Новини

Аналіз активності народних депутатів від Полтавщини в Facebook

Серед 8 народних депутатів-мажоритарників від Полтавської області в соціальній мережі Facebook троє активно інформують виборців про свою діяльність або позицію щодо проблемних питань, четверо роблять це періодично, а один – зовсім припинив. Такі результати аналізу активності народних обранців експертами Громадянської мережі ОПОРА.

З початку шостої сесії Верховної Ради VIII скликання Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг діяльності 88 народних депутатів-мажоритарників з 13 регіонів України. До нього були включені усі 8 депутатів обраних в одномандатних виборчих округах Полтавської області: Сергій Каплін (ВО 144), Юрій Бублик (ВО 145), Юрій Шаповалов (ВО 146), Олег Кулініч (ВО 147), Костянтин Іщейкін (ВО 148), Андрій Река (ВО 149), Костянтин Жеваго (ВО 150) та Руслан Богдан (ВО 151).

За перші два місяці моніторингового періоду експерти ОПОРИ проаналізували не лише законотворчість депутатів та роботу в округах, але й активність у соціальній мережі Facebook. Таким чином, за період з 1 лютого по 31 березня найактивнішим Facebook-депутатом став Сергій Каплін. На другому місці опинився Костянтин Іщейкін, а на третьому – Юрій Бублик. Слід зазначити, що в одного з проаналізованих обранців, а саме Костянтина Жеваго, сторінка в соцмережі неактивна з 2012 року.

narodni deputaty poltavshchyny v facebook 20 04 2017

Сергій Каплін (фракція партії «Блок Петра Порошенка»)

Протягом лютого-березня Каплін опублікував 204 власних дописів на своїй сторінці. Здебільшого у власних дописах він виступав з критикою «коаліційних» сил.

Так в одному з дописів за 23 березня Каплін говорить про створення нової «голубої» коаліції: «У Верховній Раді повністю оформилася коаліція БПП, НФ та РПЛ. Відповідно до нашого дослідження статистика спільного голосування по основним законопроектам складає майже 99%. Отже, нова «голуба» коаліція – це факт. До речі, саме так, голубою, її називають у кулуарах парламенту».

При цьому, якщо в лютому критика більше стосувалась спікера ВР Андрія Парубія та голови «Народного фронту» Арсенія Яценюка, то в березні більше критики отримував лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко. Загалом за моніторинговий період було зафіксовано 37 дописів відповідного характеру.

Також Каплін досить багато уваги приділяв темі виплати пенсій пенсіонерам-силовикам. У дописі за 28 березня він закликав створити Міністерство ветеранів, щоб захистити перерахунок пенсій: «Я вкотре закликаю приєднуватись до нашої боротьби афганців, чорнобильців, бійців АТО. Разом маємо добитись справедливості і постійної уваги, а не тільки реакції на акції і протести. Саме тому повинно бути створене Міністерство ветеранів».

Ще однією темою висвітлення стало Львівське сміття та вивезення його на територію Полтавщини. На дану тематику було зафіксовано 9 дописів від Капліна. Також народний депутат активно висвітлював діяльність власної політичної сили – «Соціал-демократичної партії» – 30 публікацій.

Костянтин Іщейкін (фракція партії «Блок Петра Порошенка»)

Також високу активність в соцмережі проявив Костянтин Іщейкін, який за лютий-березень опублікував 132 власних пости. При цьому, переважна більшість публікацій – це публікації особистого характеру, привітання тощо. 34 рази народний депутат на своїй сторінці звітував про виконану роботу. Велика кількість з цих постів стосується роботи в окрузі, зокрема допомоги в ремонті шкіл, лікарень, будинків культури тощо. Так, лише за 30 березня депутат зробив 4 пости про допомогу з ремонтом Оржицього будинку культури, Лубенської лікарні, а також трьох Лубенських навчальних закладів.

Крім цього, окрему увагу народний обранець приділяє питанню фінансування українського кінематографу: «Прийнятий закон №3081-д з президентськими поправками. За українським кіно закріплюється мінімум 15% ефіру телерадіокомпаній на місяць (більше можна, менше – ні), а з 2022 року – 30%. Ми сподіваємось, що за 5 років українського контенту побільшає! Це реальна підтримка українського кінематографа!»

Також Іщейкін зробив 18 дописів щодо проблемних питань, які здебільшого стосуються автошляхів Полтавщини, реформування медичної галузі, а також боротьби з тютюнопалінням: «Я разом майже з 20-ма колегами підтримуємо законопроект №4030а, який забороняє рекламу сигарет у місцях їх продажу. Якщо ініціатива стане законом, магазини і кіоски будуть змушені прибрати викладки сигарет зі своїх вітрин. І на них більше не задивлятимуться діти».

Активно висвітлюються й робочі візити нардепа до округу та прийоми громадян.

Юрій Бублик (позафракційний)

Юрій Бублик зробив 101 публікацію в Facebook. Переважна більшість дописів (41) не стосувались депутатської роботи обранця – привітання, рецензії на кінопродукцію тощо. В 13 публікаціях народний депутат прозвітував про виконану діяльність, зокрема про запропоновані законопроекти, проведення роботи в окрузі.

Наприклад, у дописі за 5 березня повідомляється про допомогу Бублика у вирішенні проблем з побудовою додаткового водогону в Яківцях: «Щоб пришвидшити вирішення цієї проблеми, я звернувся до голови облради Олександра Біленького та до міського голови Полтави Олександра Мамая. Вони зініціювали технічну нараду з представниками КП «Полтававодоканал», Київської райради та міського управління капітального будівництва».

Ще 14 дописів було присвячено проблемним питанням українського суспільства. Переважна більшість із них торкаються питання патріотичного виховання українців. Відтак, у дописі від 2 лютого Бублик критично висловлюється відносно газети «Вечірня Полтава» за «антиукраїнські», на його думку, публікації: «Якщо Марченко (редактор газети – ОПОРА) не зрозумів нас, то, можливо, зрозуміють компетентні органи, до яких ми звернулися з проханням припинити цю антиукраїнську діяльність. А також вжити заходів, щоб більше не допустити інформаційних «вкидів» проросійського чи сепаратистського спрямування у цьому виданні та інших ЗМІ на Полтавщині».

Також протягом моніторингового періоду було зафіксовано 15 публікацій благодійного характеру. В них повідомлялось про допомогу учасникам АТО, а також надання транспортних засобів для спортивних та культурно-мистецьких дитячих гуртків. Крім цього, Юрій Бублик активно анонсує свої виступи на телебаченні – 11 публікацій, та розміщує відео з цих ефірів чи виступів у Верховній Раді – 7.

Олег Кулініч (депутатська група партії «Відродження»)

З початку лютого по кінець березня Олег Кулініч зробив 47 власних дописів у соціальній мережі. Майже всі вони стосувалися його професійної діяльності як народного депутата та мали відношення до аграрної тематики. Найбільше Кулініч звітував про власну діяльність – 19 постів. При цьому, регулярно висвітлювалась робота в Аграрному комітеті ВР.

Також Кулінічем було зроблено 11 публікацій щодо проблемних питань, які здебільшого стосувались аграрної тематики та проблем ЖКГ. Зокрема, в дописі від 29 березня народний депутат торкається питання нової методики розрахунків за газ: «Сам рівень розрахунків за газ показує, що країна вочевидь пішла не тим шляхом, і такі рішення в умовах нинішньої соціальної напруженості є ні що інше, як гра з вогнем. А у газовому питанні гра з вогнем дуже небезпечна – як у прямому, так і в переносному сенсі».

Активно публікував нардеп й відео власних виступів у сесійній залі Верховної Ради – 8 постів. Крім цього, 4 дописи Кулініча містили інформацію про благодійну діяльність народного обранця. Зокрема, про запроваджений ним конкурс для учнів шкіл – «Ми – чудовий дружній клас!», в межах якого переможці отримують змогу відвідати визначні місця Полтавщини.

Андрій Река (фракція партії «Народний фронт»)

За моніторинговий час Андрій Река зробив 24 власні публікації. З них 6 – це пости на проблемні питання, 5 – звітування про власну діяльність як депутата. Решта – відео власних виступів, публікації матеріалів зі ЗМІ, та різноманітні привітання чи пости відносно знакових дат.

Двічі в своїх дописах Река критично згадав в.о. начальника ГУ ДФС у Полтавській області Сергія Садового. Зокрема, народний депутат називає чиновника «хабарником» та обіцяє боротися за відставку фіскальника: «Я, від поважних службовців фіскальної служби Полтавської області, отримав інформацію, що Садовий С . В. буде претендувати на пост голови ДФС ОБЛАСТІ і відразу подумав – Путін також хоче претендувати на Україну, так вся Україна повстала і бореться з цим горем. Невже у ДФС України знайдуться запроданці, щоб призначити хабарника Садового. Я буду боротися проти».

22 лютого Река в своїх постах двічі згадав Юлію Тимошенко, де закликав лідерку «Батьківщини» скласти мандат народного депутата: «В Україні поширюється хаос. Я і тільки я, спостерігаючи десятки років і приймаючи активну участь у розбудові України, чесно і відкрито раджу... Добра Україні і українцям хоче Юля, тож давайте її підтримаємо, тільки при умові, що вона (Юля) добровільно і негайно складе мандат ДЕПУТАТА і вийде із Батьківщини. Це послання я передам дітям і онукам для історії, бо якщо Юля цього не зробить, то моє покоління не побачить процвітаючої України».

Руслан Богдан (фракція партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»)

У період з 1 лютого по 31 березня Руслан Богдан зробив 9 власних публікацій на своїй сторінці у соцмережі. 8 з них – це різноманітні привітання або ж відео розважального характеру. Лише в одній публікації за 10 лютого Богдан висловив свої думки стосовно проблем у країні. В ній нардеп критикує діючу владу, та конкретно Президента й Міністерство охорони здоров'я України. При цьому цей пост не має відношення до певної інформаційної події: «В державі, де владі немає діла, як живе похилого віку людина, лікар, вчитель чи безробітній. І розумієш, що Україні потрібне повне перезавантаження влади, бо втратило авторитет навіть саме поняття «влада».

Найбільше на власній сторінці Руслан Богдан поширює дописи від партії «Батьківщина», в яких найчастіше спікером виступає партійна лідерка Юлія Тимошенко. За цей час нардеп поширив 5 таких дописів.

Юрій Шаповалов (депутатська група партії «Відродження»)

Протягом лютого-березня Шаповалов розмістив лише 2 дописи на власній сторінці у соцмережі. Обидві публікації були зроблені наприкінці березня. В публікації за 23 березня Шаповалов анонсував розгляд питання будівництва нового моста в Кременчузі на засіданні транспортного комітету ВР.

28 березня він розмістив допис про результати власної діяльності в межах виборчого округу. Зокрема, про відкриття оновленого спортивного блоку Ліцею №11 міста Кременчук: «На оновлення спортивної зали були залучені кошти державної субвенції соціально-економічного фонду, які мені вдалось вибити на Кременчук в минулому році. Загалом це близько 20 млн. грн. В цьому році маємо амбітні плани. Вже залучено 25 млн. грн. державних коштів на Кременчук. Це об'єкти медицини, освіти, культури, спорту тощо».

Костянтин Жеваго (позафракційний)

Остання активність на сторінці народного депутата Жеваго спостерігалася 1 грудня 2012 року.

 

Моніторинг проходить у рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області

тел. +3 8099 674 45 65,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.