Новини

Нардепи від Хмельниччини демонструють стабільні показники роботи

Нардепи від Хмельниччини демонструють стабільні показники роботи

Активність мажоритарників від області не зазнала суттєвих змін у порівнянні з попередніми роками моніторингу ОПОРИ. Депутати, які раніше сумлінно відвідували засідання сесії та профільних комітетів, брали участь в законотворчості й відвідували свої округи, продовжують активно працювати. Так само відносно незмінними залишилися показники роботи народних обранців, які у минулих дослідженнях демонстрували невисокі результати. Такі висновки зробили учасники публічної дискусії, яка відбулась у Хмельницькому 21 червня.

Упродовж кількох років організація реалізує проект з моніторингу народних депутатів-мажоритарників в межах проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

З-поміж основних завдань проекту, як зазначив Любомир Гультай, менеджер проектів Програми РАДА, – допомогти народним депутатам у налагодженні ефективної системи співпраці з виборцями і підвищити якість виконання їх представницьких повноважень, а також посилити ефективність незалежного парламентського контролю за виконавчою владою.

Khmelnytskyi 21.06.2018 2

Діяльність депутатів ОПОРА аналізує у двох напрямках – робота у Верховній Раді та в окрузі. До уваги беруться такі критерії, як кількість підготовлених законопроектів, запитів, сутнісних виступів, відвідування засідань сесії та комітетів, фактична участь у голосуваннях, кількість депутатських приймалень в окрузі, особистих прийомів, участь у роботі органів місцевої влади, публічна активність в окрузі тощо.

Про законодавчу активніcть українського парламенту VIII скликання за 3,5 року розповів керівник проекту ОПОРИ в межах Програми РАДА Анатолій Бондарчук. За його словами, у теперішній Верховній Раді було зареєстровано 6613 законопроектів, левову частку яких – 5528 – ініціювали саме депутати. Водночас чинними стали лише 808 (12%) законів.

Khmelnytskyi 21.06.2018 3

Результати моніторингу діяльності нардепів від Хмельниччини представила громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА в Хмельницькій області Оксана Банкова.

«Цьогорічний моніторинг, який охопив період з січня по травень, третій за ліком у регіоні. У 2018 році ми вирішили обійтися без традиційних рейтингів, проаналізувавши при цьому, чи змінилася якось активність депутатів незадовго до виборів», – зазначила представниця ОПОРИ.

Khmelnytskyi 21.06.2018 1

За результатами цьогорічного моніторингу, згідно з даними письмової реєстрації депутатів найкраще відвідували пленарні засідання Роман Мацола (відвідав 100% засідань), Володимир Мельниченко (100%) та Олександр Герега (98%). Найнижчий показник відвідуваності – у Віктора Бондаря (24%).

21 06 2018 Khemlnytskyj pysmova reestraciia

У роботі профільних комітетів сумлінно брали участь Роман Мацола, член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, (відвідав 100% засідань комітету), Сергій Мельник, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, (82%) та Олександр Герега, голова підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, (80%). На жодному засіданні профільного комітету не побував Віктор Бондар, член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

21 06 2018 Khemlnytskyj vidviduvanist komitetiv

Щодо участі в голосуваннях, яких впродовж проаналізованого періоду було 1691, то найчастіше відсутнім під час прийняття рішень був Віктор Бондар (пропустив 24% голосувань). Значно рідше відсутніми були Олександр Герега (5%) та Володимир Мельниченко (2%). Попри свою присутність у сесійній залі, найчастіше не голосували Сергій Лабазюк (85%), Віктор Бондар (72%) та Олександр Герега (69%). У трійку тих депутатів, хто під час голосувань найчастіше утримувався, увійшли Володимир Мельниченко (утримався під час 22% голосувань), Роман Мацола (18%) та Сергій Мельник (15%).

Лідерами за кількістю натискань на кнопку «за» є: Сергій Мельник (74% голосувань «за»), Володимир Мельниченко (74%) та Роман Мацола (59%).

Ця ж трійка депутатів впродовж проаналізованого періоду «наважувалася» голосувати «проти», позаяк інші нардепи від області на цю кнопку впродовж 8-ї сесії ще не натискали. Так, Сергій Мельник голосував «проти» п’ять разів, Володимир Мельниченко – два рази, Роман Мацола – один раз.

21 06 2018 Khemlnytskyj uchast u golosuvanniah

Найбільш балакучим у Верховній Раді з-поміж нардепів від області виявився Віктор Бондар (13 виступів), рідше виступав Сергій Лабазюк (7 виступів), Сергій Мельник (5 виступів), Володимир Мельниченко та Андрій Шинькович (по 3 виступи). Не виступали Олександр Герега та Роман Мацола.

21 06 2018 Khemlnytskyj vystupy

Лідерами за кількістю зареєстрованих проектів постанов стали Сергій Мельник (5), Віктор Бондар (4), Сергій Лабазюк та Андрій Шинькович (по 2).

21 06 2018 Khemlnytskyj proekty postanov

Найбільше законопроектів, зокрема й у співавторстві, підготували Роман Мацола (25), Андрій Шинькович (24), Володимир Мельниченко (13).

21 06 2018 Khemlnytskyj zakonoproekty

Із депутатськими запитами найчастіше зверталися Андрій Шинькович (45, із яких 24 стосуються питань округу), Роман Мацола (38, із яких 26 стосуються питань округу) та Олександр Герега (32, із яких 17 стосуються питань округу).

21 06 2018 Khemlnytskyj zapyty

Загалом, якщо порівнювати цьогорічну активність депутатів у Верховній Раді із відповідним періодом минулого року, суттєвих змін помітити не вдалося. Депутати, які раніше сумлінно відвідували засідання сесії та профільних комітетів, брали участь в законотворчості, продовжують це робити. Єдина помітна тенденція – зростання кількості запитів, зокрема й тих, що пов’язані із вирішенням проблем округів депутатів та області зокрема.

Так само наразі не демонстрували депутати й особливих змін у своїй роботі на округах. Традиційно лідерами за кількістю активностей в окрузі відповідно до відомостей з відкритих джерел та інформацією, яку надали помічники нардепів, є Володимир Мельниченко (26), Роман Мацола (19), Сергій Лабазюк (12). Особисті прийоми проводили Роман Мацола (32) та Сергій Мельник (8). Дуже рідко, як свідчать данііз відкритих джерел, відвідували свої округи Віктор Бондар (2) та Олександр Герега (1).

Найчастіше брали участь у роботі органів місцевого самоврядування Роман Мацола (20), Сергій Мельник (7), Андрій Шинькович та Сергій Лабазюк (по 3).

Щодо звітування депутатів перед своїми виборцями, то спостерігаємо позитивну тенденцію: якщо у 2016 році ОПОРА фіксувала часткове звітування, то за 2017 рік усі депутати прозвітували перед своїми виборцями повноцінно – на особистих сайтах, у місцевих ЗМІ, під час зустрічей із громадами.

Захід відбувся в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області

тел.: +38097 807 32 93

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.