Новини

Чим поповнилися депутатські доробки мажоритарників від Хмельниччини впродовж вересня

Сьому сесію Верховної Ради України восьмого скликання більшість народних депутатів, обраних від Хмельниччини, розпочали з дисциплінованого відвідування пленарних засідань та сумлінної участі в голосуваннях. Однак лише двоє з семи мажоритарників впродовж вересня виступали у сесійній залі, а до законотворчості долучилися четверо.

Від початку сьомої сесії народний депутат Віктор Бондар (ВО №191) не демонстрував особливої активності. Як свідчать відомості з сайту Верховної Ради України, парламентар тільки тричі побував на пленарних засіданнях (за письмовою реєстрацією), жодного разу не взяв участі в голосуваннях (а їх було 933), однак устиг двічі виступити із трибуни: з критикою реформ та пропозиціями кадрових змін в Кабміні й щодо внесення кандидатур на посаду глави Нацбанку. За цей період нардеп став співавтором одного законопроекту (7101 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення строків призначення та звільнення Голови Національного банку України) та одного депутатського запиту.

Народний депутат Олександр Герега (ВО №192) у вересні з невідомих причин пропустив тільки одне засідання Верховної Ради (за письмовою реєстрацією). Водночас не виступав та не долучався до законотворчості, вочевидь, зосередившись на проблемах свого округу, оскільки від початку осені він ініціював чотири депутатські запити щодо проблем округу та області. Депутат взяв участь у 8% голосувань, утім, здебільшого натискав кнопку «утриматися» (58% голосувань із тих, в яких брав участь парламентар).

Сергій Лабазюк (ВО №188) також із невідомих причин не відвідав одне пленарне засідання Верховної Ради. Працюючи місяць у парламенті, він один раз виступив у сесійній залі (щодо своєї поправки до Закону України «Про освіту» про можливість тергромадам приймати рішення щодо  реорганізації  чи ліквідації навчальних закладів), став співавтором одного законопроекту (7126 – про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби) та зареєстрував три депутатські запити, які стосуються проблем його округу й Хмельницької області. Нардеп взяв участь у 7% голосувань, однак у 13% із них утримався.

Народний депутат Роман Мацола (ВО №190) – один із четвірки парламентарів від Хмельниччини, які у вересні не пропускали засідань сесії. Таким чином, він встиг зареєструвати у співавторстві з колегами три законопроекти (7105 – про внесення змін до Закону України "Про військово-цивільні адміністрації" (щодо належного утримання пунктів пропуску через державний кордон України та контрольних пунктів в'їзду-виїзду); 7106 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення охорони державного кордону України; 7128 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою захисту майнових прав осіб, які придбали квартири та нежитлові приміщення в об'єктах незавершеного будівництва) та один проект постанови (7138 – про відзначення 125-річчя Львівського історичного музею). Крім того, парламентар став автором та співавтором шести депутатських запитів, три з яких стосуються проблем його округу та області загалом. Роман Мацола брав участь у 79% голосувань із тих, що відбувалися у Верховній Раді у вересні, проте у 88% із них утримувався.

У вересні нардеп Сергій Мельник (ВО №187) сумлінно відвідував усі пленарні засідання. За перший місяць сьомої сесії він у співавторстві зареєстрував один проект постанови (6604/П – про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів) та ініціював два індивідуальні депутатські запити, один із яких пов’язаний із проблемами його округу. Депутат долучився до 80% голосувань, утримався при прийнятті рішень у 35% голосувань.

Народний депутат Володимир Мельниченко (ВО №193) не пропустив жодного із пленарних засідань у вересні. Однак, працюючи у парламенті, депутат не реєстрував законопроектів чи постанов, не ініціював депутатських запитів та не виступав. Володимир Мельниченко долучився до 94% голосувань, утім, у 83% голосувань натискав «утриматися». 

Жодного засідання Верховної Ради не пропустив і народний депутат Андрій Шинькович (ВО №189). У вересні його депутатський доробок поповнився трьома проектами законів  (7083 – про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії; 7128 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою захисту майнових прав осіб, які придбали квартири та нежитлові приміщення в об'єктах незавершеного будівництва; 7142 – про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг), а також шістьма колективними депутатськими запитами, два з яких пов’язані з проблемами округу депутата. Андрій Шинькович взяв участь у 63% голосувань, утримавшись у 83% із них.

Основні показники парламентської роботи депутатів-мажоритарників від Хмельниччини

Депутат

Відвідування засідань ВР

Виступи

Законопроекти

Постанови

Запити

Присутній (за електронною/письмовою реєстрацією)

Відсутній (за електронною/письмовою реєстрацією)

Загальна кількість

Щодо проблем округу, області

Віктор Бондар

11/3

0/8

2

1

0

1

0

Олександр Герега

11/10

0/1

0

0

0

4

4

Сергій Лабазюк

11/10

0/1

1

1

0

3

3

Роман Мацола

11/11

0

0

3

1

6

3

Сергій Мельник

11/11

0

0

0

1

2

1

Володимир Мельниченко

11/11

0

0

0

0

0

0

Андрій Шинькович

11/11

0

0

3

0

6

2

 Участь народних депутатів від Хмельниччини в голосуваннях протягом вересня 2017 року

Депутат

Голосував

Не голосував

Відсутній

Віктор Бондар

0

681

252

Олександр Герега

75

858

0

Сергій Лабазюк

63

845

25

Роман Мацола

738

192

3

Сергій Мельник

743

190

0

Володимир Мельниченко

873

60

0

Андрій Шинькович

587

346

0

Загалом сьому сесію Верховної Ради України восьмого скликання нардепи, обрані на Хмельниччині, розпочали без особливого запалу: більшість із них сумлінно відвідували пленарні засідання, брали участь у голосуваннях, однак активно не долучалися до підготовки законопроектів та постанов, не виступали в сесійній залі.

Моніторинг здійснюється ОПОРОЮ в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, представниця Громадянської мережі ОПОРА в Хмельницькій області

тел, +380978073293,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.