Новини

Постаті запорізьких нардепів: від функціонерів до революціонерів

Постаті запорізьких нардепів: від функціонерів до революціонерів

Запорізькі народні обранці репрезентують широкий суспільний зріз: від «червоних директорів», підприємців та держслужбовців до громадських активістів. Узагальнений портрет запорізького нардепа виглядає так: чоловік приблизно 50 років з вищою освітою, безпартійний, підприємець, мільйонер. П’ять із дев’яти нардепів вже потрапляли до парламенту, а В’ячеслав Богуслаєв – тричі. То ж ми вирішили дослідити законодавчу діяльність народних депутатів від Запорізької області, проаналізувати їхні статки та наявний практичний досвід, необхідний для ефективної роботи у Верховній Раді України.

Нардепи від Запоріжжя: історія та сучасність

З моменту проголошення незалежності України політична еліта Запоріжжя ніколи не відігравала значної ролі в управлінні українською державою, на відміну від дніпропетровської, донецької чи винницької. За поодинокими виключеннями, областю керували хто завгодно, тільки не корінні запоріжці, а місцевий політикум був розколотий на окремі угрупування.

Ряд запоріжців використали «свій шанс» на зламі епох та «осіли» в Києві, як наприклад «аксакал» Верховної Ради Сергій Соболєв, (народний депутат І,ІІ, ІV, VІ, VІІ, VІІІ скликань) та Олександра Кужель (народний депутат ІІ, VІІ, VІІІ скликань).

Регіон був типовою промисловою провінцією, «червоним поясом» в електоральній історії України, регулярно віддаючи голоси за КПУ, згодом «Партію регіонів» та Опозиційний блок.

Запорізькі нардепи сьогодні: хто вони?

Результат позачергових парламентських виборів 2014 року дав надію, що ситуація в регіоні повільно змінюється на краще. Незважаючи на адмінресурс, гречку та репресії, перемогу отримали представники демократичних сил.

Від Запорізької області до Верховної Ради було обрано дев’ять депутатів-мажоритарників (ТВО №74-82). П’ять депутатів з дев’яти пройшли до Верховної Ради України як самовисуванці (В’ячеслав Богуслаєв, Олександр Пономарьов, Володимир Бандуров, Євген Балицький та Сергій Валентиров), чотири – від "БПП "Солідарність": Ігор Артюшенко, Петро Сабашук, Вадим Кривохатько та Микола Фролов.

Крім цього, за партійними списками до Верховної Ради потрапили Петро Ванат, президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) "Потенціал" (45-й номер у списку «Народного фронту») та генеральний директор – головний конструктор ТОВ «НВП «Хартрон-ЮКОМ» Олександр Романовський, (72-й номер у списку «Народного фронту»). До речі, останній потрапив у парламент лише завдяки формуванню парламентської коаліції на чолі з Народним Фронтом. Внаслідок призначення декількох його однопартійців до уряду він отримав один з вільних депутатських мандатів.

04 08 2017 Narodni deputaty VIII sklykannya vid Zaporizkoyi oblasti

Розглянемо узагальнений портрет запорізького народного обранця. Це – чоловік приблизно 50 років, із вищою освітою, безпартійний, підприємець, мільйонер. Виключення з цього списку становить хіба що громадський активіст Ігор Артюшенко та ректор ЗНУ, доктор історичних наук Микола Фролов.

Усі народні обранці на момент висування та реєстрації були безпартійними. Наймолодший депутат – Ігор Артюшенко (21.09.1984 р. н.), найстарший – В’ячеслав Богуслаєв (28.10.1938 р. н.).

Політичні уподобання запорізьких парламентарів

Чотири народних депутати, які були висунуті «БПП «Солідарність» (Ігор Артюшенко, Петро Сабашук, Вадим Кривохатько та Микола Фролов) увійшли до складу її парламентської фракції. До них приєднався й самовисуванець Сергій Валентиров. Трохи згодом Ігор Артюшенко очолив Запорізький міський, а у 2016 – обласний партійний осередок «БПП «Солідарність».

В’ячеслав Богуслаєв, Олександр Пономарьов та Володимир Бандуров входять до складу депутатської групи «Воля народу», а Євген Балицький – до складу фракції «Опозиційного блоку».

Петро Ванат та Олександр Романовський війшли до складу фракції «Народного фронту». На жаль, запоріжець Петро Ванат помер 8 лютого 2017 року. Замість нього депутатом став киянин Федір Бендюженко.

04 08 2017 Vkhodzhennya do skladu deputatskykh fraktsiy hrup

Ретроспектива Запорізьких депутатів: «ху із ху?»

П’ять кандидатів вже мали досвід парламентської діяльності. Це Петро Сабашук (народний депутат ІV скликання, член депутатської фракції політичної партії «Реформи і порядок»), В’ячеслав Богуслаєв (народний депутат V, VІ, VІІ скликань, член депутатської фракції «Партії регіонів») та народні депутати VІІ скликання Олександр Пономарьов (депутатська група «За мир та стабільність»), Володимир Бандуров (позафракційний) та Євген Балицький (депутатська група «За мир та стабільність»). Зазначимо, що на парламентських виборах 2012 року Євген Балицький та Володимир Бандуров висувалися від «Партії регіонів».

Микола Фролов на момент обрання працював ректором у Запорізькому національному університеті та мав значний досвід управлінської діяльності як заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань. Сергій Валентиров займався підприємницькою діяльністю, будучи директором ТОВ Торговий дім «Агрінол». Вадим Кривохатько деякий час очолював Вільнянську районну державну адміністрацію, згодом – обласний осередок партії «УДАР» та був головою великого фермерського господарства, а Ігор Артюшенко – активістом Запорізького Майдану.

Таким чином, досвід державної служби є в трьох народних депутатів: Вадима Кривохатька, Миколи Фролова та Володимира Бандурова, який працював заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України; досвід керування підприємствами – у п’яти осіб: Петро Сабашук – генеральний директор, ПАТ "Рассвет",  В’ячеслав Богуслаев – голова ради директорів ПАТ «Мотор Січ», Сергій Валентиров – директор ТОВ Торговий дім «Агрінол», Олександр Пономарьов – голова правління ПрАТ «Бердянський райагропромпостач», та Євген Балицький – заступник директора з економіки, ТОВ «Мелітопольський автогідроагрегат».

04 08 2017 V yakiy sferi diyalnosti mayut dosvid nardepy

Від мільйонерів до простих людей

Аналізуючи статки народних обранців за 2014 рік, ми бачимо, що перше місце впевнено займає Сергій Валентиров із сумою сукупного доходу понад 6,6 млн (6 605 791 грн), з яких заробітна платня складала лише 29 272 грн, усе інше – дивіденди, проценти тощо. Цікаво, що у 2015-2016 рр. народний депутат вказує набагато менші суми. Так, у 2015 році загальна сума сукупного доходу декларанта становила 389 тис. грн,  з яких 73 712 грн заробітна плата, отримана за основним місцем роботи. На банківських рахунках (ПАТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Альфа-Банк») знаходилося понад 169 тис. грн та 16 036 доларів, ще 2 500 000 грн декларант мав готівкою.

У 2016 році банковські рахунки Сергія Валентирова становили лише 5026 грн та 253 доларів у тих же ПАТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Альфа-Банк», а на руках у народного депутата було 20 тис. доларів та минулорічна сума у гривнях  – 2 500 000 грн.

Найскромнішим народним депутатом виявився Ігор Артюшенко, який як головний спеціаліст благодійної організації Центральноєвропейський інститут демократичних реформ за 2014 рік заробив аж 8 120 грн. Жодним бізнесом та цінними паперами він не володіє. За 2015-2016 рр. його щорічний дохід становив 80 559 та 147 871 грн відповідно.

Він також входить до складу наступних громадських організацій: Запорізьке об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, Запорізьке обласне громадсько-політичне об'єднання "Українська справа" та Благодійний фонд «Лебедія».

Володимир Бандуров як народний депутат минулого скликання за 2014 рік заробив 395 786,38 грн, у той час як члени його сім’ї аж 11 060 209,43 грн.

У 2015 році його зарплатня склала 80 281 грн, у 2016 – 169 109 грн. Бандуров також є власником  ТОВ «ЛЮБОКУТ»  та ТОВ «АВАНТЕ». Він та його дружина мають значні кошти в іноземній валюті. Так, у 2015 році Бандуров мав 400000 доларів, а його дружина Наталя  200000 євро та 900 000 доларів. У 2016 році народний обранець тримав готівкою  390000 доларів, дружина – 175 000 євро та 885000 доларів.

Загальна сума сукупного доходу В’ячеслава Богуслаєва за 2014 рік  склала 4 843 938,14 грн. Заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, в 2015 році становила 70 080 грн. Набагато більшу суму складали дивіденди (7 629 312 грн) та проценти:  244 756  та 1 120 552 грн. У 2016 році заробітна платня за місцем роботи становила 132 739 грн.  Зросли й дивіденди (9 878 790 грн) та проценти (313 928 грн) Він також є кінцевим бенефіціарним власником цілої низки товариств, головні офіси яких розміщено у Росії: ТОВ «Дубненські мотори»,  ЗАТ «Енерго Сервіс», ЗАТ «Борисфен», ЗАТ «Борісфен-ТНП», ТОВ «Східноно-европейський альянс» та ряд інших.

За інформацією ЗМІ, президент запорізького підприємства «Мотор Січ» В`ячеслав Богуслаєв має найбільші грошові заощадження серед народних депутатів. Зазначається, що за 2016 рік Богуслаєв отримав більше мільярда гривень доходу.

В’ячеслав Богуслаєв також входить до керівного складу цілої низки громадських організацій: міжнародний благодійний фонд «Дніпро-Січ» імені святого всехвального апостола Андрія Первозванного, Всеукраїнський благодійний фонд «Україна майбутнього», благодійний фонд «Слов'янський аналітичний центр», громадська спілка «Федерація вертолітного спорту України»  тощо.

Серед інших народних депутатів відзначимо Петра Сабашука, чия дружина є власницею 18 юридичних осіб, Миколу Фролова, який, будучи ректором ЗНУ, мав заробітну платню майже втричі вищу, ніж як народний депутат (у 2014 році – 200 028 грн, у 2015 – 72 009 грн, а в 2016 – 153 220 грн).

Законодавча робота народних депутатів від Запорізької області

Найбільш відповідальним та дисциплінованим серед народних депутатів від Запорізького регіону є Ігор Артюшенко, який за даними письмової реєстрації відвідав 100% пленарних засідань ВРУ. Більше за всіх пропустив В’ячеслав Богуслаєв та Петро Сабашук, які були присутні лише на 25% та 47% засідань.  За кількістю поданих законопроектів впевнено лідирує Володимир Бандуров (64) та Микола Фролов (47).

За кількістю виступів по суті лідирує Петро Сабашук, який за час своєї каденції виступив 41 раз, переважно щодо розвитку будівельної галузі та житлового будівництва, регулювання містобудівної діяльності.

Депутат

Фракція/група

Запити

Законопроекти

Виступи

Відвідуваність (письмова реєстрація, %)

Ігор Артюшенко

«БПП «Солідарність»

56

36

7

100

Володимир Бандуров

«Воля народу»

3

64

4

88

Євген Балицький

«Опозиційний блок»

19

26

19

85

В’ячеслав Богуслаєв

«Воля народу»

1

10

0

25

Сергій Валентиров

«БПП «Солідарність»

3

35

1

74

Вадим Кривохатько

«БПП «Солідарність»

33

17

7

51

Олександр Пономарьов

«Воля народу»

5

39

0

87

Петро Сабашук

«БПП «Солідарність»

3

18

41

47

Микола Фролов

«БПП «Солідарність»

4

47

12

86

Зазначимо, що в законопроектах запорізьких нардепів майже відсутні корупційні ризики. Відповідно до моніторингового проекту Громадянської мережі ОПОРА, станом на жовтень 2016 року Запорізькими депутатами-мажоритарниками восьмого скликання було внесено 160 законопроектів, з яких до 121 були висновки щодо відповідності проекту нормативно-правового акта вимогам антикорупційного законодавства. Лише 15 проектів нормативно-правових актів отримали негативний висновок комітету з питань запобігання та протидії корупції. Так, не відповідали вимогам антикорупційного законодавства 6 актів Євгена Балицького, 4 акти Миколи Фролова, по 2 акти Сергія Валентирова і Вадима Кривохатька, по 1 акту Ігоря Артюшенка, Олександра Пономарьова, Володимира Бандурова та Петра Сабашука. Всі 7 законопроектів, внесених В’ячеславом Богуслаєвим, пройшли перевірку антикорупційного комітету та не містили корупційних факторів.

04 08 2017 Zakonodavcha robota narodnykh deputativ vid Zaporizkoyi oblasti

Активність у публічному просторі

Серед найбільш активних у публічному просторі політиків відзначимо Євгена Балицького та Ігоря Артюшенка.

Євген Балицький як представник «Опозиційного блоку» постійно критикує уряд, направив велику кількість депутатських запитів до Генеральної прокуратури щодо розслідування фактів причетності до посягання на територіальну цілісність України (сепаратизму) Мелітопольського міського голови та невиконання рішення суду окремими посадовими особами Мелітопольської міської ради Запорізької області; щодо дестабілізації роботи Мелітопольської міської ради Запорізької області; політичного переслідування та тиску на депутатів від «Опозиційного блоку»; нападів на депутатів та членів їх родин, знищення майна; забезпечення об'єктивного та неупередженого розслідування вказаних злочинів. Цій же темі присвячено й більшість його виступів у парламенті та ЗМІ.

Зі свого боку, йому опонує представник президентської сили Ігор Артюшенко, який наголошує, що саме мер Мелітополя Сергій Мінько зупинив сепаратистську заразу в місті Мелітополі. А самого Євгена Балицького народний депутат звинувачує у сепаратизмі та фінансуванні сепаратистів, буцім-то Балицький постійно висловлює свою антиукраїнську позицію та хоче спеціального статусу для Донбасу.

Як відомо, саме Мелітополь був ініціатором «руської весни» у регіоні, а організаторка Антимайданів у Мелітополі та Запоріжжі Катерина Уманець проводила численні акції. Наразі розслідується кримінальне провадження за ст. 111 КК України – «Держзрада», відкрите після виявлення фактів отримання нею коштів від представників спецслужб РФ на організацію масових сепаратистських акцій у Запорізькій області.

Запорізькі нардепи не новачки в політиці

Таким чином, склад запорізьких народних депутатів є вельми строкатий. Серед них є керівники великих промислових підприємств, бізнесмени, науковці та громадські активісти. Більшість має досвід державної служби на посадах заступника міністра, голови районної державної адміністрації чи заступника голови облдержадміністрації та народного депутата. 

Переважна більшість із них не новачки в українському політикумі, мають значні матеріальні статки та контролюють певні господарські структури. Серед них є як опозиціонери, які критикують дії влади, так і представники провладної фракції. Більшість із них відповідально ставиться до своєї роботи, регулярно відвідуючи Верховну Раду та готуючи законопроекти і запити.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

Дмитро Арабаджиєв, спеціально для Громадянської мережі ОПОРА

За коментарями звертайтеся:

тел.: 0667404236

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.