Новини

Харківські нардепи систематично не голосують у Верховній Раді

За час роботи ВРУ восьмого скликання відбулося 9137 голосувань. Більшість нардепів Харківщини взяли участь лише в 10% голосувань у парламенті.  Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Серед народних депутатів, які систематично не голосують на пленарних засіданнях, опинилися Віталій Хомутиннік, Дмитро Святаш, Володимир Кацуба, Анатолій Гіршфельд та Дмитро Добкін. Вони «проігнорували» близько 50% голосувань за фактичною присутністю на засіданні.

22 06 2017 kharkivski deputaty yaki ihnoruyut holosuvannya

Наявність персональної картки депутата в сесійній залі свідчить про його присутність під час голосування. Проте той факт, що депутат не голосує, викликає сумніви щодо його реальних показників відвідуваності, а також може стати приводом для підозри депутата в «шахрайстві» та передачі особистої картки колегам чи помічникам.

Є серед харківських нардепів і ті, які прогулюють засідання Верховної Ради. Найбільшими прогульниками голосувань стали мажоритарники Валерій Писаренко, Олександр Фельдман, Євгеній Мураєв, Володимир Мисик та Анатолій Денисенко. Вони пропустили більше половини засідань парламенту.

22 06 2017 kharkivski deputaty prohulnyky

Сумлінно голосують за питання порядку денного лише 2 з 14 депутатів-мажоритарників Харківщини – Олександр Кірш та Віктор Остапчук. Олександр Кірш взяв участь у 6974 голосуваннях, що складає 76% від усіх голосувань, а Віктор Остапчук голосував 5294 рази – 58%.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що голосування є обов’язком народного депутата, закріпленим законодавчо. У ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата України» йдеться: «Народний депутат зобов’язаний особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються Верховною Радою України та її органами». Але чи є факт неучасті більшості депутатів Харківщини в голосуваннях їх принциповим протестом, чи це банальне нехтування обов`язками – питання, яке залишається без відповіді.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ у Харківській області

тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.