Новини

Парламентські партії на Волині крізь призму виборів у ОТГ

Парламентські партії на Волині крізь призму виборів у ОТГ

За інформацією Міністерства юстиції України станом на серпень 2017 року у Волинській області зареєстровано майже вісім сотень обласних, міських, районних, селищних та сільських осередків парламентських партій («Народний фронт», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок»).

Закон України «Про політичні партії в Україні» визначає політичну партію як зареєстроване згідно із законом добровільне об'єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою  сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

У зв’язку із тим, що в Україні активно триває процес децентралізації, у Волинській області системно відбуваються вибори у новосформованих об’єднаних територіальних громадах. Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати, наскільки активно парламентські партії на Волині долучаються до цього процесу.

УЧАСТЬ У ВИБОРАХ В ОТГ

Лише чотири з шести політичних партій, які мають фракції у Верховній Раді України, реалізовують свою основну мету шляхом участі у виборах в об’єднаних територіальних громадах на Волині. Такий висновок Громадянська мережа ОПОРА зробила, проаналізувавши активність політичних партій на виборах в громадах, де здійснювалось громадське спостереження.

Зокрема, у всіх 12 об’єднаних територіальних громадах, де здійснювалось спостереження ОПОРИ (становить 60% від тих ОТГ на Волині, де проводились вибори), участь у виборах шляхом висування кандидатів брала лише політична партія ВО «Батьківщина». У восьми з 12 ОТГ висувала кандидатів Радикальна партія Олега Ляшка, у семи з 12 – «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та у трьох з 12 – «Об’єднання «Самопоміч».

Кількість кандидатів, які брали участь у виборах в ОТГ на Волині шляхом висування парламентськими партіями

Громада

Народний Фронт

БПП «Солідарність»

ВО «Батьківщина»

Радикальна партія Олега Ляшка

«Об’єднання «Самопоміч»

Опозиційний блок

Княгининівська сільська громада

0

0

8

6

0

0

Литовезька сільська громада

0

4

11

19

0

0

Поромівська сільська громада

0

7

10

12

0

0

Прилісненська сільська громада

0

0

17

0

13

0

Поворська сільська громада

0

0

8

5

0

0

Павлівська сільська громада

0

15

16

16

0

0

Заболоттівська селищна громада

0

0

10

0

0

0

Дубівська сільська громада

0

3

6

9

0

0

Заборольська сільська громада

0

0

15

9

0

0

Забродівська сільська громада

0

5

21

0

4

0

Колодяжненська сільська громада

0

6

14

4

0

0

Самарівська сільська громада

0

4

19

0

3

0

*Інформацію про кількість висунутих політичними партіями кандидатів було отримано спостерігачами ОПОРИ у селищній та сільських територіальних виборчих комісіях

Із усіх зареєстрованих кандидатів для участі у виборах в об’єднаних територіальних громадах кількість кандидатів, висунутих політичною партією ВО «Батьківщина», становить 14%; Радикальною партією Олега Ляшка – 7,1%; «Блоком Петра Порошенка «Солідарність» – 4%; «Об’єднанням «Самопоміч» – 1,8%.

Таким чином, робимо висновок, що у виборах в об’єднаних територіальних громадах на Волині беруть участь менше третини кандидатів, висунутих парламентськими партіями. Близько 75% кандидатів беруть участь у виборах шляхом висування іншими політичними силами, які не мають фракцій у Верховній Раді України, та шляхом самовисування.

ПРЕДСТАВНИЦТВО У РАДАХ – РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ В ОТГ

За результатами виборів до місцевих рад об’єднаних територіальних громад у Волинській області найбільше мандатів здобула політична партія ВО «Батьківщина» – 50, найменше – політична партія «Об’єднання «Самопоміч» – 3. Ще дві парламентські партії, «Опозиційний блок» та «Народний фронт» не мають представництва у радах, оскільки не брали участі у виборах в ОТГ.

За результатами виборів в ОТГ політична партія ВО «Батьківщина» здобула депутатські мандати у 13 об’єднаних територіальних громадах: в Устилузькій – 26.9% мандатів, в Дубівській – 11.5%, в Шацькій – 19.2%, у Велицькій – 7%, у Прилісненській – 31.8%, у Колодяжненській – 22.7%, у Поворській – 9%, у Княгининівській – 7.7%, у Заборольській – 7.7%, у Вишнівській – 30.8%, у Самарівській – 9%, у Забродівській – 15.4%, у Павлівській – 9%. 

У дев’яти об’єднаних територіальних громадах на Волині за результатами виборів депутатські мандати отримали кандидати, висунуті політичною партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Зокрема, в Устилузькій громаді політична партія здобула 50% депутатських місць у раді, в Дубівській громаді – 4.5% місць, у Колодяжненській – 22.7%, у Вишнівській – 3.8%, у Самарівській – 4.5%, у Забродівській – 19.2%, у Поромівській – 7%, у Павлівській – 13.6%, у Зимнівській – 9.1%.

Політичні партії Радикальна партія Олега Ляшка та «Самопоміч» за результатами виборів в об’єднаних територіальних громадах здобули депутатські мандати лише у трьох та двох громадах відповідно. Зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка отримала: в Устилузькій громаді – 7.7%, у Дубівській громаді – 9% та у Литовезькій – 13.6%. У свою чергу, кандидати від «Об’єднання «Самопоміч» отримали 9% депутатських мандатів в Прилісненській громаді та 3.8% - у Вишнівській ОТГ.

Кількість депутатських мандатів, отриманих у результаті виборів у ОТГ на Волині кандидатами, що брали участь у виборах шляхом висування парламентськими партіями

Громада

Народний фронт

БПП «Солідарність»

ВО «Батьківщина»

Радикальна партія Олега Ляшка

«Об’єднання «Самопоміч»

Опозиційний блок

Княгининівська сільська громада

0

0

2

0

0

0

Литовезька сільська громада

0

0

0

3

0

0

Поромівська сільська громада

0

1

0

0

0

0

Прилісненська сільська громада

0

0

7

0

2

0

Поворська сільська громада

0

0

2

0

0

0

Павлівська сільська громада

0

3

2

0

0

0

Заболоттівська селищна громада

0

0

3

0

0

0

Дубівська сільська громада

0

1

0

2

0

0

Заборольська сільська громада

0

0

2

0

0

0

Забродівська сільська громада

0

5

4

0

0

0

Колодяжненська сільська громада

0

5

5

0

0

0

Самарівська сільська громада

0

1

2

0

0

0

Вишнівська сільська громада

0

1

8

0

1

0

Шацька     селищна громада

0

0

5

0

0

0

Велицька  сільська громада

0

0

1

0

0

0

Зимнівська селищна громада

0

2

0

0

0

0

Устилузька  міська громада

0

13

7

2

0

0

Смолигівська сільська громада

0

0

0

0

0

0

Голобська селищна громада

0

0

0

0

0

0

Люблинецька селищна громада

0

0

0

0

0

0

Загалом, із 448 мандатів у радах об’єднаних територіальних громад парламентським партіям дісталось 92, що становить 20% від загальної кількості. Політична партія ВО «Батьківщина» отримала 50 депутатських мандатів; «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 32; Радикальна партія Олега Ляшка – 7; «Об’єднання «Самопоміч» – 3.

ГЕНДЕРНИЙ АНАЛІЗ УЧАСТІ ТА ПРЕДСТАВНИЦТВА

У Волинській області участь у виборах у 12 об’єднаних територіальних громадах, за якими здійснювали спостереження представники Громадянської мережі ОПОРА, 57% чоловіків та 43% жінок взяли участь як кандидати, висунуті парламентськими партіями. Як наслідок, 59% чоловіків та 41% жінок – висуванці відповідних партій – отримали депутатські мандати у радах відповідних громад у результаті виборів у ОТГ. Крім того, 56.5% чоловіків та 43.5% жінок отримали депутатські мандати у всіх радах новостворених волинських громад, де проводились вибори протягом 2016-2017 рр.

За результатами гендерного аналізу участі парламентських партій у виборах в об’єднаних територіальних громадах на Волині, відсоткове співвідношення висуванців чоловіків-жінок майже у всіх ОТГ відповідає міжнародним принципам та вимогам часу. Політичні партії, які представлені в українському парламенті, фактично в усіх громадах дотримались принципу 30% представництва осіб однієї статі.

Загалом, у Дубівській громаді парламентські партії висунули 55.5% чоловіків та 44.5% жінок; у Заболоттівській – 30% чоловіків та 70% жінок; у Княгининівській – 65% чоловіків та 35% жінок, у Литовезькій – 56% чоловіків та 44% жінок; у Павлівській – 60% чоловіків та 40% жінок; у Поворській – 54% чоловіків та 46% жінок; у Поромівській – 65% чоловіків та 35% жінок; у Прилісненській – 57% чоловіків та 43% жінок; у Забродівській – 57% чоловіків та 43% жінок; у Колодяжненській – 46% чоловіків та 54% жінок; у Заборольській – 67% чоловіків та 33% жінок; у Самарівській – 35% чоловіків та 65% жінок.

Щодо гендерного представництва у радах новостворених громад депутатів від парламентських партій, то і чоловіки, і жінки (висуванці парламентських партій на виборах) представлені у відповідних радах таких громад: Вишнівської, Литовезької, Павлівської, Дубівської, Колодяжненської, Княгининівської, Заборольської, Прилісненської, Самарівської, Забродівської, Заболоттівської, Шацької та Устилузької. Представники парламентських партій лише чоловічої статі отримали мандати у радах Зимнівської, Поромівської та Поворської громад; лише представники жіночої статі – у раді Велицької громади. Ще три громади – Смолигівська, Голобська та Люблинецька – не мають представників парламентських партій у місцевих радах за результатами виборів.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.