Новини

Помічники народних депутатів від Сумщини вчилися взаємодіяти з виборцями

Помічники народних депутатів від Сумщини вчилися взаємодіяти з виборцями

У Сумах 20 червня відбувся тренінг для помічників народних депутатів та працівників приймалень парламентських партій на тему «Звітування народного депутата перед виборцями». Тренерами були експертки Громадянської мережі ОПОРА Ірина Стегній та Дар’я Черкашина.

Учасники тренінгу відзначили, що, незважаючи на вимоги українського законодавства, народні обранці рідко звітують перед своїми виборцями, а депутати, які обрані за списками, зовсім не підтримують зв’язок із виборцями. За даними досліджень громадських організацій, лише 15% депутатів регулярно звітує перед українцями за свою роботу. Разом з тим звітування є ефективним методом підтримки зв’язку із виборцями, звіти підвищують упізнаваність депутата і, відповідно, його шанси бути обраним. Не менш важливою функцією звітування є «виховання» виборця, це можливість наголосити на важливому в роботі депутата, виграти у довгостроковій перспективі.

20 06 2017 Sumy trening zi zvituvannia nardepiv 2

Протягом тренінгу учасники ознайомились з правами та обв`язками народних депутатів, міжнародним та українським досвідом звітування. Також команди нардепів розібрали матрицю підготовки звіту й на основі неї самі потренувалися складати звіти, плануючи їх форму та зміст залежно від цільової аудиторії.

20 06 2017 Sumy trening zi zvituvannia nardepiv 3

Учасниця заходу, помічниця народного депутата Ігоря Молотка Тетяна Сизон зазначила: «Тренінг повністю виправдав мої очікування. Незважаючи на значний досвід, було дуже цікаво і корисно подивитися про практику звітування в інших країнах, розібрати матрицю звітування, потренуватися готувати звіти для різних цільових аудиторій. Вдячна за цей тренінг організаторам».

20 06 2017 Sumy trening zi zvituvannia nardepiv 5

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 20 06 2017 Sumy trening zi zvituvannia nardepiv 1

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: 066 305 51 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.