Новини

Депутати Верховної Ради продовжують готувати більше законопроектів до чужих комітетів: аналітика ОПОРИ

Депутати Верховної Ради продовжують готувати більше законопроектів до чужих комітетів: аналітика ОПОРИ

Одним із найважливіших аспектів роботи народного депутата є робота в парламентських комітетах. Аналізуючи роботу парламентарів у комітетах Верховної Ради України, Громадянська мережа ОПОРА вирішила дослідити підхід депутатів до їхньої роботи стосовно підготовки законопроектів до свого та чужих комітетів.

ЯК БУЛО

Подібне дослідження експерти ОПОРИ вже робили у лютому 2016 року, то ж зараз є можливість відстежити, чи змінилась ситуація. На початку минулого року найбільший відсоток законопроектів, які стосуються сфери відання комітетів, у складі яких працюють їх автори, підготували депутати фракції «Об’єднання «Самопоміч» (30% від загальної кількості). На другому місці з 29% – депутати фракції «Народний фронт», третьому з 25% – «Блок Петра Порошенка». Далі за цим показником йде група «Партія «Відродження» – 22%, «Опозиційний блок» – 20%, ВО «Батьківщина» – 19%, група «Воля народу» – 18%. Найгірший показник у депутатів фракції Радикальної партії Олега Ляшка (16%) та позафракційних (13%). Загалом народні депутати підготували 22% законопроектів до комітетів, у складі яких вони працюють, 78% – до інших комітетів. Детальніше з дослідженням можна ознайомитись за посиланням.

ЯК Є ЗАРАЗ

У травні цього року Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, якою є ситуація з підготовкою депутатами законопроектів не до своїх комітетів зараз. Згідно із дослідженням, відсоток законопроектів, підготовлених депутатами не до тих комітетів, у яких вони працюють, дещо зменшився.

Найбільший відсоток законопроектів, що стосуються сфери відання комітетів, у складі яких працюють депутати, підготували представники фракції «Народний фронт» – 29% від загальної кількості підготовлених законопроектів. На другому місці депутати фракції «Об'єднання «Самопоміч» – 28%, на третьому – депутати групи «Партія «Відродження» – 27%. Далі за цим показником йдуть депутати «Блоку Петра Порошенка» (25%), «Опозиційного блоку» (21%), Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Батьківщина» (по 20%). Найнижчий відсоток законопроектів, поданих до своїх комітетів, у депутатів групи «Воля народу» (19%) та позафракційних депутатів (15%).

Таким чином, у депутатів фракцій ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок», груп «Партія «Відродження», «Воля народу» та позафракційних відсоток підготовлених до своїх комітетів законопроектів дещо зріс. Натомість у депутатів фракції «Об'єднання «Самопоміч» цей показник дещо знизився. У депутатів фракцій «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка» цей показник не змінився.

Загалом, у відсотковому значенні, ситуація з підготовкою депутатами законопроектів до тих комітетів, у складі яких вони працюють, дещо покращилась. Відсоток підготовлених законопроектів до своїх комітетів зріс із 22% до 24%. Відповідно відсоток законопроектів, підготовлених депутатами до чужих комітетів, зменшився з 78% до 76%.

АКТИВНІСТЬ УСЕРЕДИНІ КОМІТЕТІВ

Найбільшу кількість законопроектів за весь час каденції нинішньої Верховної Ради було подано до Комітету з питань податкової та митної політики (1066), Комітету з питань запобігання і протидії корупції (1065) та Комітету з питань правової політики та правосуддя (1012). Найменше – до Комітету з питань молодіжної політики, спорту та туризму (257), Комітету з питань інформатизації та зв’язку (190) та Комітету з питань культури і духовності (171).

Найбільший відсоток законопроектів, підготовлених саме членами комітету, в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (45%). Друге місце за цим показником у депутатів, що є членами Комітету з питань податкової та митної політики (41%), а третє – у депутатів, що є членами Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності (33%). Найменшим цей показник є у депутатів, що є членами Комітету з питань запобігання і протидії корупції (8%), Комітету в закордонних справах та Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України (по 6%), Комітету з питань європейської інтеграції (1%).

ХТО З ДЕПУТАТІВ НАЙБІЛЬШ ПОСЛІДОВНИЙ

Найбільший відсоток законопроектів до комітетів, у складі яких вони працюють, підготували народні депутати Ніна Южаніна («Блок Петра Порошенка», член Комітету з питань податкової та митної політики) – 79% (46 з 58 законопроектів), Микола Паламарчук («Блок Петра Порошенка», член Комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності) – 75% (57 з 76 законопроектів) та Віктор Король («Блок Петра Порошенка», член Комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності) – 74% (26 з 35 законопроектів).

Є серед народних обранців і той, хто готував законопроекти лише до комітету, в якому працює. Це – Костянтин Жеваго (позафракційний, член Комітету з питань правової політики та правосуддя). Щоправда, підготував він усього один проект закону. І він взагалі є єдиним, підготовленим цим народним обранцем за весь час чинної каденції у Верховній Раді України.

У той же час серед парламентарів є й ті, які віддають перевагу напрацюванню законопроектів не до своїх комітетів, а виключно до чужих. Одразу 34 народні обранці мають 100% показник у цьому компоненті, адже не підготували жодного законопроекту, що стосується сфери відання комітетів, у складі яких вони працюють. Це може свідчити про те, що депутати не зацікавлені в підготовці законопроектів до своїх комітетів або не мають для цього необхідних професійних компетенцій.

Зокрема, лідерство тут утримують Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина», член Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин) – 77 законопроектів, підготовлених до інших комітетів, Олександр Вілкул («Опозиційний блок», член Комітету з питань європейської інтеграції) – 74 законопроекти до інших комітетів, а також Андрій Артеменко (позафракційний, член Комітету з питань європейської інтеграції) – 46 законопроектів до інших комітетів.

Варто зазначити, що під час аналізу враховувалися кількість законопроектів, які підготував член фракції самостійно або у співавторстві з іншими депутатами. Наприклад, якщо депутат є членом Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин та розробив законопроект, який відноситься до сфери відання даного комітету в співавторстві з 4 депутатами, які є членами інших комітетів, то йому зараховується, що він підготував законопроект до свого комітету, а іншим 4 співавторам – що вони розробили законопроект не до того комітету, до складу якого входять.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що основним критерієм членства депутата в певному комітеті повинні бути саме професійні навички та компетенції депутата, які відповідають предмету відання його комітету, а не політична доцільність, необхідність дотримання партійних квот чи відстоювання приватних або корпоративних інтересів певних депутатів та груп впливу.

Матеріал підготовлено в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа.

 

За коментарями звертайтеся:

Андрій Токарський, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 063 617 96 93

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.