Новини

Що встигли зробити за півроку народні обранці від Вінниччини

Що встигли зробити за півроку народні обранці від Вінниччини

На Вінниччині під час парламентських виборів - 2012 у восьми округах перемогли шестеро самовисуванців та по одному кандидату від Партії регіонів і ВО «Батьківщина».

Кілька наших земляків також стали нардепами, пройшовши до парламенту за списками політичних сил. Від початку роботи депутатів нової каденції минає півроку, з цієї нагоди пригадаймо, що депутати-вінничани обіцяли виборцям, коли ще буди кандидатами, і проаналізуймо дещо з того, що вони встигли зробити після отримання мандатів.

Олександр Домбровський (виборчий округ № 11, самовисуванець, позафракційний) головними своїми завданнями як народного депутата називав прийняття низки першочергових законів, спрямованих на підвищення якості життя, досягнення єдності в суспільстві, зміцнення місцевого самоврядування, розвиток економіки, соцзахисту, відродження українського села, впровадження дієвої молодіжної політики, розвиток територіальних громад, унеможливлення корупції, зміцнення міжнародних позицій держави тощо.

«Головним обов’язком депутата Верховної Ради вважаю відстоювання на державному рівні інтересів своїх виборців, свого міста, своєї області», - писав він у своїй програмі.

За період роботи в парламенті Олександр Домбровський став автором двох законопроектів: "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оптимізації порядку сплати податку на додану вартість сільськогосподарськими підприємствами)" та "Про мораторій на внесення змін до Податкового кодексу України в частині фіксованого сільськогосподарського податку та особливостей справляння податку на додану вартість для сільськогосподарських підприємств (товаровиробників)". Виступів Олександра Домбровського в базі даних Верховної Ради не зафіксовано, депутатських запитів від нього наразі теж не надходило.

Петро Порошенко (виборчий округ № 12, самовисуванець, позафракційний) серед положень своєї програми з відродження України називав особистий вибір і персональну відповідальність кожного громадянина; право як основу суспільного ладу і основну функцію держави, рівність громадян перед законом, доступне і справедливе правосуддя; зміну ставлення до праці, вироблення стратегії розвитку для кожного села, міста, області й країни в цілому; а також «інтеграцію України до найближчого і найбажанішого для більшості громадян європейського цивілізаційного простору», що є «безальтернативною стратегією нашого позиціонування на міжнародній арені».

В активі Петра Порошенка 5 виступів – три з місця і два з трибуни. 11 січня він брав слово під час обговорення Проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України: «Про підтримку курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу», також 20 і 21 березня – про призначення позачергових місцевих виборів та щодо Проекту Постанови "Про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови". Законопроектів авторства та співавторства Петра Порошенка зареєстровано три: "Про Резолюцію Європейського Парламенту щодо ситуації в Україні, ухвалену 13 грудня 2012 року"; "Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом"; "Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VII скликання у деяких одномандатних виборчих округах 94, 132, 194, 197, 223 у зв'язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування 28 жовтня 2012 року". Депутатських запитів від нього до жодних інституцій поки що не надходило.

Микола Катеринчук (виборчий округ № 13, ВО «Батьківщина») під час виборів брав на себе зобов’язання, «усвідомлюючи свою відповідальність перед Українським народом і Об`єднаною опозицією «Батьківщина», яка висунула мене кандидатом в народні депутати України», а в разі невиконання цих зобов’язань присягався написати заяву про складання депутатських повноважень. Народний адвокат Микола Катеринчук, як він себе називав у програмі, висловлювався за доступність якісної, сучасної освіти та медицини, антикорупційну люстрацію, захист української мови, європейські зарплати та пенсії, збільшення виплат селянам за земельний пай до 7 %; звільнення корумпованих суддів та правоохоронців; створення в окрузі щорічно 1 000 нових робочих місць...

Що стосується безпосередньо роботи в залі парламенту, то Микола Катеринчук обіцяв голосувати лише особисто, а також: «вступити до фракції Об’єднаної опозиції «Батьківщина» у Верховній Раді VII скликання та не виходити з неї протягом дії мандату, наданого мені виборцем». Проте остання з наведених нами обіцянок раптом опинилась під загрозою зриву.

«Я запропонував Турчинову розглянути на найближчому засіданні… питання про виключення з фракції або Бондаренка, або мене», - заявив Микола Катеринчук у березні, оскільки, на його думку, соратник з фракції «Батьківщина» нардеп В. Бондаренко поливає його брудом, заявляючи, що Катеринчук «не має права щось робити або ухвалювати якісь рішення самостійно по київській кампанії» (з виборів міського голови).

Микола Катеринчук за час нової каденції 4 рази виступив з місця – під час створення лічильної комісії ВР, обговорення постанови про висвітлення діяльності ВР, формування складу парламентських комітетів (12, 18 та 25 грудня) та 11 січня під час обговорення кандидатури голови нацбанку. Також подав 9 законопроектів: про вибори депутатів місцевих рад, про державну мову, про оренду землі (щодо розміру річної орендної плати за пай), про захист прав журналістів, процедуру банкрутства фізичної особи, судочинство тощо. Запитів подав три – з них 2 до Кабміну (стосовно негайного реагування на події, що відбуваються на Чорнобильській АЕС.., також щодо надання інформації про стан виконання деяких розділів Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу»), також запит до Держадміністрації залізничного транспорту - щодо поліпшення обслуговування залізничним транспортом мешканців міста Калинівка Вінницької області.

Віктор Жеребнюк (виборчий округ № 14, самовисування, фракція Партії регіонів) декларував, зокрема, пріоритетний розвиток подільського села, дотації сільгоспвиробникам, збереження медзакладів, ремонт доріг та благоустрій, підтримка соціально незахищених верств зобов’язувався впроваджувати Віктор Жеребнюк, обіцяючи також «організувати державну підтримку культурних та освітніх центрів, сприяти відродженню та розвитку духовності та віри…»

Виступів Віктора Жеребнюка в сесійній залі наразі не зафіксовано, подав 2 законопроекти - про зелені насадження міст та інших населених пунктів і про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо статусу та розміру ставки фіксованого сільськогосподарського податку), також надіслав один запит генпрокурору - щодо перевірки фактів перевищення службових повноважень посадовими особами Комунального підприємства «Жмеринкакомунсервіс».

Микола Джига (виборчий округ № 15, фракція Партії Регіонів) у разі обрання депутатом Верховної Ради обіцяв вирішувати нагальні проблеми округу, серед яких газифікація конкретних сіл округу, сприяння зайнятості шляхом будівництва цукрозаводів і елеватора, відновлення тваринництва та розвитку садівництва; залучення коштів на поліпшення роботи медзакладів і «розвиток санавіації як основи збереження життя людей у випадку екстрених ситуацій та катастроф»; розвиток освіти шляхом добудови шкіл та дитсадків; захист інтересів громадян, пенсіонерів, підтримка молоді; будівництво спортивних майданчиків на територіях сіл та селищ; підтримка переробних сільгосппідприємств, енергозбереження, правова допомога громадянам та інше.

Нардеп Микола Джига один раз виступив з місця – щодо внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» (щодо порядку визнання вантажів гуманітарною допомогою за мовчазною згодою). Законопроектів зареєстрував два - "Про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та  "Про внесення змін до Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» щодо моніторингу ситуації.

Запитів подав п’ять. До Кабміну - щодо вжиття дієвих заходів з метою виконання Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» умов договору стосовно фінансування завершення робіт з газифікації села Рахни-Лісові Шаргородського району Вінницької області та запит стосовно вжиття невідкладних заходів щодо остаточної утилізації непридатних та заборонених хімічних засобів для захисту рослин на Джуринському отрутомогильнику, що розташований на території села Джурин Шаргородського району Вінницької області. До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшов запит депутата Джиги стосовно перевірки фактів порушення норм процесуального права суддею Ленінського районного суду міста Вінниця Юрієм Ковбасою та посадовими особами прокуратури Вінницької області при розгляді кримінальної справи щодо обвинувачення Олега Яковлєва та Марини Багдасарової. Ще один запит на цю ж тему він подав генпрокурору, до якого також звернувся щодо перевірки фактів порушення конституційних прав мешканців гуртожитку у місті Шаргород Вінницької області власниками товариства з обмеженою відповідальністю «Шаргородрайагробуд».

Оксана Калетник (виборчий округ № 16, самовисування, фракція КПУ) обіцяла домагатись впровадження державної програми розвитку Придністровського Поділля; зниження податків підприємцям, які створюють робочі місця; гарантованого фінансування соціальної сфери; якісного медичного обслуговування на базі районних та сільських лікарень, амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів і державних аптек у селі; програми захисту інвалідів та ветеранів війни та праці; підтримки освіти; відродження кооперації на селі; прийняття закону про захист майнових прав селян-пайовиків; розвиток «зеленого туризму»; розширення повноважень місцевих рад; формування держбюджету «знизу»; виборності місцевих суддів населенням території тощо.

Виступила Оксана Калетнік один раз з місця, під час години питань до уряду 22 березня. Стала автором 6 законопроектів - доповнень до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини); змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» про врахування обсягу коштів, необхідних для державного пільгового кредитування індивідуальних сільських забудовників; змін до деяких законів України (щодо заборони приватизації, списання і відчуження культових та інших будівель і майна); змін до статті 265 Податкового кодексу України (щодо об'єктів житлової нерухомості релігійних організацій); щодо державного соціального страхування священнослужителів, церковнослужителів та осіб, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах); про відкритість використання публічних коштів. Запитів від Оксани Калетник не надходило.

Григорій Заболотний (виборчий округ № 17, самовисуванець, позафракційний) особливий акцент робив на програмі відродження подільського села, обіцяючи, що він та його команда доб'ється виділення коштів на відродження інфраструктури села; поверне систему виплати дотацій здавачам сільськогосподарської продукції у спрощеному варіанті, тобто безпосередньо при здаванні м’яса та молока переробним підприємствам...

«Я категорично проти ухвалення закону про ринок землі в нинішніх економічних і правових умовах. У зоні особливої уваги нашої команди будуть медицина й освіта на селі. Зарплати, пенсії та соціальна допомога мають бути збільшені мінімум удвічі. Досить виходити з жебрацької філософії порівняння їх із фальшивим і принизливим прожитковим мінімумом. Наша команда доб’ється, щоб боротьба з корупцією та свавіллям чиновників стала державним завданням № 1...» - такі, зокрема, тези наведено в програмі Григорія Заболотного.

Григорій Заболотний став співавтором законопроекту про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VII скликання у деяких одномандатних виборчих округах 94, 132, 194, 197, 223 у зв'язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування 28 жовтня 2012 року, також раз виступав з місця - 16 травня під час обговорення Проекту Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій - забезпечення проведення збалансованої цінової і тарифної політики». Депутатських запитів від Григорія Заболотного ще не надходило.

Григорій Калетник (виборчий округ № 18, самовисуванець, фракція ПР) запевняв, що його діяльність буде направлена на виконання наказів виборців, серед яких ремонт та будівництво доріг і надійне транспортне сполучення; забезпечення питною водою шляхом будівництва артезіанських свердловин та водогонів; фінансова підтримка державою сільськогосподарських виробників; соціально-економічний розвиток територіальних громад; необхідність 65 % держбюджету залишати місцевим радам; недопущення закриття шкіл, лікарень, ФАПів…

«Продовжу роботу над розвитком альтернативних джерел енергії та енергетичною, екологічною, продовольчою безпекою держави; спрямую свої зусилля на підтримку закладів освіти, а також збільшення державного замовлення для студентів ВУЗів; на законодавче забезпечення гарантій випускникам першого робочого місця…» - обіцяв Григорій Калетнік.

У Раді нинішнього скликання Григорій Калетнік 5 разів виступив з трибуни - під час розгляду законопроекту «Про розвиток виробництва та споживання біологічних палив», Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України»; Закону України «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо регулювання закупівельних цін на молоко».Подав 17 законопроектів, які стосуються не лише сільського господарства та суміжних напрямків  - ринку зерна, земельного кодексу тощо (Григорій Калетнік - голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин), а й питань вищої освіти. Депутатських запитів не надходило.

Ігор Калетнік як депутат, що пройшов за партійним списком КПУ (нині позафракційний, оскільки є віце-спікером), має, очевидно, втілювати програму своєї політсили, як і решта «списочників». Він двічі виступив з трибуни - під час обрання першого заступника голови ВР (коли розглядали його кандидатуру) і під час обговорення Проекту Закону про внесення доповнень до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини)…  Законопроектів, розроблених ним, подано 4 - про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впровадження смертної кари як виду покарання); про внесення доповнень до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми»; про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо збору за користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення); про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо створення умов для підвищення ефективності діяльності вищих навчальних закладів). Запитів від Ігоря Калетника ще не надходило.

Геннадій Ткачук (обраний за списком, фракція партії «УДАР») двічі виступав з місця – коли обговорювали Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан виконання судових рішень в Україні», також під час години запитань до Уряду щодо стану справ в АПК. Подав два законопроекти - "Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо скасування пільг), "Про внесення змін до Господарського кодексу України" (щодо врегулювання змісту та порядку застосування штрафних санкцій у сфері господарювання). Також Геннадій Ткачук надіслав запит генпрокурору - щодо неналежного реагування, зволікання та формального підходу до розгляду депутатського звернення правоохоронними органами стосовно ситуації, що склалася довкола об'єктів нерухомого майна, яке знаходиться за адресою: місто Київ, проспект Московський, 23.

Володимир Продивус (фракція ПР) у сесійній залі ще не виступав, подав один законопроект - "Про внесення змін до Закону України «Про відходи» щодо вдосконалення питань законодавства про відходи. Запитів від нього не надходило.

Олег Зарубінський (фракція ПР) двічі виступав з місця (щодо Проекту Постанови про порядок денний і Проекту Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови) та раз з трибуни - в розділі «Оголошення, заяви, повідомлення…» Зареєстрував 11 законопроектів, які стосуються авторського права, форменого одягу, громадянства, захисту прав споживачів, суднобудування, сімейного та кримінального кодексів тощо. Зокрема, про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав). Запитів від Олега Зарубінського надійшло чотири. До Кабміну - щодо заходів, спрямованих на ефективне впровадження «зеленого тарифу» та поширення альтернативних джерел енергії в Україні; щодо забезпечення належних умов діяльності державних телерадіокомпаній України. До Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо захисту житлових прав робітників газотранспортних та газорозподільчих мереж; до Міністерства охорони здоров’я щодо забезпечення хворих медичними препаратами, аналоги яких не виробляються в Україні.

Роман Стаднійчук став депутатом як «списочник» «Батьківщини» внаслідок позбавлення депутатських повноважень Сергія Власенка. Набув депутатських повноважень 19 березня. Наразі позафракційний, ще не виступав, законопроектів та запитів не подавав.

Красномовною ілюстрацією дотримання обіцянок та виконання наказів виборців є і деякі голосування депутатів. Погляньмо, наприклад, на поіменне голосування наших земляків щодо проекту Постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України (№ 2617) - за основу та в цілому (цим проектом, фактично, пропонувалося відправити уряд Азарова у відставку).

Джига М.В.            Проти
Жеребнюк В.М.     Відсутній
Калетнік Г.М.         Не голосував
Продивус В.С.       Не голосував
Ткачук Г.В.           За
Калетник О.М.       За
Домбровський О.Г. За
Калєтнік І.Г.          За
Порошенко П.О.     Відсутній
Стаднійчук Р.        Не голосував

Цікаво також, як голосували нардепи-вінничани під час вирішення долі «славнозвісної» пенсійної реформи. Поіменне голосування про прийняття за основу проекту Закону "Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо поліпшення умов виходу на пенсію) показує, що не вистачило лише трьох голосів. М. Катеринчук тоді був відсутній, голоси «за» дали Г. Ткачук, О. Калетнік, О. Домбровський, Г.Заболотний, І. Калетнік, решта «наших» або не голосували, або не підтримали, або утримались.

А ось поіменне голосування за подібний проект Закону - "Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсії)".

Були відсутні Микола Джига, Віктор Жеребнюк, Микола Катеринчук , Григорій Калєтнік та Роман Стаднійчук. Олег Зарубінський та Володимир Продивус не голосували. «За» голосували Геннадій Ткачук, Оксана Калетнік, Ігор Калетнік, Петро Порошенко та Олександр Домбровський.

«За» - лише 221 депутат, тому рішення про фактичне скасування «Тігіпкової реформи» тоді не було прийнято, не вистачило 5 голосів...

Галина Сегеда,
Громадянська мережі ОПОРА,
м. Вінниця