Новини

Про що депутати від Сумщини говорять у парламенті

Експерти ОПОРИ проаналізували виступи народних обранців від Сумщини під час роботи шостої сесії Верховної Ради України VIII скликання, починаючи з лютого 2017 року. Лише один депутат весь цей час мовчав.

Із шести народних обранців Сумської області користуються своїм правом виступу п'ятеро. Поки що не брав слово ні з місця, ні з трибуни Владислав Бухарєв (округ №162, фракція політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»). Владислав Бухарєв – один із 37 депутатів, які жодного разу не виступали в стінах парламенту. Він єдиний із фракції ВО «Батькіщина», який за весь час перебування у стінах Верховної Ради не брав слова.

Олег Медуниця (член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ", округ №157) з початку  року виступав вісім разів: тричі з трибуни і п’ять разів із місця.

Під час години запитань до Уряду 10 лютого Олег Медуниця говорив про проблему з транспортним сполученням Сумщини з іншими регіонами України: «Регіон, який межує з Російською Федерацією, де більше кордон, ніж навіть у Донецькій області, де мешкає більше 1 мільйона людей, не має сталого сполучення з Західною Україною і з Південною Україною».

22 лютого Олег Медуниця з трибуни озвучив позицію фракції "НАРОДНИЙ ФРОНТ" щодо блокади торгівлі з окупованими територіями: «Ми вважаємо, що будь-яка торгівля з окупованими територіями має бути припинена, за виключенням того критичного імпорту, який на даному часі потрібен українській державі. Ми вимагаємо, щоб уряд розробив перелік таких товарів, а в перспективі повністю заблокував торгівлю з окупованими територіями».

5 квітня депутат взяв участь у обговоренні законопроекту «Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо започаткування службово-прикладного та військово-прикладного спорту».

Виступ із місця 13 квітня під час обговорення проекту постанови «Про звільнення Білоуса І. О. з посади Голови Фонду державного майна України» не можна вважати змістовним. Відповідно до стенограми цього засідання він звучить так: «Голосуємо, часу нема язиком теліпати».

24 травня Олег Медуниця під час виступу з трибуни говорив про проблеми дорожньої галузі України, а зокрема вкрай незадовільного стану доріг на Сумщині.

У червні Олег Медуниця виступав тричі. 9 червня під час години запитань до Уряду депутат звернув увагу на заборгованість по субсидіях перед місцевим бюджетом і по послузі ЖКГ. «В місті Суми це 6 мільйонів, два місяці заборгованості. По деяким містам з січня місяця на ОСББ по субсидіям не попало не копійки. Це ставить під загрозу здійснення нашої політики як  в бюджетній сфері, так і в сфері реформи ЖКГ», - вважає депутат.

21 червня Олег Медуниця говорив з трибуни про необхідність внести зміни до державного бюджету на 2017 рік та до Бюджетного кодексу. Зокрема, це стосується заборгованості по субсидіях перед компаніями, які надають послуги в житлово-комунальній сфері. Крім цього, депутат вважає, що треба виділити «500 мільйонів гривень із коштів, які були направлені в державний бюджет в рамках спецконфіскацій для того, щоб продовжити облаштування інженерних споруд на російсько-українському кордоні» в рамках проекту «Стіна». Крім цього, депутат вкотре закликав колег підтримати ідею спрямовувати кошти, які надходять від перевиконання доходів від регіональних митниць, на ремонт і будівництво комунальних доріг.

22 червня Олег Медуниця озвучив позицію фракції "НАРОДНИЙ ФРОНТ" щодо проекту Закону про внесення зміни до статті 243 Митного кодексу України щодо територіальних органів Національної поліції та закликав колег голосувати «за».

Олександр Сугоняко (фракція «Блок Петра Порошенка», округ №158) з лютого 2017 року має лише один виступ у парламенті, та й той не змістовний – 20 червня депутат передав слово своєму колезі Сергію Капліну.

Андрій Деркач (позафракційний, округ №159) не брав слово в парламенті більше року – останній його виступ датований 17 грудня 2015 року і стосувався він обговорення Державного бюджету України на 2016 рік.

Ігор Молоток (група «Воля народу», округ №160) 8 червня озвучив позицію депутатської групи «Воля народу» щодо проекту закону «Про Конституційний суд України», а також привітав жителів села Ображіївка з днем народження їх земляка, тричі героя СРСР Івана Кожедуба.

Микола Лаврик (фракція «Блок Петра Порошенка», округ №161) 17 травня з парламентської трибуни озвучив проблему ремонту доріг у Сумській та Чернігівській областях.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: +380663055190

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.