Новини

Парламентські партії на Хмельниччині: понад сотня партійних приймалень та чотири офіційні сторінки в соцмережах

Парламентські партії на Хмельниччині: понад сотня партійних приймалень та чотири офіційні сторінки в соцмережах

У Хмельницькій області парламентські політичні сили для спілкування з виборцями використовують різні канали: партійні приймальні, ЗМІ, власні сайти, зустрічі з виборцями та соцмережі. Однак наявність партійних сторінок у Facebook ще не свідчить про ефективне використання цього каналу комунікації. Нерідко, поширюючи інформацію, партії не беруть до уваги реальних потреб своїх виборців.

У Хмельницькій обласній та Хмельницькій міській раді представлено чотири та три парламентські партії відповідно. Так, в обласній раді 16 мандатів належить БПП «Солідарність», 11 – ВО «Батьківщина», вісім – Радикальній партії Олега Ляшка та сім – «Об’єднанню «Самопоміч». До міської ради входять по п’ятеро представників «Самопомочі» та БПП «Солідарність» і 11 депутатів від ВО «Батьківщина».

«Для комунікації з виборцями ці політичні сили використовують різні канали, насамперед це партійні приймальні, ЗМІ, власні сайти, зустрічі з виборцями та, звичайно, соцмережі, зокрема Facebook», – розповіла громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області Оксана Банкова під час презентації «Перемогти у Facebook: як політичні партії використовують соцмережі», яка відбулась 23 вересня в Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва.

Відповідно до наданої партійцями інформації, зазначила представниця ОПОРИ, нині в області діє понад сотня партійних приймалень, зокрема 25 приймалень БПП «Солідарність», 27 ВО «Батьківщина», 25 «Народного фронту», 17 «Об’єднання «Самопоміч» та 28 Радикальної партії Олега Ляшка. Однак, як зазначають самі представники політичних сил, у міжвиборчий період виборці туди не поспішають, за потреби охочіше звертаються до приймалень народних депутатів.

Чотири з шести обласних осередків парламентських партій для комунікації з виборцями використовують Facebook: офіційні сторінки у соцмережі мають «Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт», ВО «Батьківщина» та Опозиційний блок.

«Лідирує за кількістю дописів, підписників, а також уподобань, поширень дописів та коментарів сторінка обласної організації ВО «Батьківщина», натомість найменш активна сторінка «Народного фронту», яка має лише 90 підписників та 114 дописів», – зазначила Оксана Банкова.

Дослідили активісти й типи контенту, який переважає на партійних сторінках. З’ясувалося, що найпопулярнішими є пости з фото та відео, а от текстових дописів зовсім небагато.

Так, підписникам сторінки ВО «Батьківщина» найбільше сподобалась трансляція зустрічі з лідеркою партії Юлією Тимошенко (234 уподобання та 196 поширень). На сторінці «Народного фронту» найпопулярнішим є привітання (фото) з ювілеєм, адресоване керівникові обласного осередку і водночас народному депутатові Олександру Ксенжуку (17 уподобань і 10 поширень). Прихильники «Об’єднання «Самопоміч» найактивніше відреагували на допис про участь депутатки обласної ради в професійній програмі обміну, яка передбачає візит до США (231 уподобання і 23 поширення). А ось на сторінці обласної організації Опозиційного блоку найпопулярнішим виявився текстовий пост із заголовком «Держбюджет практично викреслив з життя 10 млн переселенців».

Як підсумували учасники презентації, члени громадської організації «Молодь за краще майбутнє», створення партійних сторінок у соцмережах є кроком назустріч виборцям, особливо молоді, яка переважно не дивиться телебачення та, як правило, нехтує традиційними ЗМІ. Проте, поширюючи інформацію через Facebook, партійці здебільшого не враховують потреби виборців, позаяк, коли йдеться саме про обласні осередки, логічно було б акцентувати увагу на місцевій інформації, а не робити перепости зі сторінок партійних лідерів та безпосередньо партії. Крім того, відносно незначна кількість коментарів свідчить про те, що сторінки не є ефективним майданчиком для спілкування між партійними осередками та виборцями, тож є потреба професійного підходу до розробки контент-плану та ведення сторінок.

Захід відбувся в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ у Хмельницькій області

тел.: +38097 807 32 93

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.