Новини

Як і перед ким звітують народні депутати від Кіровоградщини?

Серед п`яти народних депутатів-мажоритарників від Кіровоградської області  троє систематично інформують виборців про свою діяльність, один робить це епізодично, ще один – не проявляє інформаційної активності. Такі результати аналізу активності народних обранців експертами Громадянської мережі ОПОРА.

З початку шостої сесії Верховної Ради VIII скликання Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг діяльності 88 народних депутатів-мажоритарників із 13 регіонів України. До нього були включені всі п`ять депутатів, які обрані в одномандатних виборчих округах Кіровоградської області: Костянтин Яриніч (ВО 99), Станіслав Березкін (ВО 100), Михайло Поплавський (ВО 101), Олесь Довгий (ВО 102) та Анатолій Кузьменко (ВО 103).

За перші три місяці моніторингового періоду експерти ОПОРИ проаналізували законотворчість депутатів, роботу в округах, активність у соціальних мережах тощо. Одним із критеріїв оцінки роботи депутатів став їх звіт перед виборцями. Для цього народні депутати від Кіровоградщини використовують публікації в ЗМІ, повідомлення в соціальних мережах і на власних Інтернет-сторінках, виступи під час зустрічей з виборцями.

За період з 1 лютого по 27 квітня найактивніше звітував про свою діяльність Костянтин Яриніч. На другому місці опинився Олесь Довгий, на третьому – Станіслав Березкін, Анатолій Кузьменко посів четверту позицію, на п’ятому місці виявився Михайло Поплавський.

Загалом на сторінці народного депутата Костянтина Яриніча (фракція партії «Блок Петра Порошенка») у мережі Фейсбук та на сайті обласного осередку партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» розміщено 15 інформаційних повідомлень у форматі звіту. Також депутат звітував про свою діяльність під час виступів на 6 публічних заходах в окрузі, на 1 зустрічі з виборцями, на 1 ефірі на регіональному телеканалі, у друкованих та онлайн-ЗМІ. Звіти депутата стосуються як законодавчої діяльності, так і роботи в окрузі.

Активно інформував про свою діяльність в соціальній мережі Фейсбук народний депутат Олесь Довгий (група «Воля народу») – тут розміщено 12 повідомлень у форматі звіту. Зокрема, у 2017 році депутат почав розміщувати в соціальній мережі щомісячні звіти з використанням інфографіки. Також депутат звітує про свою діяльність на сторінках районних газет. У 2017 році на сайті народного депутата інформація не оновлювалася. З початку шостої сесії Верховної Ради VIII скликання Олесь Довгий не відвідував округ і не звітував перед виборцями особисто.

Народний депутат Станіслав Березкін (група «Партія «Відродження») не має сторінок в соціальних мережах (окрім сторінки благодійного фонду). Про свою роботу депутат інформує через сайт, де у 2017 році розміщено 6 інформаційних повідомлень у форматі звіту. Також інформація про діяльність депутата з’являється в онлайн-ЗМІ. На відкритих зустрічах з громадянами депутат не звітував.

Анатолій Кузьменко (фракція партії «Блок Петра Порошенка») не має сторінки в соціальних мережах та  сайту. Про свою діяльнсть епізодично звітує в районних ЗМІ та під час зустрічей в окрузі. Звітування в основному стосується роботи в окрузі.

Михайло Поплавський (група «Воля народу») про свою роботу депутата Верховної Ради у 2017 році практично не звітував. На сторінці в соціальній мережі Фейсбук у 2017 році лише один допис стосується роботи народного депутата Михайла Поплавського. Усі інші – сфери культури та особистого бізнесу. З початку шостої сесії Верховної Ради VIII скликання народний депутат один раз відвідував округ з робочим візитом. Новини на персональному сайті депутата востаннє оновлювалися у 2014 році.

Моніторинг проходить у рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа

 

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області

тел: 0957943072

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях та Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.