Новини

Як працювали в парламенті депутати-мажоритарники Черкащини впродовж восьмої сесії?

Як працювали в парламенті депутати-мажоритарники Черкащини впродовж восьмої сесії?

Згідно з календарним планом роботи Верховної ради, 20 липня – останній день роботи восьмої сесії VIII скликання Верховної ради. Поки депутати на канікулах, Громадянська мережа ОПОРА підбила підсумки роботи черкаських мажоритарників за час від початку скликання та за сесійне півріччя, що минуло.

Законотворчість

За три з половиною роки роботи Верховної Ради восьмого скликання черкаські мажоритарники стали авторами, або ж співавторами 629 законопроектів та проектів постанов. Автором, чи співавтором 151 з них став депутат від 198-го округу Сергій Рудик (фракція БПП). Автором, чи співавтором іще 148 законодавчих актів став депутат від 200-го округу Антон Яценко (член депутатської групи “Партія Відродження”). 133 зареєстрував позафракційний депутат від 194-го округу Олег Петренко, 104 – позафракційний депутат від 197-го округу Владислав Голуб. Член депутатської групи “Партія Відродження” Володимир Зубик (ОВО 195), Геннадій Бобов (ОВО 196) та Валентин Ничипоренко (ОВО 199) стали авторами або ж співавторами 18, 30 і 45 законодавчих актів відповідно. Разом із тим лише 62 із зареєстрованих законодавчих актів, а це дещо менше 10%, стали чинними. Упродовж же восьмої сесії скликання черкаські мажоритарники стали авторами чи співавторами 96 зареєстрованих законодавчих актів, проте жоден із них досі не став чинним.

9 08 2018 Cherkasy zareyestrovani zakonoproekty

Відвідування засідань

Що ж до відвідуваності засідань, то згідно з письмовою реєстрацією найменше “прогулів” засідань без поважної причини впродовж восьмої сесії у Олега Петренка (3) та у Сергія Рудика (6). Владислав Голуб та Антон Яценко пропустили по 14 засідань. 19 пропустив Валентин Ничипоренко. 27, майже третину, – Геннадій Бобов. Найбільше ж, 48 засідань (66%), пропустив Володимир Зубик.

9 08 2018 Cherkasy reyestraciya pysmova

За даними ж електронної реєстрації, Володимир Зубик впродовж восьмої сесії пропустив лиш одне засідання, а Геннадій Бобов і взагалі був присутній на всіх. 10 пропустив Валентин Ничипоренко, 12 – Антон Яценко, 16 – Владислав Голуб, 46 – Сергій Рудик. Олег Петренко, згідно з електронною реєстрацією був присутній лиш на одному засіданні.

9 08 2018 Cherkasy reyestraciya electronna

Такі, майже діаметрально протилежні результати письмової й електронної реєстрацій, потенційно свідчать про те, що картки деяких депутатів можуть перебувати в слотах системи РАДА, без присутності самого депутата в залі. Позаяк письмова реєстрація передбачає особистий підпис депутата у журналі, а електронна – лише наявність його картки в слоті. До всього, Олег Петренко в своїх інтерв’ю неодноразово зазначав, що принципово ігнорує електронну реєстрацію.

Тому, напевно найоб’єктивнішим показником присутності і роботи депутата в залі слід вважати безпосередньо участь голосуваннях. Так, наприклад, за восьму сесію роботи скликання Володимир Зубик не голосував під час 1641 з 2095 голосувань, ще під час 288 голосувань був відсутній. Геннадій Бобов не голосував під час 1573 голосувань, а ще під час 306 був відсутній. Антон Яценко не голосував під час 1293 голосувань і був відсутній під час 306. Валентин Ничипоренко не голосував під час 1282 голосувань і був відсутній під час 558. Таким чином усі згадані представники Черкащини у парламенті, котрі входять до групи “Партія “Відродження”, проігнорували абсолютну більшість голосувань. Також вони ніколи не голосують проти. Позафракційний Олег Петренко був відсутній під час майже половини (1034) голосувань. Позафракційний Владислав Голуб частіше за інших (825 разів) голосував “За” і утримувався 226 разів. Член фракції БПП Сергій Рудик голосував “За” 708 разів і частіше за інших голосував “Проти” – 35 разів. Слід відзначити, що черкаські мажоритарники загалом рідко голосують проти і доволі часто не голосують взагалі, або ж відсутні під час голосувань.

9 08 2018 Cherkasy golosuvannia

Ще однієї формою активності депутата в сесійній залі є виступи. Найбільше з усіх черкаських мажоритарників за три з половиною роки у Раді виступав Антон Яценко (68 разів з місця і 44 рази із трибуни), але впродовж восьмої сесії найчастіше виступав Владислав Голуб – 26 разів з місця та один раз із трибуни. Однак із трибуни впродовж восьмої сесії найчастіше виступали Сергій Рудик і той-таки Антон Яценко – по 5 разів.

9 08 2018 Cherkasy vystupy

Депутатські запити

Всього за час від початку роботи скликання черкаські мажоритарники подали 502 депутатські запити (якщо рахувати один і той же запит поданий у різні інстанції за окремий). Найбільше — 211 разів таким інструментом користувався Сергій Рудик. Він же подав найбільше – 36 – запитів і впродовж восьмої сесії. Володимир Зубик таким правом впродовж сесії не користувався взагалі. Та і впродовж усієї каденції він став лиш співавтором двох колективних запитів, які однак не стосувались питань його округу. У той час як 30 з 36 запитів Сергія Рудика направлених у різні інстанції впродовж восьмої сесії стосувались питань його 198-го округу. З одинадцяти запитів Олега Петренка два стосувались його 194-го округу. Запити Валентина Ничипоренка подані у співавтостві з іншими депутатами його 196-го округу не стосувались. Шість із десяти запитів Владислава Голуба стосувались проблем його 197-го округу. Одинадцять з тринадцяти запитів Валентина Ничипоренка стосувались його 199-го округу. Один запит із восьми поданих Антоном Яценком стосувався його 200-го округу.

9 08 2018 Cherkasy zapyty

Робота в комітетах

Черкаські мажоритарники, представники депутатської групи “Відродження”, традиційно пропускають чимало засідань своїх комітетів. Так, наприклад, за восьму сесію Володимир Зубик був присутній лише на двох з одинадцяти засіданнях свого Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Геннадій Бобов пропустив два з чотирьох засідань Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Валентин Ничипоренко пропустив шість із десяти засідань Комітету з питань податкової і митної політики. Антон Яценко також відвідав лише чотири із десяти засідань Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. У той час Сергій Рудик за восьму сесію не пропустив жодного засідання бюджетного комітету. Олег Петренко пропустив два із десяти засідань свого Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Владислав Голуб був присутній на чотирьох із шести засідань Комітету з питань правової політики та правосуддя.

9 08 2018 Cherkasy vidviduvannia komitetiv

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області

тел.: 0972303533

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.