Новини

Доступ журналістів до комітетів ВРУ обмежений

Доступ журналістів до комітетів ВРУ обмежений

Доступ журналістів до будівель, де проходять засідання комітетів ВРУ, відбувається згідно із застарілим положенням і ускладнює потрапляння представників ЗМІ на засідання.

У Верховній Раді відсутня стандартна процедура допуску журналістів до публічних заходів. Положення 2006 року вимагає погодження участі преси з головою комітету чи прес-службою, що суперечить нормам Положення 2011 року. Саме першим керуються Комітет з питань бюджету, Комітет з питань національної безпеки і оборони, Комітет з питань регламенту депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Охорона не пропускає журналістів, доки не знайдуть потрібного прізвища у списку запрошених на засідання. Попереднє погодження, як і акредитаційна картка, не гарантують місце у «переліку обраних». Все залежиться від доброї волі членів комітетів.

Відносно просто виробляється перепустка на засідання Комітету з питань європейської інтеграції, Комітету з питань науки і освіти, Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності тощо. Однак, яка б за рівнем складності не була процедура погодження, доступ журналістів до засідань обмежується, що суперечить нормам Положення 2011 року.

Таким чином комітети Верховної Ради порушують вимоги Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації. В той же час, доступ акредитованих журналістів до ложі преси і кулуарів сесійної будівлі під час пленарних засідань, а також до парламентських приміщень під час публічних заходів відбувається у повній відповідності до вимог законодавства. Тобто проблема є лише в обмежені доступу до засідань комітетів, що свідчить про подвійні стандарти публічності у ВР.

ОПОРА вважає, що найпростішим шляхом вирішення питання є забезпечення однакового трактування Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації всіма парламентськими структурами. Проте, навіть це не гарантує відкритості роботи комітетів. В Україні можливість перешкоджати роботів журналістів закладена на законодавчому рівні.

Зі слів юриста Людмили Панкратової, перш за все необхідно змінювати Закон «Про комітети Верховної Ради України». «Частина 3 ст. 9 чинної редакції Закону про комітети передбачає не обов’язок, а право поширювати інформацію про діяльність комітету через веб-сторінки та на офіційному сайті Верховної Ради України. Більше того, Закон передбачає, що на засідання комітетів «можуть бути запрошені представники ЗМІ». Ця норма ставить перебування журналіста  на відкритих засіданнях у залежність від бажання депутатів».

Це суперечить не тільки Положенню про порядок акредитації журналістів, а й праву безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, що передбачено ст. 25 Закону  України «Про інформацію».

Громадянська мережа ОПОРА вважає, що проблема обмеження доступу до інформації про діяльність комітетів ВР може бути вирішеною через внесення змін до профільного законодавства. Однак, навіть найкращі нормативно-правові акти нічого не варті без належної мотивації держслужбовців до їх виконання.