Новини

Два мажоритарники з Дніпропетровщини майже рік не реєстрували законопроекти в парламенті

Найбільш результативним законодавцем серед 17 депутатів-мажоритарників Дніпропетровської області став позафракційний  депутат, який не входить до парламентської «більшості». Такі результати моніторингу активності депутатів Громадянської мережі ОПОРА.

Приналежність до будь-якої політичної партії не є запорукою успіху в парламенті. Активісти Громадянської мережі ОПОРА проаналізували законотворчу роботу депутатів-мажоритарників від Дніпропетровської області з початку VIII скликання до кінця травня 2017 року. Так, позафракційний депутат став беззаперечним лідером за кількістю підтриманих законопроектів, а троє представників різних політичних фракцій розподілили друге та третє місця в рейтингу.

Найбільш активним у написанні законопроектів виявився Андрій Шипко з фракції  партії «Відродження». Всього ним було зареєстровано 95 законопроектів та постанов. 10 з них вже прийняті Верховною Радою. Його колега Олександр Дубінін, позафракційний народний депутат, за період каденції долучився до написання 83 законодавчих актів, 17 з них вступили в дію, що, безумовно, найкращий показник результативності серед усіх депутатів області.

Іван Куліченко, представник фракції Блоку Петра Порошенка, зареєстрував 47 законопроектів, з них прийнято – 11. А представник «Народного фронту» Олег Кришин зареєстрував 64 законопроекти, з яких 10 вже прийнято.

Позафракційний народний депутат Віталій Купрій встиг зареєструвати 73 законопроекти, 7 із них підтримано Верховною Радою.

Яків Безбах, який також не входить до складу жодної фракції парламенту, став співавтором 80 проектів законів і постанов, 7 із них прийнято та підписано Президентом. Уже цього року в парламенті зареєстровано 15 його законопроектів, один з них безпосередньо стосується вирішення проблем виборців області – №6093 «Про завершення будівництва Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (щодо забезпечення формування сприятливих умов відносно впровадження та функціонування інноваційно-інвестиційних проектів)».

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Максим Курячий зареєстрував 78 законопроектів, 8 із них вже прийнято. У поточному році вже зареєстровано 11 його законопроектів, один з них, №5693 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо збільшення обсягу видатків на заробітну плату працівникам державних підприємств космічної галузі» безпосередньо стосується вирішення нагальної проблеми виборців його округу.

Троє представників «Опозиційного блоку» в парламенті Костянтин Павлов, Андрій Гальченко та Дмитро Шпенов також зареєстрували законопроект, що безпосередньо стосується виборців Дніпропетровської області №6338 «Про деякі питання списання та реструктуризації заборгованості підприємств літакобудівної промисловості, суднобудівної промисловості та космічної галузі перед бюджетами і соціальними фондами та забезпечення їх фінансового оздоровлення». Проте загальна результативність прийнятих законопроектів до зареєстрованих у цих депутатів невисока. Зокрема, Костянтин Павлов зареєстрував 66 законопроектів, із них прийнято три. Андрій Гальченко – співавтор 65 законопроектів, два з яких прийнято. Дмитро Шпенов вніс на розгляд 78 законопроектів та постанов, з яких прийнято лише один проект. Артур Мартовицький, також з фракції «Опозиційний блок», зареєстрував 26 законопроектів, один з яких був прийнятий.

Позафракційний депутат Андрій Денисенко, який в минулому році був відзначений ОПОРОЮ як автор постанови №3864 «Про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області», цьогоріч зареєстрував лише два законопроекти, таким чином, загалом 25. Нагадаємо, ОПОРА раніше вже писала щодо ініціатив депутатів-мажоритарників на найвищому законодавчому рівні.

Представник блоку Петра Порошенка Костянтин Усов зареєстрував 18 проектів законів та постанов. Два законопроекти вже було підтримано більшістю парламентарів. Тетяна Ричкова, також з Блоку Петра Порошенка, набула депутатських повноважень 6 вересня 2016 року, проте, вже встигла зареєструвати 13 законодавчих актів.

Ще один позафракційний депутат Валентин Дідич за час своєї каденції зареєстрував 63 законодавчих акти, з них 20 у цьому році. Чотири проекти вже було прийнято.

Позафракційний депутат Дмитро Ярош зареєстрував найменшу кількість законопроектів чи постанов, лише 9. Жоден з них не був підтриманий. Цікаво, що останній законопроект депутатом був зареєстрований 21.06.2016, майже рік тому. Вадим Нестеренко з фракції Блок Петра Порошенка не реєстрував законопроекти з жовтня минулого року. До цього часу встиг зареєструвати 13, один з яких щодо проведення парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення» було підтримано.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко, громадська консультантка ОПОРИ в Дніпропетровській області

тел: 050 100 88 91

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.