Новини

Депутати обирають відпочинок, а не комітетську роботу

Депутати обирають відпочинок, а не комітетську роботу

Відповідно до календарного плану роботи Верховної Ради України, 7 та 8 травня депутати мали б працювати в комітетах, комісіях та депутатських фракціях. Цей період є підготовчим до пленарних засідань, які відбудуться з 14 по 17 травня. Однак, у графіку роботи парламентських комітетів Верховної Ради, де зазвичай оприлюднюється порядок денний засідань, інформація про будь-яку діяльність депутатів у комітетах 7 та 8 травня відсутня.

Громадянська мережа ОПОРА вирішила з’ясувати чи працюють депутати у комітетах і чому вони не оприлюднили порядок своєї діяльності. Одним із стандартів парламентаризму є прогнозованість його процедур, що передбачає відповідність задекларованих планів фактичній діяльності народних обранців. Закон України «Про комітети Верховної Ради України» передбачає, що вони будують свою роботу на принципах плановості. Таким чином, непроведення засідань у визначені для цього дні суперечить профільному законодавству.

Згідно ст.9 Закону «Про комітети Верховної Ради України», комітети інформують громадськість про свою діяльність на сайті Верховної Ради, в глобальній мережі Інтернет, у газеті «Голос України» та інших засобах масової інформації. Не оприлюднено цих даних і на офіційних сторінках комітетів в Інтернеті та у газеті «Голос України». На сам кінець, ОПОРА звернулася до народних обранців та працівників секретаріатів комітетів, які підтвердили, що засідання не відбуваються, а більшість депутатів продовжують святкувати.

Це не вперше депутати порушують план роботи Верховної Ради. Минулого місяця, у період з 22 по 26 квітня,засідання провели лише 3 з 29 комітетів Верховної  Ради.