Новини

Хмельниччина: як депутати-мажоритарники працювали у своїх округах у квітні

Хмельниччина: як депутати-мажоритарники працювали у своїх округах у квітні

Відповідно до українського законодавства народні депутати зобов’язані підтримувати зв’язок зі своїми виборцями: інформувати їх про свою діяльність через ЗМІ та під час особистих зустрічей щонайменше двічі на рік, розглядати їхні звернення та реагувати на них, проводити особисті прийоми громадян. Час для роботи з виборцями передбачено у календарному плані проведення сесії, зокрема у квітні він становив п’ять робочих днів.

Чи відвідували у квітні нардепи-мажоритарники від Хмельниччини [1] свої округи – у огляді ОПОРИ.

Олександр Герега (ВО № 192) у квітні, як і у попередні два місяці, відколи триває моніторинговий проект ОПОРИ, у окрузі не працював. У дні, визначені календарним планом проведення сесії для роботи з виборцями, особисті прийоми громадян, а також зустрічі з виборцями за дорученням нардепа традиційно здійснювали його помічники. Звернення виборців до депутата розглядали у чотирьох приймальнях народного депутата (у Городку, Чемерівцях, Дунаївцях та Ярмолинцях), а звітування про діяльність Олександра Гереги та його помічників відбувалось на особистому сайті парламентаря, сайті партії «За конкретні справи» та у місцевих ЗМІ.

Натомість народний депутат Сергій Лабазюк (ВО № 182) неодноразово впродовж квітня відвідував свій округ: він провів три особисті прийоми громадян, побував на різних заходах у окрузі та взяв участь у роботі місцевих органів влади.

За словами помічника депутата, особисті прийоми Сергій Лабазюк проводив 25, 27 та 28 квітня у Хмельницькому і Волочиську, де працюють його громадські приймальні. 25 квітня депутат взяв участь у нараді з головою Хмельницької районної ради щодо скарг громадян, 27 – у виїзному засіданні колегії облдержадміністрації на базі Волочиського району, а 29 зустрічався з керівниками Волочиської райдержадміністрації та районної ради. Крім того, Сергій Лабазюк був присутній на об’їзді та ознайомленні з виробничими та соціальними об’єктами Волочиського району (27 квітня).

Що стосується звітування, то в газеті «Завжди Поруч», яка вийшла у квітні, народний депутат прозвітував перед громадою про свою роботу у січні-березні – у випуску йдеться як про діяльність в окрузі, так і у Верховній Раді.

Так само активним у квітні був і народний депутат Роман Мацола  (ВО № 190): він тричі відводив час на приватне спілкування зі своїми виборцями – особисті прийоми відбулися 1, 11 та 26 квітня у містах Славуті та Полонному. Депутат неодноразово зустрічався з представниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у Шепетівці (11 і 15 квітня), Славуті (11 і 26 квітня) та Полонному (11 і 26 квітня), побував на представленні нового очільника Хмельницької ОДА та взяв участь у засідання круглого столу з депутатами Верховної Ради із Хмельниччини, який у обласному центрі провів перший заступник глави Адміністрації Президента України (28 квітня).

Окрім того, у квітні Роман Мацола зустрічався з переможцями конкурсу мікро-грантів від ГО «Інститут солідарності громад», обговорював бізнес-клімат у регіоні з підприємцями, що входять у ГО «Ліга керівників», у Славуті (1.04) та з шепетівським підприємцем Галиною Веселковою (1 квітня), разом із школярами став учасником природоохоронної акції та спостерігав за спортивними змаганнями у Шепетівці (15 квітня), відвідував урочистості з нагоди 30-х роковин аварії на Чорнобильскій АЕС у Славуті Шепетівці та Полонному (26 квітня).

Приймальні нардепа, розташовані у Славуті, Полонному та Шепетівці, працювали з виборцями за звичним графіком, а звітування про роботу Романа Мацоли відбувалося на його сторінках у соцмережах, на сайті депутата і у місцевих ЗМІ.

Не поступався активністю колегам і народний депутат Володимир Мельниченко (ВО № 193). У квітні він провів один особистий прийом громадян (28 квітня), взяв участь у представленні нового очільника Хмельницької ОДА та засіданні круглого столу з депутатами Верховної Ради із Хмельниччини під головуванням першого заступника глави Адміністрації Президента України (28 квітня), а також зустрівся з начальником Генерального штабу Віктором Муженком, який з робочим візитом відвідував Кам’янець-Подільський (26 квітня).

Депутат також виділив час, щоб у Кам’янці-Подільському побувати на рочистій зустрічі бійців АТО – 308 окремого інженерно-технічного батальйону (6 квітня), зустрічі із керівництвом і студентами Центру розмінування (8 квітня), турнірі з футболу серед чоловічих команд пам’яті заслуженого тренера України, футболіста Олександра Петрова (18 квітня); відвідати пологовий будинок міської лікарні (18 квітня), Свято малої авіації (23 квітня); привітати спортсмена з перемогою у змаганнях (26 квітня), взяти участь у урочистостях з нагоди 30-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС (26 квітня), зібранні громадської організації «Чорнобиль» (26 квітня), відкритті меморіальної дошки воїну АТО (27 квітня) та зустрітися з сім’ями загиблих учасників АТО (28 квітня); проінспектувати стан ремонтних робіт у міському будинку культури (26 квітня), відвідати місцеві навчальні заклади (29 квітня), Центр первинної медико-санітарної допомоги (29 квітня); повболівати за земляків під час контрольної гри футбольної команди «Фортеця» (м. Кам’янець-Подільський) з «Громадою» зі станції Дунаївці (29 квітня).

Приймальні Володимира Мельниченка працювали у Кам’янці-Подільському та Новій Ушиці, а інформація про його діяльність розміщувалась на сторінках депутата у соцмережах та у місцевих ЗМІ.

[1]  На Хмельниччині моніторинговий проект Громадянської мережі ОПОРА реалізується у чотирьох виборчих округахВО № 192, ВО № 188, ВО № 190 та ВО № 193, які у Верховній Раді України представляють Олександр Герега, Сергій Лабазюк, Роман Мацола та Володимир Мельниченко відповідно.

За коментарями звертайтеся:
Оксана Банкова, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області
тел, +380978073293, email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.