Новини

Відкритість українського парламенту: перші кроки виконання Плану дій

Відкритість українського парламенту: перші кроки виконання Плану дій

Громадянська мережа ОПОРА є одним з ініціаторів та моніторів виконання Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту, який був презентований у Верховній Раді України 5 лютого 2016 року. Наразі мережа реалізує низку проектів, що спрямовані на підвищення рівня прозорості та відкритості парламентських процесів, діяльності депутатів.

18 березня 2016 року відбулось перше засідання Моніторингового комітету з реалізації Плану дій. Ольга Айвазовська та Надія Бабинська представили результати діяльності Громадянської мережі ОПОРА щодо відкритості парламенту, запропонували першочергові заходи (відкритість фінансової інформації, штатного розпису, публікація інформації про народних депутатів, помічників тощо).  Наступне засідання Моніторингового комітету передбачене на 13 квітня 2016 року.

Загалом, починаючи з 2013 року, Громадянська мережа ОПОРА здійснює парламентський моніторинг, результати якого можна відслідковувати на сайті РАДА. ОПОРА надає інформацію про народних депутатів у доступній і структурованій формі (до прикладу). Також можна дізнатись про роботу мажоритарників, відслідковувати виступи народних депутатів, сумісне фракційне голосування тощо. Уже другий рік поспіль Громадянська мережа ОПОРА системно досліджує діяльність мажоритарників. У 2016 році в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, ОПОРА здійснює моніторинговий проект у 105 виборчих округах 24 областей України та міста Київ. Завдяки його реалізації громадяни матимуть змогу дізнатись про громадські приймальні депутатів, їхню діяльність, роботу з виборцями, активність в округах тощо.

ОПОРА регулярно здійснює аналіз прозорості діяльності комітетів ВРУ. Результати дослідження були презентовані 11 березня 2016 року на зустрічі представників Громадянської мережі ОПОРА з Головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, під час якої були обговорені питання, пов’язані з підвищенням прозорості й відкритості діяльності парламенту та його окремих інституцій, розробкою і впровадженням Порталу відкритих даних Верховної Ради України. За результатами наради Володимир Гройсман дав доручення Апарату ВР щодо вирішення конкретних проблем у взаємодії ОПОРИ та Верховної Ради України на шляху реформування.

Варто зауважити, що вказані пропозиції, зокрема щодо включення до концепції розробки нового офіційного сайту Верховної Ради України, щодо Регламенту Верховної Ради України, щодо відкритості фінансово-господарської, адміністративної інформації, проактивного оприлюднення інформації у форматі відкритих даних були надані в березні 2016 року офіційним листом від Громадянської мережі ОПОРА Апарату Верховної Ради.

Громадянська мережа ОПОРА відповідальна за пп. 2.3 "Деякі аспекти доступу громадян до публічної інформації" розділу "Залучення громадян до парламентських процесів" Плану дій, а саме: виділення спеціального місця для роботи з документами. Під час зустрічі представників Громадянської мережі ОПОРА з Головою ВРУ та керівництвом Апарату ВРУ 11 березня 2016 року, Ольгою Айвазовською було озвучене вказане зобов'язання парламенту. Володимир Гройсман дав доручення щодо публікації переліку відповідних місць у структурних підрозділах ВРУ найближчим часом (зобов'язання згідно з Планом дій — до кінця першого кварталу 2016 року).  З 5 квітня вказана інформація оприлюднена на офіційному сайті Верховної Ради України. 

Розділ "Звітність" передбачає публікацію всіх фінансових документів Апарату Верховної Ради України. Цей розділ у частині пп. 3.1, 3.2 є так само в пріоритетах Громадянської мережі ОПОРА. На вже зазначеній зустрічі було неодноразово підняте це питання. І Голова ВРУ, і керівництво Апарату запевнили у своїй цілковитій готовності відкрити дані. 18 березня під час зустрічі Моніторингового комітету було також наголошено на цій темі. Громадянська мережа ОПОРА провела зустріч із керівництвом Управління справами та іншими структурними підрозділами Апарату стосовно оприлюднення вказаної інформації у форматі, доступному для пошукових систем. Наразі частина фінансової інформації оприлюднена на тестовій версії Порталу відкритих даних Верховної Ради України у форматі відкритих даних.

Розділ "Технології та інновації" передбачає публікацію наборів даних у форматі відкритих даних на веб-ресурсах парламенту (пп. 4.4). Починаючи з листопада 2015 року, Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ПРООН в Україні реалізує проект "Портал відкритих даних Верховної Ради", який повинен містити базові блоки даних. 5 лютого 2016 року було підписано Меморандум про співпрацю між Громадянською мережею ОПОРА, Апаратом Верховної Ради та Держагенством з питань електронного врядування щодо співпраці у роботі над Порталом. Разом з Управлінням комп'ютеризованих систем Апарату було розроблено технічне завдання, визначено платформу. Інформація про нардепів, законопроекти, фінансові та адміністративні дані повинна бути оприлюднена в повному обсязі та у машиночитному форматі. У базовій версії сайту наразі є такі набори, як "Нормативно-правова база України", "Законопроекти", "Пленарні засідання" та "Народні депутати". На середину квітня передбачено презентацію Порталу з базовими наборами даних. Громадянська мережа ОПОРА за наслідками опитування та експертного інтерв'ю розробила орієнтовний набір даних, графік та надала пріоритет їх оприлюдненню на Порталі. Відповідно, базові набори мають бути доповнені даними щодо порядку денного, розширеною інформацією про народних депутатів, наборами даних про комітети, фінансовою, адміністративною інформацією,  електронними петиціями та іншим.

Декларація відкритості парламенту

Деталі: Надія Бабинська (Вірна) 050 210 4847, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)