Новини

Черкащина: нардепи регіону голосують на 73% одностайно

Черкащина: нардепи регіону голосують на 73% одностайно

Серед народних депутатів-мажоритарників від Черкащини спостерігається одностайність у голосуваннях із середнім показником у 73%. Такими виявились результати аналізу голосувань мажоритарників регіону за допомогою сервісу ОПОРИ «Вони голосують для тебе». Також ми проаналізували, хто з черкаських нардепів є «друзями по голосуванню», наскільки вони спільно голосують між собою, як часто голосують проти своїх фракцій та присутні на голосуваннях.

Як зазначив керівник проекту ОПОРИ в рамках Програми РАДА Анатолій Бондарчук, громадяни обирають народних депутатів, вони голосують в парламенті за певні Закони, проте люди дуже часто не знають, як саме і за що. “У цьому скликанні парламенту за два з половиною роки роботи депутати голосували за винесені на розгляд Верховної Ради питання порядку денного приблизно 10 тисяч разів. Зрозуміло, що фізично всі ці голосування відслідкувати дуже і дуже складно. Проте в Україні є сервіс "Вони голосують для тебе", який автоматично збирає та аналізує голосування депутатів. За допомогою цього сервісу можна визначити "друзів по голосуванню", тобто депутатів, які мають найбільше однакових голосувань. Часто серед депутатів, які є "друзями по голосуванню", – політики з різних політичних таборів та різних партій. Це може наштовхнути на ряд висновків, тобто публічно ці політики можуть один одного критикувати, а по факту – голосувати спільно. Це стосується спільних голосувань народних депутатів із різних фракцій і спільності голосувань самих фракцій та груп. Так, за допомогою порталу Рада. ОПОРА можна проаналізувати, як, наприклад, між собою голосують провладні та опозиційні партії та виявити багато інших тенденцій. Аналізуючи, як партії та депутати голосують, можна краще сформувати уявлення про те, як працюють окремі депутати та як працює парламент загалом”, – зазначив він.

Отож, ми взялися дослідити, хто ж друзі черкаських мажоритарників.

Друзі з БПП

У позафракційного (з червня 2017 р.) Олега Петренка (ОВО 194) одразу 26 “друзів”, з якими його голосування збігаються на 97%. 16 з них – представники фракції БПП, позафракційний Андрій Парубій та дев’ять членів фракції “Народний фронт”. Присутність на голосуваннях складає 84%. Серед політик, за які максимально голосує Олег Петренко, – зняття недоторканості з народних депутатів (у липні 2017 р.), за реформу державної служби, за продовження мораторію на продаж землі, за податкову реформу, за державне фінансування партій, за реформу науки. Послідовно голосує за курс Кабінету Міністрів України, за політичний курс Президента. Ніколи не голосував за таку політику, як “узурпація місцевої влади Президентом”, та за “Кабінет Міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана”.

Найкращі друзі – із коаліційних фракцій

Найбільше, 94%, голосувань мажоритарника від 195-го округу, члена депутатської групи “Партія “Відродження” Володимира Зубика співпадають з голосуваннями Владислава Даніліна (“Народний фронт”) та Владислава Севрюкова (БПП). Цікаво, що серед тридцяти чотирьох депутатів, з якими голосування Володимира Зубика подібні на 90% і більше, – 20 представляють БПП і жоден не входить до групи “Партія “Відродження”. Із колег по фракції найбільше однакових голосувань у нього з Віктором Остапчуком – 87%. Загалом же депутат голосує проти фракції у 10% випадків. Максимально він голосує за бюджет-2016, “узурпацію” місцевої влади Президентом, призначення генпрокурором Юрія Луценка. Переважно голосує за політики, серед яких екологічна реформа, політичний курс Президента, реформування науки, фінансового сектору. Ніколи не голосує за такі політики, як, наприклад, курс України на вступ до НАТО, публічні закупівлі, продовження мораторію на продаж землі, заборону георгіївської стрічки. Його загальний показник присутності на голосуваннях – 91%.

91% спільних голосувань має член депутатської групи “Партія “Відродження” Антон Яценко із Владиславом Даніліним із “Народного фронту”. 90% – із Юрієм Буглаком із фракції БПП. Більшість депутатів, з котрими у Антона Яценка 85% і більше спільних голосувань – члени фракції БПП. І лише один із цієї когорти – Василь Гуляєв – теж із групи “Відродження”. У 15% випадків Антон Яценко голосує проти фракції. Він максимально підтримує такі політики, як продовження мораторію на продаж землі, голосування за Юрія Луценка на посаду генпрокурора, голосування за бюджет-2016. Переважно голосував за децентралізацію влади, політичний курс Президента, податкову реформу. Ніколи не голосував за публічні закупівлі, зняття недоторканості з депутатів (у липні 2017 р.), квоти для української мови на радіо та телебаченні.

81% спільних голосувань має член депутатської групи “Партія “Відродження” Валентин Ничипоренко (199-й ОВО) із Владиславом Севрюковим із фракції БПП. Ще з дев’ятьма депутатами, переважно теж із фракції БПП, має по 80% спільних голосувань. Найвищий показник спільних голосувань серед колег по фракції у нього із Василем Гуляєвим – 76%. Загалом же проти фракції депутат голосує у тринадцяти відсотках випадків. Валентин Ничипоренко максимально голосував, зокрема, за Кабінет Міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана,  продовження мораторію на продаж землі, відкриті дані. Послідовно голосував за бюджет-2016. Переважно голосував за антимонопольну, антикорупційну, екологічну, медичну реформи,  політичний курс Президента, курс Кабінету Міністрів. Ніколи не голосував за такі політики, як державна підтримка української культури, заборона георгіївської стрічки,  квоти для української мови на радіо та телебаченні, публічні закупівлі, зняття недоторканості з окремих депутатів. Був присутній під час 70% голосувань.

Не брав участі майже в половині голосувань

84% голосувань представника депутатської групи “Партія “Відродження” Геннадія Бобова (ОВО 196) співпадають з голосуваннями Федора Бендюжника (“Народний фронт”). З Юрієм Буглаком – на 82%. Максимальне співпадіння голосувань із колегою по фракції – 77%. Саме у стількох випадках Станіслав Березкін голосував так само, як і Геннадій Бобов. Проти фракції Бобов голосував у 9,4% випадків. Депутат максимально голосує за посилення заходів із кібербезпеки, “узурпацію” місцевої влади Президентом і за Кабінет Міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана. Переважно голосує за такі питання, як екологічна реформа, реформи науки та освіти, посилений контроль партій над депутатами всіх рівнів. Ніколи не голосує за декомунізацію, заборону георгіївської стрічки, зменшення податку на ввезення вживаних автомобілів, публічні закупівлі, зняття недоторканості з депутатів. Його показник участі в голосуваннях – 57%.

Друзі поза фракціями

95% голосувань позафракційного (з квітня 2017 р.) Владислава Голуба співпадають з голосуваннями також позафракційного Остапа Єднака. Із двадцятьма шістьма іншими депутатами, серед яких 18 із фракції БПП, голосування співпадають на 94%. Владислав Голуб максимально голосував за такі політики, як державне фінансування партій, публічні закупівлі, продовження мораторію на продаж землі. Послідовно голосував за курс України на вступ до НАТО, політичний курс Президента, децентралізацію влади, декомунізацію. Ніколи не голосував за бюджет-2016, звільнення суддів, відкликання партіями депутатів місцевих рад. Був присутній під час 78% голосувань.

12 друзів Рудика

Одразу дванадцять депутатів, серед яких семеро із фракції БПП та п’ятеро з “Народного фронту”, у 94% голосувань голосували так само, як і член фракції Блоку Петра Порошенка (з квітня 2016 р.) Сергій Рудик (ОВО 198). Депутат максимально голосував за такі політики, як відставка Кабінету Міністрів під керівництвом Арсенія Яценюка, продовження мораторію на продаж землі, звільнення суддів, Кабінет міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана. Послідовно голосував за бюджет-2016, декомунізацію, децентралізацію влади, квоти для української мови на радіо та телебаченні. Послідовно не голосував за державне фінансування партій. Ніколи не голосував за позбавлення депутатського мандата М. Мартиненка, дострокове припинення повноважень народного депутата Олексія Савченка та за посилення заходів із кібербезпеки. Його загальний показник участі в голосуваннях – 84%.

Чи дружать черкаські мажоритарники між собою?

Також ми дослідили, як часто власне черкаські мажоритарники демонструють одностайність при голосуваннях у Верховній Раді.

% однакових голосувань

Депутат

Олег Петренко

Володимир Зубик

Геннадій Бобов

Владислав
Голуб

Сергій
Рудик

Валентин
Ничипоренко

Антон
Яценко

Олег Петренко

-

75

66

92

91

73

81

Володимир Зубик

75

-

67

73

74

68

76

Геннадій
Бобов

66

67

-

65

65

69

71

Владислав Голуб

92

73

65

-

86

69

78

Сергій Рудик

91

74

65

86

-

67

74

Валентин Ничипоренко

73

68

69

69

67

-

70

Антон Яценко

81

76

71

78

74

70

-

 

79

72

67

77

75

69

75

73

Цифри показують, що найчастіше однакове рішення під час голосувань приймають позафракційні депутати Олег Петренко (194 ОВО) та Владислав Голуб  – у 92% голосувань.  Олег Петренко та представник фракції “Блоку Петра Порошенка” Сергій Рудик  голосували однаково у 91% випадків. Найменший середній показник одностайності у голосуваннях з колегами по регіону склав 67% у представника “Відродження” Геннадія Бобова. Це легко пояснити, з огляду на його показник участі у голосуваннях. Трохи більше, 69%, у його колеги по фракції Валентина Ничипоренка. Середній показник одностайності під час голосувань для всіх черкаських мажоритарників становить 73%. До слова, подібний аналіз минулого року показав 77%.

Більше даних щодо голосувань депутатів можна отримати на сайті rada4you.org

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.