Новини

Більшість мажоритарників Полтавщини в запитах переймаються проблемами своїх округів

Один з мажоритарників Полтавщини не подав жодного запиту впродовж 2017 року, запити двох народних обранців не стосуються виборчого округу, й лише один депутат лідирує за кількістю запитів щодо локальних проблем. Такий результат аналізу Громадянської мережі ОПОРА активності подання депутатських запитів народними обранцями від Полтавщини.

Згідно з аналізом, один із обранців взагалі не подав жодного запиту –  Костянтин Жеваго (ВО 150). Костянтин Іщейкін (ВО 148) та Андрій Река (ВО 149) хоча й подавали запити, проте жоден з них не стосувався проблем округів. А ось Юрій Бублик (ВО 145) став лідером серед мажоритарників Полтавщини й по загальній кількості запитів –  19, й по кількості запитів щодо округу –  17.

Руслан Богдан (ВО 151) протягом 2017 року подав три депутатські запити, один з яких, хоча і є загальним, проте має відношення й до проблем округу. Всі запити є колективними. При цьому в жодному з випадків Богдан не виступав як автор запиту. Єдиний запит, що стосувався округу, був направлений до Кабміну щодо збільшення фінансування бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном». Решта двоє запитів стосувались відповідності керівника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області займаній посаді та тривалого розслідування факту загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова.

19 депутатських запитів протягом січня – травня цього року подав Юрій Бублик (ВО 145). У 17 випадках нардеп виступав автором, а 15 запитів мали відношення до проблем округу. Більшість запитів (11) були підготовлені Бубликом на основі звернень до нього окремих громадян.

Так, обранець надіслав чотири запити щодо проблем області до Кабінету Міністрів, зокрема про відмову в наданні статусу учасника бойових дій; щодо можливого блокування Службою безпеки України імпорту скрапленого газу українськими компаніями-імпортерами; про необґрунтоване скасування пільг, наданих органам місцевого самоврядування на електроенергію; щодо врегулювання розміру заробітної плати будівельників із залученням бюджетних коштів.

Вісім запитів було надіслано до керівників Міністерств та відомств України. Усі відносяться до проблем округу. Серед них – запит щодо сепаратистських проявів у Октябрському (нині – Шевченківському) районному суді міста Полтави; два запити до різних інстанцій про необґрунтоване скасування пільг, наданих органам місцевого самоврядування на електроенергію; про відмову в наданні статусу учасника бойових дій; щодо корупційних дій полтавського міського голови Мамая. Ще три запити – про незаконне заволодіння державним майном керівником ТОВ «Укрторгбуд»; про невиконання посадовими особами Полтавської міської ради судових рішень щодо прийняття до комунальної власності об'єктів житлового фонду. А запит щодо порушення вимог чинного законодавства ліквідатором ПАТ «Банк Михайлівський» нардеп подав також й до Генерального прокурора України.

Zapyty deputativ Poltavshchyny za sichen traven 2017

Костянтин Іщейкін (ВО 148) подав чотири колективних запити, жоден з яких не має відношення до проблем виборчого округу. Зокрема, три запити до Генпрокурора: щодо особистого контролю досудового розслідування усунення наслідків аварії на Карантинному молі, щодо розслідування факту загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова, щодо фактів вчинення посадовими особами ОФ ДП «АМПУ» свідомих та навмисних порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції». Останній також було надіслано й на ім'я голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Що стосується Сергія Капліна (ВО 144), то протягом 2017 року він подав 10 депутатських запитів, шість із яких мають відношення до проблем округу. При цьому лише одного разу Каплін підписався під колективним запитом до Генпрокурора щодо розслідування факту загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова. У решті випадків нардеп виступав як єдиний автор запиту. Слід зазначити, що усі звернення обранця базувались на власній ініціативі.

Зокрема, Каплін двічі звертався до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Спочатку щодо проблем округу про вирішення питання перерахунку пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ. Другий запит стосувався підвищення розміру соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, на оплату яких держава встановлює субсидії. Три запити відносно проблем Полтавщини були написані на ім'я Генпрокурора: щодо розслідування обставин конфлікту в місті Полтава 5 квітня 2017 року та можливих корупційних дій Полтавської міської влади, щодо взяття під контроль розслідування фактів нелегального вивезення сміття з міста Львова на сміттєзвалища інших міст та щодо взяття під контроль розслідування фактів покривання нелегальних маршрутних пасажирських перевезень у місті Полтава. Ще один запит відносно округу стосувався законності проведення тендеру на укладення договору на здійснення технічного нагляду ремонту вулиці Європейської у м. Полтаві.

Олег Кулініч (ВО 147), слідом за Юрієм Бубликом, йде на другому місці й за кількістю поданих запитів – 14, й за кількістю тих, що відносяться до проблем округу, – 12. При цьому в 11 випадках Кулініч подавав запити індивідуально. Більшість запитів відносно проблем округу нардеп подав за зверненням до нього громадян – 10.

Серед важливих для округу запитів п'ять було направлено до Кабінету Міністрів: щодо збільшення медичної субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам; щодо проблеми тарифів на електроенергію, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів; щодо необхідності внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2002 року №321; щодо необхідності збільшення соціальних нормативів для надання житлових субсидій; щодо необхідності внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року №1298. Ще шість – до міністерств та відомств: щодо надання населенню житлових пільг та субсидій, щодо придбання спецавтомобілів для осіб з обмеженими можливостями, стосовно усунення дискримінаційних положень в Постанові КМУ від 05.04.2012, щодо виплат надбавок до пенсії дітям війни, щодо необхідності створення державної програми розвитку української родини та щодо передачі приміщення гуртожитку Зіньківського аграрного ліцею з державної до комунальної власності. Також один запит направлений до начальника ГУ НП в Полтавській області Олега Беха, який стосується обмеження руху великогабаритного та великовагового транспорту на території міста Зіньків Полтавської області.

Лише два запити, жоден з яких не стосувався проблем округу, протягом року надіслав Андрій Река (ВО 149). Це запити на ім'я Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо відповідності керівника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області займаній посаді та до Генерального прокурора Юрія Луценка щодо розслідування факту загибелі В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова.

Народний депутат від ВО 146 Юрій Шаповалов з січня по травень подав 11 запитів. При цьому всі стосувались проблем його виборчого округу. Слід зазначити, що Шаповалов має лише три оригінальні запити, решта 8 – ті самі, але до іншої інстанції. Також обранець лише раз виступав як єдиний автор. Проте в решті випадків, хоча запити були колективні, саме Шаповалов значиться як автор.

Так, нардеп надіслав сім запитів у різні інстанції щодо справедливого розподілу екологічного податку з урахуванням інтересів населених пунктів, в яких розміщені шкідливі виробництва. Тричі він звертався щодо забезпечення безперебійного впровадження державної програми «Доступні ліки». Ще один запит, до Володимира Гройсмана, стосувався будівництва мостового переходу через річку Дніпро в місті Кременчук Полтавської області.

Таким чином, семеро з восьми депутатів-мажоритарників, обраних до Верховної Ради від Полтавщини, протягом року зробили як мінімум один депутатський запит. При цьому запити лише п'ятьох депутатів мають відношення до їхніх округів.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА в Полтавській області

тел.+38 099 674 45 65,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.