Новини

У Полтаві з помічниками нардепів обговорили, як потрібно звітувати, аби народного депутата почули

У Полтаві з помічниками нардепів обговорили, як потрібно звітувати, аби народного депутата почули

Вчора в Полтаві пройшов тренінг «Звітування народного депутата перед виборцями» для помічників народних депутатів та працівників приймалень парламентських партій. На захід завітали представники п’ятьох депутатів-мажоритарників, а саме команди Юрія Бублика, Сергія Капліна, Костянтина Іщейкіна, Олега Кулініча та Андрія Реки.

5 лютого 2016 року Україна приєдналася до Декларації відкритості Парламенту. Це – міжнародний стандарт, покликаний забезпечити відповідальне виконання парламентами їхньої представницької функції. У той же час Розпорядження № 47 “Про деякі заходи щодо забезпечення відкритості процесу роботи Верховної Ради України, її органів, народних депутатів України та Апарату Верховної Ради України”, підписане Головою ВР, повинно було простимулювати заповнення єдиної узгодженої форми звітності та контролю над регулярним звітуванням. Проте народні депутати на сьогодні й досі не запровадили практику регулярного та узгодженого звітування про свою діяльність. Лише 15% народних депутатів виконують цей обов’язок. А це суттєво обмежує можливість виборців отримати доступну інформацію про діяльність своїх обранців та зробити висновки щодо якості представництва своїх інтересів у парламенті. Але для того, аби цей показник виріс кількісно та став більш якісним для команд народних депутатів, консультанти ОПОРИ в регіонах проводять тренінги, до числа яких увійшла й Полтавська область.

23 06 2017 trening poltava6

Упродовж дня учасники ознайомились із правовою основою роботи народних депутатів у Верховній Раді України та виборчому окрузі, правами, обов’язками, гарантіями діяльності народного депутата. Також вони підсумували, що народний обранець повинен брати участь  в законотворчості та здійсненні парламентом інших його функцій, а основною метою депутатської діяльності є представлення інтересів народу в парламенті, забезпечення відповідності загальнодержавних інтересів інтересам народу. І саме з метою найкращого виконання народним депутатом України своїх завдань, законодавство України наділяє народних обранців необхідними правами й обов’язками. Проте ці поняття досить часто плутають, тому робота учасників у групах змогла допомогти чітко розмежувати їх. І вже, виходячи з результатів, учасники тренінгу разом з модераторами підкреслили, що звітування в першу чергу повинно включати те, що прописано в законодавстві. А от та діяльність, якою депутат не уповноважений займатись в окрузі до звітування, по факту, не відноситься, а саме: виділення грошей чи інша матеріальна допомога, оскарження судових рішень, призначення виплат та надання пільг, вирішення побутових проблем чи приватних суперечок.

23 06 2017 trening poltava7

Крім того, під час заходу була обговорена мета звітування перед виборцями та проговорена головна інформація, яку потрібно включати до звіту. Адже Законом України «Про статус народного депутата України» чітко не визначено порядку звітування народного депутата України, а також не визначено обсягу тієї інформації, яка має надаватися виборцям. Проте за допомогою роботи в групах присутні були ознайомлені із міжнародними прикладами звітування парламентарів, а також обговорили з стан та якість звітів народних депутатів України. Кожен зміг проаналізувати, наскільки це підходить для його народного депутата.

23 06 2017 trening poltava2

На завершення модератори попросили учасників об’єднатися в групи та створити власну матрицю для звітування народного депутата. Після презентації учасники підбили підсумки і дійшли висновку, що форма звітування народного депутата повинна підлаштовуватись під кожну аудиторію окремо. У разі, якщо округ складає більшою мірою сільська місцевість, то  парламентар повинен приділяти увагу зустрічам та звітувати через друковані ЗМІ. У місті підключаються виступи на телерадіокомпаніях, активність соціальних мереж. А в ідеальному випадку народний депутат повинен разом з помічниками використовувати усі можливі канали комунікації, адже його роботу можна оцінити в разі, якщо вона десь висвітлюється. А інакше знову пролунає від виборця класична фраза: «Депутати нічим не займаються».

23 06 2017 trening poltava5

Після завершення тренінгу Анна Литовченко, помічник-консультант народного депутата Юрія Бубліка, зазначила, що тренінг від Громадянської мережі ОПОРА її здивував: «Програма – чітка та лаконічна. Завдання – цікаві й пізнавальні. Атмосфера затишку, дружби і позитиву». Анна також подякувала за нові знання та позитивні емоції. Підкреслила, що, без перебільшення, їй все сподобалось. Попросила на подібні заходи кликати ще.

Дмитро Кубрак, помічник-консультант народного депутата Костянтина Іщейкіна, подякував за змістовний тренінговий процес, учасником якого він став. «Цікавим відкриттям для мене було ознайомлення зі зразками реальних звітів європарламентарів та звітів нині діючих народних депутатів ВР. Оскільки я людина більш практична, то для мене було важливо почути саме про досвід колег – ми побачили різні підходи та різноманітність форм подачі такої інформації. Організація та технічне забезпечення було на найкращому рівні», – залишив свій коментар Дмитро.

23 06 2017 trening poltava8

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина, громадська консультантка ОПОРИ в Полтавській області

тел.+38 099 674 45 65

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.              

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.