Новини

Як часто хмельницькі нардепи подають запити для вирішення проблем своїх округів

Лише троє народних депутатів, обраних в одномандатних округах Хмельницької області, систематично подають депутатські запити в інтересах своїх виборців. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували, як часто мажоритарники від Хмельниччини вдаються до депутатських запитів задля вирішення проблем своїх округів. Як з’ясувалося, найбільше запитів, що пов’язані з округом депутата, від лютого до травня 2017 року включно підготував Андрій Шинькович (ВО №189), який входить до фракції партії «Блок Петра Порошенка». У нього 13 таких запитів.

Майже так само часто використовує цей інструмент ще один представник фракції партії «Блок Петра Порошенка» Роман Мацола  (ВО №190). В його доробку 12 депутатських запитів в інтересах округу.

Активно подає депутатські запити й позафракційний Олександр Герега (ВО №192). За чотири місяці до різних інстанцій від депутата надійшло дев’ять запитів, які спрямовані на вирішення проблем в окрузі парламентаря.

Володимир Мельниченко (ВО №193), фракція партії «Блок Петра Порошенка», підготував від початку цієї сесії чотири запити в інтересах свого округу. По три запити з трибуни Верховної Ради були виголошені від Сергія Лабазюка (ВО №188), депутатська група «Воля народу», та Сергія Мельника (ВО № 187), фракція партії «Блок Петра Порошенка».

Лише один раз скористався правом подання депутатського запиту народний депутат від депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар (ВО №191).

Нагадаємо, що Закон України «Про статус народного депутата» трактує депутатський  запит як вимогу народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Відтак Президент України, керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, до яких надано запит, зобов'язані повідомити народного депутата, групу народних депутатів, комітет Верховної Ради України у письмовій формі про результати розгляду його (їх) запиту в п'ятнадцятиденний строк з дня його одержання або в інший, встановлений Верховною Радою України, строк.

Водночас окремі народні депутати зазначають, що, вирішуючи проблеми своїх виборців, воліють частіше вдаватися не до депутатських запитів, а до депутатських звернень, які не потребують, зокрема, виголошення їх із трибуни Верховної Ради. Однак зауважимо, що, на відміну від запитів, звернення – це насамперед викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.

Крім того, є різниця і у строках розгляду депутатського запиту і депутатського звернення: якщо загальний строк розгляду запиту і надання відповіді на нього становить 15 днів, то звернення розглядатимуть 10 днів (за наявності об’єктивних причин строки можуть бути продовжені до одного місяця).

Таким чином, обираючи інструмент для вирішення проблем своїх виборців, депутати насамперед мають брати до уваги не складність його застосування, а конкретну ситуацію і результати, яких хочуть досягти.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області

тел.: +380978073293

email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.