Новини

Парламентські партії на Черкащині: чи співпрацюють з виборцями та наскільки активні

Парламентські партії на Черкащині: чи співпрацюють з виборцями та наскільки активні

За результатами позачергових парламентських виборів 2014 року, на Черкащині партія «Народний фронт» отримала найбільшу підтримку виборців, набравши 26,79% голосів. На другому місці опинилася партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність», яка вже у 2015-тому році за результатами місцевих виборів отримала найбільшу кількість мандатів у обласній раді та перемогла у багатьох місцевих та районних радах області. Хоча часто і поступалася місцевим політичним силам у районах. Перші вибори в об’єднаних громадах підтвердили тенденцію спаду електоральних симпатій в області до парламентських політичних сил. Так, на перших місцевих виборах у грудні 2016 року вони отримали 23 мандати місцевих рад з 78, а вже на виборах у квітні того ж року лише десять з 84.

Нехай з кожним роком парламентські партії і втрачають прихильність виборців, але вони досі активно впливають на політичне життя регіону. Тому Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чи співпрацюють парламентські партії зі своїми виборцями та наскільки вони активні. А також дослідила, як змінювалися електоральні симпатії виборців Черкащини від парламентських виборів до виборів у громадах. 

Від парламентських до місцевих виборів: що змінилося?

За підсумками позачергових парламентських виборів лідером електоральних симпатій у Черкаській області була партія «Народний фронт». Вона перемогла у шести з семи округів та отримала 26,79% голосів виборців. На другому місці – «Блок Петра Порошенка «Солідарність» з 22,5% голосів виборців. За Радикальну партію Олега Ляшка свої голоси віддали 10,05% виборців. За «Об’єднання «Самопоміч» –  9,83%. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» підтримали 6,44% виборців. Всеукраїнське об’єднання «Свобода»  також подолало в області бар’єр у 5%, проте за результатами у загальнодержавному багатомандатному виборчому округу до Верховної Ради не потрапило. «Опозиційний  блок» на Черкащині бар’єр у 5% не подолав. Явка виборців на позачергових парламентських виборах у Черкаській області склала 56,05% і була на майже 4% вищою ніж загальнодержавний показник (52,42%).

Вже через рік місцеві вибори жовтня 2015 року, явка на яких склала 47,1%, продемонстрували тенденцію підвищення популярності непарламентських та місцевих партій регіону та послаблення впливу парламентських сил, у порівнянні з минулим роком. На загальну картину виборів вплинуло і те, що лідер парламентських виборчих перегонів, партія «Народний фронт», відмовилася від участі у місцевих виборах.

До прикладу, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» з незначним відривом від місцевої партії Всеукраїнське об’єднання «Черкащани» отримав перевагу у обласній раді, завоювавши симпатію 21,43% голосів виборців, проте поступився «Партії Вільних Демократів» у виборах до міської ради, набравши 14,29% голосів проти 19,05%.

Кількість отриманих депутатських мандатів у Черкаській обласній та міській радах

Назва партії

%

отриманих голосів на виборах депутатів до обласної ради

К-сть отриманих депутатських мандатів у обласній раді

%

отриманих голосів на виборах депутатів до міської ради

К-сть отриманих депутатських мандатів у міській раді

Загалом

«БПП «Солідарність»

21,43

18

14,29

6

24

ВО «Батьківщина»

15,48

13

14,29

6

19

Радикальна партія Олега Ляшка

11,90

10

7,14

3

13

ВО «Черкащани»

19,05

16

11,90

5

21

«Відродження»

9,52

8

0

0

8

ВО «Свобода»

8,33

7

11,90

5

12

«УКРОП»

8,33

7

9,52

4

11

Партія ветеранів Афганістану

5,95

5

0

0

5

«Партія Вільних Демократів»

0

0

19,05

8

8

Об’єднання «Самопоміч»

0

0

11,90

5

5

До цих рад потрапили також і представники таких політичних сил, як: Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «УКРОП», Партія ветеранів Афганістану та «Відродження». Відтак сукупне представництво парламентських і непарламентських сил Черкаської обласної та міської рад стало практично рівнозначне, хоча і з незначним відривом останніх  –  61 проти 65 мандатів.

Керівні ж посади (голова обласної ради, перший заступник голови та заступник голови обласної ради) у Черкаській обласній раді посіли представники БПП «Солідарність», ВО «Черкащани» та Радикальної партії Олега Ляшка, а у Черкаській міській (міський голова та секретар міськради) – представники ВО «Батьківщина» та «БПП «Солідарність».

Якщо ж проаналізувати результати виборів депутатів рад міст обласного значення та депутатів районних рад, побачимо, що 51,4% мандатів отримали парламентські та 48,6% мандатів – непарламентські партії, що показує їхнє активне представництво в місцевих радах області.

Парламентські партії і вибори в об’єднаних громадах

На перших місцевих виборах 18 грудня 2016-го року, що проходили на Черкащині у трьох громадах, парламентські партії в сукупності отримали 23 мандати депутатів місцевих рад з 78. Блок Петра Порошенка «Солідарність» отримав 5 мандатів на виборах до Тальнівської міської громади. ВО «Батьківщина» – 7 мандатів на виборах до Набутівської сільської громади,  2 – на виборах до Тальнівської міської громади та 1 – на виборах до Стеблівської сільської громади. Радикальна партія Олега Ляшка отримала по 2 мандати на виборах до Стеблівської сільської та до Тальнівської міської громад і 1 мандат на виборах до Набутівської сільської громади. Партія «Народний фронт» отримала 2 мандати на виборах до Стеблівської та 1 мандат на виборах до Набутівської сільських громад.

На перших місцевих виборах 30 квітня 2016-го року, котрі проходили на Черкащині, вже у чотирьох громадах парламентські партії отримали лиш десять з 84 мандатів. «Блок Петра Порошенка «Солідарність» отримав 4 мандати на виборах депутатів до Шполянської міської громади. Радикальна партія Олега Ляшка отримала у Шполі 2 мандати. По одному мандату отримало ВО «Батьківщина» на виборах до Степанецької, Селищанської та Ротмистрівської сільських громад. Один мандат на виборах депутатів до Ротмистрівської сільської громади отримала партія «Народний фронт».

Про активність парламентських партій на перших місцевих виборах, що відбудуться 29 жовтня 2017 року на цьому їх етапі можна говорити хіба в розрізі утворення територіальних виборчих комісій та реєстрації кандидатів.

Так, маючи 14 новостворених комісій і по два гарантованих місця у них та можливість отримати ще одне місце (в тому числі шляхом проведення жеребкування), парламентські партії мають наступне кількісне представництво у цих комісіях: 

Кількісне представництво парламентських партій у територіальних виборчих комісіях на перших виборах в об’єднаних громадах 29 жовтня 2017 року виглядає таким чином: Блок Петра Порошенка «Солідарність»  – 40 осіб, Радикальна партія Олега Ляшка – 40 осіб, ВО «Батьківщина» – 34, «Народний фронт» – 28, Об’єднання «Самопоміч» – 21, Опозиційний блок – 8.

 

Окрім цього, із 1 379 зареєстрованих кандидатів місцевих рад у депутати об’єднаних громад, найбільше осіб зареєструвало ВО «Батьківщина» – 213 осіб, «БПП «Солідарність» – 135, Радикальна партія Олега Ляшка – 134, Об’єднання «Самопоміч» – 45, «Народний фронт» – 23 та «Опозиційний блок» – 17.

Як бачимо, загалом електоральні симпатії до парламентських партій порівняно з виборами 2014 року падають. Цілком можливо, це пов’язано з їхньою активністю в області. Позаяк партії мають працювати з виборцями у міжвиборчий період, а не тільки під час кампаній.

Веб-сайти черкаських територіальних представництв парламентських партій

Зважаючи на широке представництво парламентських партій на політичній карті області, варто зосередити увагу на їх інтерактивній взаємодії з виборцями. Для цього ми проаналізували сайти місцевих організацій парламентських партій та їхню активність у соціальних мережах.

Так, серед місцевих осередків парламентських партій, активно інформують про свою роботу БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Самопоміч».  Вони ж мають і окремі регіональні сайти.

Натомість у «Народного фронту», «Опозиційного блоку» та «Радикальної партії Олега Ляшка» такі портали відсутні.  

Якщо коротко описувати ці ресурси, то на сайті «БПП «Солідарність» є контакти територіальної організації партії, посилання на всеукраїнський сайт партії та групу у Facebook, є і окрема сторінка, через яку можна надіслати повідомлення партії. Така ж форма є і на сайті ВО «Батьківщина».

Новини про діяльність політичної сили постійно оновлюються, проте користувач позбавлений можливості їх коментувати. Не можна коментувати новини і на сайтах ВО «Батьківщина» та «Самопомочі». На сайті також є окрема рубрика «Події», де публікуються анонси заходів, пов’язані з партією. Проте останній допис датується аж лютим минулого року.

На сайті ВО «Батьківщина» користувач також може побачити контакти громадської приймальні обласної організації партії, хоча на момент написання матеріалу вказаний телефон був неактивним. На ресурсі можна ознайомитися і з регіональними осередками партії (хоча для виборця Черкаської області більш актуальною є інформація про районні осередки), перейти за посиланням на групу в Facebook. Загалом,  на сайті є окрема вкладка з іконками соціальних мереж, проте вони не працюють. Цікаво, що опубліковані новини стосуються переважно всеукраїнського контексту. А переважну більшість регіональних інформаційних матеріалів можна знайти на всеукраїнському сайті у вкладці «Регіональні новини», що може дезорієнтувати виборця.

На підсайті партії «Самопоміч» можна ознайомитися з короткою біографією депутатів, які її представляють у міській раді,  знайти контакти міського осередку партії, почитати про її соціальні проекти та перейти на групу у Фейсбук.

Натомість історія партії, її статут, ідеологія керівництва регіонального представництва політичної сили, фінансові звіти з регіональним зрізом, контакти і адреси регіональних офісів по області чи будь-які інші речі, які більш глибоко ознайомлюють виборця з політичною силою, відсутні на усіх трьох сайтах партій.

Щодо контенту, то на сайті «БПП Солідарність» з початку року на початок жовтня усього було опубліковано 172 новини. З них у 70-ти публікаціях ідеться про участь представників місцевих осередків партій у різноманітних заходах, лекціях, навчаннях, привітання зі святами, іміджевих акціях тощо, у 44 – про допомогу, яку надають представники партії виборцям, АТО та на місцях. Лише у 30 новинах описується позиція партії щодо актуальних проблем на Черкащині. Решта публікацій загальнонаціонального контексту та інше. 

Серед 67 матеріалів протягом цього ж періоду на головному сайті ВО «Батьківщина» 18 новин стосуються участі «батьківщинівців» у різноманітних заходах, їх організації та підтримці, привітання зі святами, ще 18 новин – це інформація про надання допомоги виборцям, школам, АТО та на місцях. Також 16 повідомлень висвітлюють позицію партії щодо обласних проблем.

На сайті «Самопомочі» в цьому році опубліковано лише 44 новини. Проте, на відміну від сайтів «БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина», більшість з них, а саме 20 – висвітлюють позицію партії щодо обласних проблем, ще 12 – містять інформацію про соціальні проекти партії та інше, в 11-ти ідеться про участь представників партії у заходах, робочих зустрічах та лекціях.

Щодо інших трьох регіональних осередків парламентських партій, то вони інформують свій електорат з Черкащини за допомогою загальнонаціональних сайтів. На порталі партії «Народний фронт» є розділ «регіональні новини». Хоча станом на початок жовтня на сайті не було оприлюднено жодної новини, що стосувалася б Черкаської області. Жодних згадок про область немає і на сайті «Опозиційного блоку».

А на веб-порталі Радикальної партії Олега Ляшка у вкладці «Новини Черкаського обласного осередку РПЛ» опубліковано лише 5 повідомлень.

Сторінки парламентських партій у соціальній мережі Facebook

Окрім сайтів, осередки парламентських партій мають сторінки в соціальній мережі Фейсбук. Найактивніше ведуться акаунти обласних організацій партій «БПП «Солідарність» (890 учасників спільноти), ВО «Батьківщина» (368 підписників) та Об’єднання «Самопоміч» (533 вподобанння). На сторінках переважно поширюють новини всеукраїнського контексту зі всеукраїнських спільнот, сайтів, а також дописи партійців та партійних лідерів, інколи звітують про роботу з виборцями. Сторінка «Опозиційного блоку» має 75 підписників та поширює дописи зі всеукраїнської спільноти. Так само, як і сторінка обласного осередку партії «Народний фронт», що має 146 підписників. Крайній допис там датується серпнем цього року. Останній же пост на сторінці обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка, за якою стежать 303 підписники, датується четвертим лютого 2016 року. Більш актуальна сторінка черкаської районної організації партії, за котрою стежать 656 користувачів. Також можна натрапляти на сторінки районних організацій згаданих партій, котрі переважно не активні та мають зовсім невелику кількість підписників. Загалом, варто резюмувати, що активність власне користувачів на всіх цих сторінках однак досить низька.

Місцеві осередки та приймальні партій

За даними Мін’юсту, станом на 2016 рік найбільш розгалуженою мережею осередків у Черкаській області володіла ВО «Батьківщина», і налічувала 817 осередків. Найменше зареєстрованих осередків було у Об’єднання «Самопоміч» – 4. Мережа «БПП «Солідарність» налічувала 76 місцевих осередків, по 27 зареєстрованих осередків мали «Народний фронт» та Радикальна партія Олега Ляшка, а мережа «Опозиційного блоку» складалася із 26 осередків.

Про наявність приймалень вказаних партій виборцю дізнатися проблематично, позаяк на усіх сайтах парламентських партій відсутні адреси чи будь-які їх контакти.

Однак зв’язавшись з представниками політичних партій, нам вдалося дізнатися, що «Самопоміч» загалом по області має 10 приймалень, «БПП «Солідарність» – 16, Радикальна партія Олега Ляшка – 9, а «Народний фронт» – 19.

Від «Опозиційного блоку» та ВО «Батьківщина» цю інформацію отримати не вдалося.

Окрім цього, на всеукраїнському сайті «Народного фронту» можна знайти адреси регіональних організацій партій,  а на сайті Радикальної партії Олега Ляшка контакти районних осередків.

Висновки та пропозиції

Звертаючи увагу на те, що виборці Черкаської області досить активно беруть участь у виборчих кампаніях і підтримують парламентські партії, останнім необхідно покращити якість комунікації з ними.

Зокрема, на сайтах регіональних осередків парламентських партій рекомендуємо надавати інформацію про історію партії, її статут (а не тільки на головному сайті), ідеологію регіонального представництва, біографії членів, подавати фінансові звіти з регіональним зрізом та розміри членських внесків. Більш активно вести сторінки у соціальних мережах, влаштовувати дискусії, опитування на них, цікавитися думкою виборців щодо своєї роботи.

У інформаційних повідомленнях звертати більшу увагу на позицію партії щодо актуальних проблем області. Бо у більшості випадків інформування виборця зводиться до повідомлень щодо участі представників партії у різноманітних заходах.  Налагодити діалог з виборцями через надання можливості коментування новин.

Регіональним осередкам також необхідно надавати інформацію про кількість приймалень, їх адреси та контактні телефони. Якісне інформування виборців та взаємодія із ними збільшує довіру до політичної сили.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.