного Суду України».
  • Постанова «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України і про його направлення до Конституційного Суду України».
  • Постанова «Про ведення парламентських слухань на тему: "Про стан виконання судових рішень в Україні" 22 травня 2013 року».
  • Постанова «Про відзначення 70-річчя визволення міста Харків від німецько-фашистських загарбників».
  • Постанова «Про проведення парламентських слухань на тему: "Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».
  • Постанова «Про проведення парламентських слухань на тему: "Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров'я України"» (5 червня 2013 року).
  • Заява «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом».

Блок 2. Обіцянки народних депутатів України, обраних у одномандатних округах Харківської області

Проблема
%
Локальні обіцянки (вирішення специфічних проблем округу)
100
Інші
0

У чотирнадцяти одномандатних виборчих округах Харківської області на виборах перемогли 14 кандидатів від Партії регіонів. Усього народні депутати у своїх програмах задекларували лише 20 конкретних обіцянок. Усі вони стосувалися вирішення локальних проблем.

Писаренко Валерій Володимирович (168 округ, Партія регіонів) пообіцяв виборцям свого округу розробити програму реконструкції студентських гуртожитків і території трьох студентських містечок, розташованих на території Дзержинського району м. Харків, а також подальший розвиток Харківського метрополітену, перш за все, завершення будівництва станції метро «Перемог». Окрім того:

  • Сприяння у виділенні субвенцій з Державного бюджету України міському бюджету на соціально-економічний розвиток м. Харків.
  • Заснування стипендії народного депутата України для заохочення обдарованих дітей та кращих педагогів м. Харків.
  • Проведення спільно з міською владою капітального ремонту інженерних комунікацій та житлового фонду міста.
  • Покращення та розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури міста.
  • Реконструкція парків, скверів та інших місць відпочинку харків'ян.
  • Продовження робіт з благоустрою дворів, встановлення дитячих та спортивних майданчиків.
  • Залучення інвестицій для благоустрою міста.

Бережна Ірина Григоріївна (169 округ, Партія регіонів) не дала жодної конкретної обіцянки:

  • «Харків потребує капітальних вкладень в базові, фундаментальні галузі. Моя мета: підтримуватиізахищатинаціональних виробників, нарощувати потужність підприємств».
  • «Від здоров’я кожного харків’янина залежить здоров’я всього міста. Стимулювання розвитку спорту в кожному мікрорайоні; встановлення дитячих та  спортивних майданчиків у дворах».

Святаш Дмитро Володимирович (170 округ, Партія регіонів) не дав жодної конкретної обіцянки:

  • Створення у Верховній Раді Харківської депутатської групи для лобіювання інтересів жителів Харківщини.
  • Збільшення частини податкових надходжень, що залишаються в нашому  місті.
  • Створення комфортних умов життя харків’ян, удосконалення міської інфраструктури. 

Горіна Ірина Анатоліївна (171 округ, Партія регіонів) не дала жодної конкретної обіцянки:

  • Харкову необхідна підтримка держави та уряду. Цього можна досягти лише шляхом створення професійної, цілеспрямованої, об’єднаної спільними завданнями Харківської депутатської групи у Верховній Раді України.
  • Харкову та нашій державі в цілому потрібна реалізація інфраструктурних проектів, які дадуть можливість модернізувати місто та країну.

Мисик Володимир Юрійович (172 округ, Партія регіонів) зобов’язався створити сучасну автобусну станцію європейського типу для забезпечення безперебійного транспортного сполучення жителів округу в зручних напрямках біля станції метро «Пролетарська». Крім того:

  • Створення у Верховній раді Харківської депутатської групи для лобіювання інтересів жителів Харківщини.
  • Як голова Харківської обласної асоціації хлібопекарських підприємств докладу максимум зусиль щодо заборони необґрунтованого підвищення цін на основні продукти харчування.
  • Широке громадське обговорення концепції розвитку округу з метою формування суспільної думки з питань покращення якості життя мешканців округу.
  • Проведення комплексних заходів з благоустрою мікрорайонів округу.
  • Встановлення в окрузі стаціонарних об’єктів з розливу якісної питної води за доступними цінами.
  • Покращення матеріально-технічної бази всіх медичних закладів округу

Денисенко Анатолій Петрович (173 округ, Партія регіонів) не дав жодної конкретної обіцянки:

  • Створити раду жителів округу, до якого увійдуть представники кожного дому для спільного вирішення існуючих проблем;
  • Сприяти спрямуванню коштів для динамічного розвитку округу з урахуванням його особливостей;
  • Сприяти невідкладному виконанню заходів з реалізації регіональних програм реконструкції житлових будинків перших масових серій;
  • За рахунок розвитку промисловості та будівельної галузі м.Харкова сприяти створенню нових високооплачуваних робочих місць;
  • Надавати допомогу під час працевлаштування, а також організації зайнятості та дозвілля молоді округу.

Фельдман Олександр Борисович (174 округ, Партія регіонів) не дав жодної конкретної обіцянки:

  • Разом з обраними народними депутатами України від нашої області ініціювати створення депутатського об’єднання, яке буде захищати інтереси наших виборців.
  • Ініціювати вирішення найбільш гострих проблем м.Харкова:
  • залучення коштів на ремонт доріг, мостів, тротуарів та освітлення вулиць, будівництво нових станцій метро, звільнити місто від транспортних заторів;
  • забезпечення харків’ян якісним медичним обслуговуванням, надання адресної матеріальної допомоги ветеранам війни та праці, інвалідам, дітям-сиротам і малозабезпеченим сім’ям;
  • повернення Харкову слави зеленого спортивного міста, для цього збільшимо кількість скверів та місць відпочинку, реставруємо або побудуємо нові стадіони, спортивні майданчики, тощо.

Кацуба Володимир Михайлович (175 округ, Партія регіонів) запланував закінчення будівництва та обладнання нової Дергачівської поліклініки, розробити проект та побудувати біоплато у селі Стрілече, побудувати міст через залізницю у місті Дергачі. Нардеп у своїй передвиборчій програмі зобов’язався провести реконструкцію систем водопостачання та водовідведення у містах Люботин та Дергачі, реконструювати очисні споруди у селі Караван та побудувати школу в селі Черкаська Лозова.

Соціально-економічна підтримка округу:

  • Залучення інвестицій та сучасних технологій в соціально-економічний розвиток округу та створення нових робочих місць.
  • Збільшення обсягів бюджетного фінансування нашого регіону.
  • Оздоровлення екології, вирішення питань поводження з твердими побутовими відходами, залучення інвестицій для будівництва заводів з їх переробки.
  • Здійснення конкретних заходів щодо реформування системи житлово-комунального господарства.
  • Завершення газифікації малих сіл.
  • Відкриття нових дошкільних навчальних закладів у сільській місцевості.

Шенцев Дмитро Олексійович (176 округ, Партія регіонів) пообіцяв оновити діагностичне обладнання в усіх районних лікарнях округу протягом наступних 5 років, забезпечити завершення газифікації округу. Нардеп зобов’язався протягом наступних 2-х років завершення всіх робіт з відновлення та благоустрою всіх пам’ятних знаків, встановлених на честь Великої Перемоги. Також пообіцяв забезпечити:

  • Створення умов для надання мешканцям округу своєчасної та якісної медичної допомоги:
  • захист інтересів виборців округу при розподілі коштів на загальнодержавному і на місцевому рівнях щодо фінансування медичних установ округу;
  • забезпечення необхідними препаратами та сучасним медичним обладнанням.
  • Оновлення системи ЖКГ шляхом впровадження енергозберігаючих технологій.
  • Модернізацію систем водопостачання.
  • Ремонт та будівництво нових доріг, систем вуличного освітлення.
  • Відкриття автобусного сполучення між районними центрами та селами.
  • Утилізацію та централізоване вивезення сміття.
  • Контроль за підтриманням благоустрою кладовищ.

Остапчук Віктор Миколайович (177 округ, Партія регіонів) запевнив виборців свого округу, що забезпечить їх якісною питною водою та газифікує північну частину Шевченківщини. А також:

  • Масштабне покращення транспортної та соціально-культурної інфраструктури, особливо в сільській місцевості.
  • Забезпечення вивозу сміття та будівництво сміттєперероблювального комплексу.
  • Ремонт житлового фонду та об’єктів соціально-культурної сфери тощо.

Добкін Дмитро Маркович (178 округ, Партія регіонів) пообіцяв виконати капітальний ремонт покрівлі Андріївської школи № 1, завершити переобладнання приміщень Пришибської школи для розміщення УВК у Балаклійському районі. Депутат взяв на себе зобов’язання створити нові підприємства і нові робочі місця на території округу, в першу чергу – у м. Первомайськ; побудувати фізкультурно-оздоровчі комплекси в м. Первомайськ і сел. Близнюки; завершити реконструкцію басейну Балаклійського районного Палацу спорту та капітальний ремонт Барвінківського районного будинку культури. Забезпечити розробку та пуск в експлуатацію буровугільного родовища Барвінківського району; створити нові підприємства і нові робочі місця на території округу, в першу чергу – у м. Первомайському; виконати капітальний ремонт існуючих і будівництво нових водних комунікацій у населених пунктах області.

Гіршфельд Анатолій Мусійович (179 округ, Партія регіонів) не дав жодної конкретної обіцянки.

Біловол Олександр Миколайович (180 округ, Партія регіонів) не дав жодної конкретної обіцянки.

Мураєв Євгеній Володимирович (181 округ, Партія регіонів) не дав жодної конкретної обіцянки.

Блок 3. Депутатські запити

Депутат
Захист інтересів окремих громадян та колективів
Розслідування зловживань та порушень
Інфраструктура в округах
Політика та законодавство
Всього
Ірина Бережна         0
Олександр Біловол         0
Анатолій Гіршфельд         0
Ірина Горіна         0
Анатолій Денисенко 1       1
Дмитро Добкін     0   0
Володимир Кацуба   1     1
Володимир Мисик   1     1
Євгеній Мураєв         0
Віктор Остапчук         0
Валерій Писаренко     1   1
Дмитро Святаш         0
Олександр Фельдман         0
Дмитро Шенцев         0
Адресат
Ірина Бережна Олександр Біловол Анатолій Гіршфельд Ірина Горіна Анатолій Денисенко Дмитро Добкін Володимир Кацуба Володимир Мисик Євгеній Мураєв Віктор Остапчук Валерій Писаренко Дмитро Святаш Олександр Фельдман Дмитро Шенцев
Міністерство промислової політики        
1
                 
Генеральна прокуратура України            
1
             
Міністерство охорони здоров’я              
1
           
Кабінет міністрів України                    
1
     

Протягом першого півріччя роботи Верховної Ради 14 депутатів-мажоритарників Харківщини звернулися всього із 4-ма запитами. Їх адресатами стали центральні органи та відомства – Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство промислової політики та Генеральна прокуратура України. За тематикою запити згрупувалися таким чином:

  • Захист інтересів окремих громадян та колективів – 1: щодо вжиття заходів по виплаті заборгованості із заробітної плати працівникам Державного підприємства «Завод імені В.Малишева»;
  • Розслідування зловживань та порушень – 2: щодо бездіяльності, халатності медичних працівників Тернопільської міської лікарні № 2 та Тернопільської міської лікарні № 1, що призвели до смерті пацієнтки Марії Деркач та щодо невиконання рішень Кабінету Міністрів України про передачу майна до комунальної власності Харківської області, що призвело до незаконного виселення громадян із гуртожитку в місті Дергачі;
  • Інфраструктура в округах – 1: щодо термінового фінансування завершення будівництва станції метро Перемога в Дзержинському районі міста Харків та проведення заходів задля забезпечення безпеки здоров'ю та життю харків'ян, у зв'язку із зупиненням будівельних робіт в житловому масиві міста.

Писаренко Валерій депутатський Запит № та дата запиту - 11/10-485 17.05.2013 Кабінету Міністрів України (Депутатський запит щодо термінового фінансування завершення будівництва станції метро Перемога в Дзержинському районі міста Харків та проведення заходів задля забезпечення безпеки здоров'ю та життю харків'ян, у зв'язку із зупиненням будівельних робіт в житловому масиві міста).

Володимир Мисик депутатський Запит № 11/10-329 від 19 квiтня 2013 року Міністерству охорони здоров'я України Богатирьовій Раїсі Василівній (Депутатський запит щодо бездіяльності, халатності медичних працівників Тернопільської міської лікарні № 2 та Тернопільської міської лікарні №1, що призвели до смерті пацієнтки Марії Деркач).

Анатолій Денисенко депутатський Запит № 11/10-1140 від 21 червня 2013 року Міністерству промислової політики України Короленку Михайлу Костянтиновичу (Депутатський запит щодо вжиття заходів по виплаті заборгованості із заробітної плати працівникам Державного підприємства «Завод імені В.Малишева»). 

Володимир Кацуба депутатський Запит № 11/10-790свід 24 травня 2013 року Генеральній прокуратурі України Пшонці Віктору Павловичу (Депутатський запит щодо невиконання рішень Кабінету Міністрів України про передачу майна до комунальної власності Харківської області, що призвело до незаконного виселення громадян із гуртожитку в місті Дергач). 

Блок 4. Відвідуваність пленарних засідань та засідань комітетів

Депутат
Письмова реєстрація
Електрона реєстрація
Кількість пропусків
% пропусків
Кількість пропусків
% пропусків
Ірина Бережна
10
19
21
41
Олександр Біловол
0
0
3
6
Анатолій Гіршфельд
6
12
5
10
Ірина Горіна
8
15
6
12
Анатолій Денисенко
1
2
1
2
Дмитро Добкін
9
6
3
17
Володимир Кацуба
7
13
6
12
Володимир Мисик
7
13
7
14
Євгеній Мураєв
0
0
6
12
Віктор Остапчук
1
2
1
2
Валерій Писаренко
5
10
20
39
Дмитро Святаш
25
48
15
29
Олександр Фельдман
11
21
1
2
Дмитро Шенцев
11
21
4
8

Дані станом на 12 липня 2013 року